Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 9. 15:08 Pénz, Világ

Tetőzik az infláció, de jó eséllyel nem tér vissza a járvány előtti szintre az IMF-vezér szerint

Közelít a csúcsához a globális infláció a Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint, ugyanakkor a globális ellátási láncok szétzilálódása hosszabb távon a magasabb inflációs szint normalizálódását vetíti előre.

Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója a Bloomberg TV-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy látszanak annak a jelei, hogy a járvány után megugró, majd a háború miatt tovább emelkedő infláció kezd tetőzni, de arra számítanak, hogy nehéz lesz visszaállni a drágulásnak arra a szintjére, amihez a járvány előtt szokhattunk hozzá.

Georgieva szerint ennek az az oka, hogy az árakra már nem csak a kereslet és a kínálat alakulása van hatással, ugyanis a járvány óta a vállalati döntéseknél az ár mellett az ellátásbiztonság is fontos tényező lett, aminek árnövelő hatása van. A fokozott geopolitikai feszültségek és a világjárvány idején fellépő komoly ellátási problémák hatására a vállalkozások jobban törekszenek arra, hogy a beszállítóik közelebb legyenek hozzájuk, még akkor is, ha az ilyen beszerzés magasabb árakat eredményez.

Az IMF múlt hónapban közzétett előrejelzése szerint a globális infláció 2022 harmadik negyedévében 9,5 százalékon tetőzik, majd 2024-re 4,1 százalék körüli szintre esik vissza.

Az idén egyre magasabb szintre emelkedő infláció kiváltó okai mögött számos olyan globális hatás állt, mint a különböző termelési szűk keresztmetszetek, egyes nyersanyagok, alapanyagok, alkatrészek hiánya, például az elektronikai termékeket és a járműveket drágító chiphiány, a szállítmányozás drágulása vagy az energiaárak emelkedése. Az elmúlt hónapokban ezek közül számos tényező esetében javult a helyzet, amihez az is hozzájárult, hogy a globális gazdasági lassulás a kereslet csökkenésével járt együtt.

Egyes tényezők ugyanakkor még úgy is növelhetik az inflációt, hogy a problémák már enyhülnek az adott területen. Ilyennek számít például a szállítmányozás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJelentősen enyhült a drágulást okozó szállítmányozási káoszTöbb mutató alapján is olcsóbban jut el a világ egyik pontjáról a másikra a konténerekben szállított áru, ami az inflációt is enyhítheti. Igaz, még lehetnek akadályok a díjak további csökkenése előtt.

Egy friss tanulmány szerint a szállítási költségek megugrása 2021-ben mintegy 2 százalékponttal növelte a globális inflációt, ezen belül viszont az alacsony jövedelmű országokban ez a hatás jelentősebb, a fejlett gazdaságokban alacsonyabb volt. Az ENSZ előrejelzése 2023-ra csak a 2021-es konténerdrágulás alapján a globális infláció 1,5 százalékos növekedését valószínűsítette, és az IMF március végi elemzése is azzal számolt, hogy a szállítási költségek inflációs hatása 2022 végéig még tovább erősödik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég sokáig eszi a magyar fizetéseket a konténerkáoszA tengeri szállítmányozás díjai az év elején már csökkenésnek indultak a világban, de a magyar piac túl kicsi ahhoz, hogy ezt egyből megérezzük. Ráadásul még egyáltalán nem biztos, hogy vége a globális felfordulásának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ deglobalizáció globális ellátási lánc imf infláció Kristalina Georgieva szállítmányozás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.