Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 18. 10:34 Világ

Bezárják az összes Starbucksot az USA-ban, hogy a rasszizmus ellen képezzék a dolgozókat

Május 29-én délután az összes Starbucks-kávézót bezárják az Egyesült Államokban, hogy a lánc közel 175 ezer dolgozójának a faji diszkriminációt megelőző tréninget tartsanak. A vállalat azután döntött így, hogy múlt héten két fekete férfit letartóztattak egy philadelphiai Starbucksban, amit nagy közfelháborodás követett – írja a Vox.

Az eset április 12-én történt, amikor a két férfi egy munkatársuk érkezését várta a kávézóban, ahol a mosdót szerették volna használni. Nem rendeltek semmit, és a személyzet megkérte őket, hogy hagyják el a kávézót, ám ők ezt visszautasították. Az üzletvezető állítólag azért hívta a 911-et, mert a Starbucks nem engedi, hogy a nemfizető vendégek az utcáról besétálva használják a mellékhelyiséget. Az alkalmazottak szerint a két férfi azért vétkezett, mert nem akarták elhagyni az üzletet.

Az esetről videofelvétel is készült, ami hamar bejárta az internetet. A felvételen az látszik, hogy a két férfi teljesen együttműködik a hat kiérkezett rendőrrel, illetve más vendégek felháborodottan kérik számon a rendőröket, hogy miért viszik el őket, miközben nem csináltak semmit. Az egyik vendég szerint nevetséges, ami történt.

Az eset hatalmas közfelháborodást váltott ki az Egyedült Államokban, tüntetés is szerveződött a kávézó elé, ahol a tüntetők a Starbucks bojkottjára szólítottak fel mindenkit.

A Starbucks igyekezett mindent megtenni azért, hogy megvédje a hírnevét. Az eset miatt Kevin Johnson vezérigazgató Philadelphiába utazott és személyesen kért bocsánatot a két férfitől. Johnson a rendőrökkel is találkozott, hogy megbeszéljék az incidenst. Az alkalmazottat pedig, aki a rendőrséget hívta, elbocsátották. A tréninget azért teszik kötelezővé, hogy többé ne fordulhasson elő faji diszkrimináció a Starbucks üzleteiben. A Bloomberg számításai szerint 16,7 millió dolláros (4,2 milliárd forintos) bevételkiesést jelenthet a cégnek a fél napos kiesés. 

A kávézólánc egyébként nem most először fogja bezárni oktatás miatt az egységeit. 2008-ban a cég 7100 Starbucksot zárt be három órára, hogy megtanítsa a dolgozóknak az „eszpresszó művészetét”.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ diszkrimináció egyesült államok Starbucks usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.