Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 5. 19:55 Vállalat, Világ

Újabb országból vonul ki a McDonald’s az ukrajnai háború miatt

Hat év után kivonul a McDonald’s az Oroszországgal határos Kazahsztánból, mert a helyi franchise-partnere nem talált új húspogácsa-beszállítót az orosz beszállítója helyett – írja a Bloomberg névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

A TOO Food Solutions KZ tulajdonában lévő 24 McDonald’s étterem még novemberben függesztette fel működését ellátási problémákra hivatkozva. A McDonald’s Ukrajna februári orosz invázióját követően döntött arról, hogy kivonul Oroszországból, más országokban pedig megtiltotta a helyi franchise partnereinek, hogy orosz beszállítóktól vásároljanak.

A kazah partner viszont nem tudott megfelelő új helyi vagy európai beszállítót találni, a lehetséges alternatívák ugyanis árban és szállítási költségekben annyival kedvezőtlenebbek voltak, hogy a váltást csak veszteségesen lehetett volna megvalósítani.

A kazahsztáni McDonald’s történetét a franchise-tulajdonos Kajrat Boranbajev személye is színesíti, aki az ország 2019-ben megbukott diktátora, Nurszultan Nazarbajev belső köreihez tartozott (az unokájának volt apósa). 

Kajrat Boranbajev az első asztanai McDonald’s étterem átadásán 2016-ban. Fotó: https://mcdonalds.kz/

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök tavaly júniusban hozott létre egy bizottságot azzal a céllal, hogy feltárják a Nazarbajev három évtizedes uralma alatt külföldre menekített pénzeket, és az illegálisan szerzett vagyonokat, hogy azokat visszaadják a költségvetésnek. Ennek előzménye, hogy 2022 januárjában brutális zavargások voltak az országban.

Ezek eredetileg az üzemanyag árplafonjának eltörlése miatt alakultak ki, azonban a jelenlegi és korábbi vezetéssel való elégedetlenség is a kiváltó okok között volt. Boranbajevet ezt követően márciusban őrizetbe vették sikkasztás vádjával, több más cégében indult azóta vizsgálat, ezekben rendre jelentős mennyiségű elsikkasztott pénzt találtak a nyomozó hatóságok.

Boranbajev még 2016-ban lett a McDonald’s kazah franchise partnere, és Fehéroroszországban is ő üzemeltette a McDonald’s éttermeit, amíg tavaly elvesztette az engedélyét.

A McDonald’s 1990-es megjelenése a Szovjetunióban az ország gazdasági nyitásának szimbólumává vált. Ezért is volt nagy jelentősége annak, hogy a cég májusban eladta oroszországi étteremportfólióját. Az invázió előtti csúcson a McDonald’s 853 éttermet üzemeltetett az országban. Alekszandr Govor, aki megvásárolta az éttermeket a McDonald’s-tól, új márkanév alatt, „Vkuszno i Tocska”, azaz „Finom és pont” néven nyitotta meg őket újra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjra tömött sorokban hagyják el Oroszországot a nagy nyugati cégekAz oroszországi tevékenység felfüggesztésének vagy feladásának első nagy hulláma közvetlenül Ukrajna lerohanása után következett be, de mostanra több olyan szereplőnek is elfogyott a türelme, amely eddig kivárt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ húspogácsa Kajrat Boranbajev Kazahsztán McDonald's Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.