Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. július 20. 15:01 Adat, Világ

Egy új elemzés szerint nem mi vagyunk fejlesztési csapdában, hanem Franciaország és Olaszország

Gyakran éri az Európai Uniót az a kritika, hogy régiós bontásban megmerevedett a rendszere, vagy direktebben fogalmazva kétsebességes lett: a gazdag szuperrégiók szűk köréhez az elmaradott térségek nem tudnak közelíteni. Emellett egyre általánosabb problémaként vetik fel a gazdasági értelemben vett stagnálást, amely jelentkezhet magasabb vagy alacsonyabb fejlettségi szinten is, de mindenképpen azt jelzi, hogy az adott térségben nincs fejlődési potenciál. A jelenség kelet-európai, egyben magyarországi lecsapódását általában a közepes fejlettség csapdájának szokták nevezni.

Egy nemzetközi kutatócsoport munkája most ezt a témát helyezi új megvilágításba. Álláspontjuk szerint probléma, hogy a stagnálást az unióban nem kezelik egységes és következetes szakpolitikával. A központi törekvések arra irányulnak, hogy a legkevésbé fejlett régiókat hozzák fel magasabb szintre, a nemzeti gazdaságpolitikák viszont a nyertes helyzetben lévő régiókat próbálják tovább erősíteni.

A kutatók ezért létrehozták a regionális fejlesztési csapda fogalmát. Csapdában lévőnek azt a régiót tekintik, amely három szempontból, a jövedelem, a termelékenység és a foglalkoztatás terén sem képes megőrizni gazdasági dinamizmusát, ezekben a mutatókban rosszabbul teljesít, mint nemzeti és európai társai. Hétköznapibb értelemben fogalmazva egy régió akkor van fejlesztési csapdában, ha a lakóinak jóléte nem javul a korábbi teljesítményéhez, illetve a nemzeti és az európai piacokon uralkodó gazdasági feltételekhez képest.

Ez a meghatározás nemcsak az egyes régiók megfelelő adatait hasonlítja egymáshoz, hanem a térség saját közelmúltját is figyelembe veszi. Az egy főre jutó GDP, a termelékenység és a foglalkoztatottság időbeni alakulását vizsgálja, és azt tekinti stagnálásnak, ha ezek összességében nem fejlődnek (miközben máshol igen). Így fény derülhet arra is, ha egy fejlett régióban megáll a fejlesztés, azaz a térség ugyan magas szinten van, de nem fejlődik.

Az alábbi térképen az eredmények összegzése látszik. E szerint minden olyan régió fejlesztési csapdában, vagy annak nagy veszélyében van, amely színezett. A kék régiók az uniós átlagnál fejlettebb szinten vannak csapdában, a sárgák közepes szinten ragadtak be, a pirosaknál pedig alacsony szint mellett nem látszik fejlődés. Minden színnek (kék-sárga-piros) két árnyalata van, a sötétebb régiók már csapdában vannak, a halványabbak pedig annak nagy veszélyében.

Fejlesztési csapdában lévő európai régiók.

A nem színes (azaz halványszürke) régiók nincsenek fejlesztési csapdában. Ezek szerint Magyarországon csak a Dél-Dunántúl van a csapdában, a többi régió nem.

A stagnálás problémája e mérés szerint egyértelműen Franciaországban és Olaszországban koncentrálódik, igaz döntő részben az átlag feletti szinten.

Miután a kutatók összehasonlították a színes és a színezetlen régiók számos gazdasági mutatóját, több általános következtetést is levontak.

A fejlesztési csapdában lévő, vagy a csapdába kerülés veszélyének kitett régiókban:

  • a feldolgozóiparnak alacsonyabb az aránya (mint a csapdában nem lévőknél),
  • az ipar növekedése a legalacsonyabb szinten van (vagy akár csökken),
  • a nem szabad piaci szolgáltatások (főleg a szociális ellátás, az egészségügy, az oktatás és a honvédelem) aránya magasabb,
  • a munkaképes korú lakosságban alacsonyabb a középfokú végzettségűek aránya
  • az alacsony jövedelmű csapdába esett területeken a főiskolai végzettségűek aránya mérsékeltebben növekszik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ dél-dunántúl Európai Unió fejlesztés régió stagnálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.