Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 14. 10:17 Pénz, Podcast, Támogatói tartalom

Most az a kérdés, hogy le tudunk-e szállni a növekedési bicikliről

Az összfogyasztás csökkentése lényeges eleme volna a fenntarthatóságnak, azonban ehhez csökkenteni kellene a termelést, ami a bruttó hazai termék, a gazdasági fejlettség mérésére is használt GDP egyik fő összetevője. Innen nézve nem a GDP növekedése, hanem éppen a csökkenése válna a fejlődés mutatójává.

Bánfi Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast-lejátszóban lehet meghallgatni.

A GDP egy adott gazdaság termelésének és szolgáltatásának összmennyiségét igyekszik meghatározni pénzben kifejezett értékösszegben. Lényeges, hogy mit tartalmaz a GDP, hogyan mérik. Volt már több próbálkozás a reformjára, hogy jobban kifejezze a fejlődést, de egyik sem terjedt el.

Vannak olyan kritériumok amiket nem lehet mennyiségileg megragadni, ilyen az életszínvonal vagy a közbiztonság. Nincs benne továbbá a háztartásvezetés és a gyermeknevelés sem, pedig ezeket a munkákat lehetne számszerűsíteni.

Kérdést vet fel az is, hogy háború idején, ha a valamelyik ország kétszer annyi tankot állít elő és növeli a lőszergyártását, így felpörgeti a gazdaságát és nő a GDP-je, lehet-e fejlettebbnek minősíteni egy kisebb GDP-jű országnál. 

Az inflációs ráta egy viszonyszám – nem pedig az árszínvonal, amivel pedig makroökonómiai tankönyvek is azonosítják. A különböző fajta áruféleségeknél csak egy egységárat tudunk meghatározni, és a termék árának változását, ami nem egyenlő az inflációval. Az infláció nem az árszínvonalat vagy az átlagot mutatja, hanem egy árösszegnek, tehát ár és mennyiség szorzatának a nagyságát és annak a változását mérhetjük vele.

Tartósan mínuszos nem lehet az inflációs ráta, mert ha az árak lefele mennek akkor nem lesz aki beruházzon. Az a természetes, ha az árak emelkednek, a kérdés, hogy mekkora emelkedés előnyös a gazdaságnak. Erre nem lehet egyértelműen válaszolni, mert országonként, konjunktúra ciklustól függően különbözik, lehet olyan szakasz, ahol elfogadható nagyobb emelkedés is. Ezért is vitatható a monetáris politika inflációs célkövetési rendszere.

A podcast elkészítését az OTP Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Podcast Támogatói tartalom gazdasági fejldőés infláció növekedés podcast támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.