Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. július 7. 13:41 Pénz

A kormány háborús inflációt lát, de a forint az uniós pénzek körüli kavarás kezdete óta gyengül látványosan

A cikk írásakor valamivel 410 felett alakul a forint euróval szembeni árfolyama, ugyanakkor szerdán 417 közelében is járt, mielőtt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének bejelentését követően – miszerint a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának határozott emelésével igyekszik beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében – valamennyit erősödött.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a forint gyengülésére reagálva azt mondta, a magyar gazdaság fundamentumai a feszültségek ellenére erősek, és a kormány elmúlt hetekben már bejáratott kommunikációs paneljét ismételve a háborút emelte ki a forint gyengülését magyarázó okok közül.

Az árfolyamokat ma a gázár mozgatja, az euró is gyengül a dollárral szemben, ezzel együtt jár a forint gyengülése. Ennek a kiváltó oka a háború

– mondta. 

Gulyás részben igazat mond, részben nem. Ahogy arra Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője a G7-en közzétett elemzésében felhívta a figyelmet, a régiónkban csak a lengyel złoty, a cseh korona és a magyar forint esetében beszélhetünk érdemi kereskedési volumenről, ezért ezek árfolyamát érdemes összevetni, ha az árfolyamokat mozgató tényezőket szeretnénk összehasonlítani.*Romániában, Horvátországban és Bulgáriában a jegybankok a helyi eurócsatlakozási terveknek megfelelően menedzselt vagy teljesen rögzített árfolyamokat tartanak fenn.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációtSokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a forint árfolyama valóban a háború február 24-i kitörése után kezdett gyengülni, nagyjából hasonló mértékben, mint ahogy a lengyel zloty. A cseh korona viszont mindkét valutánál jobban bírta a február végi sokkot.

Török szerint ami az együttmozgáson túlmenően történik a forint árfolyamával, az alapvetően belső okokra vezethető vissza. A régiós valuták február végét követően bár eltérő mértékben, de hetekig erősödtek ebben az időszakban – alapvetően azért, mert a híreket a béketárgyalások dominálták.

A forint árfolyama április elejétől kezdve kezdett elszakadni a lengyel pénzétől, miután az Európai Bizottság elindította a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, és egyben befagyasztotta az uniós alapok jelentős részének az átutalását.

Az alábbi ábrán, ami az árfolyamok változását a háború kitöréséhez képest mutatja meg, sokkal látványosabban jelenik meg ez a folyamat. Török becslése szerint április végéig a háború hatása a forint árfolyamában 10 forintos leértékelődésként jelent meg az euróval szemben, további 10 forintos leértékelődés pedig az EU-s konfliktushoz köthető.

Az ábrán azonban az is látszik, hogy a forint árfolyama április végétől kezdve még határozottabban eltávolodott a cseh korona és a lengyel złoty árfolyamától, amit Török szerint részben a magyar gazdaság sérülékenysége és a gazdaságpolitika minősége magyaráz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA forintvaluta mint tartós versenyhátrányA hasonló árfolyamrendszerű országok valutakurzusainak igencsak eltérő alakulását láthatjuk, a forint pedig különösen rosszul teljesít. Miért?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árfolyam euró forint gazdaságpolitika korona zloty Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.