Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 27. 13:37 Vállalat, Világ

A német Aldi és egy lengyel boltlánc is a nyitvatartása csökkentésével spórol a rezsin

Egy dán kiskereskedelmi vállalat, az országosan 650 diszkontot üzemeltető Netto novembertől több tucatnyi üzletében naponta egy órával csökkenti a nyitvatartását Lengyelországban, hogy spóroljon a rezsiköltségein. Az üzletek helyszíntől függően korábban zárnak vagy később nyitnak ki – számolt be a Wiadomości Handlowe nevű lengyel hírportál a vállalat szóvivőjére hivatkozva.

A Notesfrompoland.com cikke szerint más lengyel kiskereskedelmi láncok nem tervezik a nyitvatartásuk csökkentését, bár más költségcsökkentő intézkedéseket és megújuló energiába való beruházásokat fontolgatnak, vagy már meg is valósítottak.

Bár a német Kaufland szeptemberben arról döntött, hogy a boltjai éjjel 11 helyett csak 10-ig lesznek nyitva, a döntést nem az energiaköltségek növekedésével indokolták, hanem azzal, hogy nem elég nagy a forgalmuk 10 és 11 között.

Az ország legnagyobb kiskereskedelmi láncánál, a Biedronkánál a szakszervezet ugyan szeretné elérni, hogy a nagyobb városokban 10-kor, a kisebbekben 9-kor zárjanak be a boltok, de a vállalat egyelőre nem gondolkodik ilyesmiben, bár úgy látják, hogy a növekvő áramárak egyre nagyobb kihívást jelentenek. A cég emiatt napkollektorokat telepített 120 boltjában az összesen 3300-ból.

Renata Juszkiewicz, a Lengyel Kereskedelmi és Logisztikai Szervezet elnöke szerint a tagvállalataik többféle módon spórolnak a rezsiköltségeken. Ezek között a fényerősség csökkentését, a meglévő izzók LED-es izzókra cserélését, és más, energiahatékonyságot növelő eszközök telepítését említette, hozzátéve, hogy egyelőre nyitott kérdés, elegendőek lesznek-e ezek a rezsiköltségek megugrásának kompenzálására.

Lengyelországban a kormány intézkedései eddig főleg a lakosság támogatására irányultak, például fűtési támogatásról, valamint az áram- és szénárakra vonatkozó árspakáról döntöttek. A közszféra és a vállalatok egyelőre kevesebb támogatást kaptak.

Bár Magyarországon egyelőre nem tudni olyan boltláncról, ahol csökkentették a nyitvatartási időt, más európai országokban van ilyesmire példa. Egy hete jelentették be például, hogy Németországban az Aldi Nord boltjai hasonló okból 9 helyett csak este 8-ig lesznek nyitva.

Magyarországon a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a nyáron online aláírásgyűjtésbe kezdett a vasárnapi boltzár bevezetése érdekében. A szakszervezet eredetileg a dolgozók leterheltségének mérséklésével érvelt az intézkedés szükségessége mellett, de ősszel már az az érv is felmerült az intézkedés mellett, hogy ilyen módon a láncok is spórolni tudnának a rezsiköltségeken. Szeptemberben Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is azt nyilatkozta, hogy a vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne a kiskereskedelmi cégeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég magasabb inflációt és gyárbezárásokat hozhat a mostani energiaár-robbanásAzok a cégek, amelyek nem tudják kigazdálkodni a költségnövekedést, vagy áthárítják a költségeket, tovább hajtva az inflációt, vagy felfüggesztik működésüket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Világ energia kiskereskedelem Lengyelország rezsi Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.