Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tározók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában. Tegnap a holland gáztőzsdén 1,9 százalékos volt a drágulás, így 2008 óta nem látott szintet ért el a kurzus.

„Aggodalmat és félelmet áraznak jelenleg, az uniós kereskedők egyáltalán nem adnak el” – fogalmazott a Bloombergnek egy dubaji energiakereskedő cég vezetője. A hírügynökség cikke szerint jelenleg olyan hiány van gázból, hogy több európai energiavállalat széntüzelésre állt át, ami klímavédelmi szempontból elég rossz hír.

A kialakult helyzet egyik oka, hogy a tavaszba jócskán belenyúló tél leapasztotta a tározókban lévő gázmennyiséget, amely az ilyenkor megszokottnál ötödével kevesebb. Emellett pedig a norvég hálózaton olyan átfogó karbantartási munkákat végeznek, amelyek jelentősen csökkentik a norvég exportot. Emellett az oroszok is visszafogták a szállítást Ukrajnán keresztül, valószínűleg már az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésére készülve.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti globális igények is nőnek, különösen Kína, valamint Brazília miatt. Utóbbiban normális esetben az áramigény nagy részét a vízerőművek biztosítják, most azonban szárazság miatt visszaesett ezek teljesítménye.

Mivel az évnek ebben a részében a gázt elsősorban – az ipar mellett – áramtermelésre használják Európában, nem meglepő módon több nyugat-európai országban is emelkedtek a villamosenergia nagykereskedelmi árai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország Közép-Kelet-Európa gázkereskedelmi központjává válhatMíg korábban csak két jelentős beszállítási kapacitású vezetékrendszere volt az országnak, néhány éven belül hét oda-vissza szállításra alkalmas hálózata lesz.

Világ energiatermelés földgáz gáztározó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2021. július 29. 08:57 Világ

A csehek negyedének nincs egy hónapra elegendő megtakarítása sem

Hozzánk hasonlóan megtakarítási problémákkal küszködik a cseh háztartások jelentős része, hiába magasabbak a megtakarítási ráták.

Avatar
2021. július 28. 16:11 Világ

Most már az EU is azt mondja, hogy a klímaválságra nincs csodaszer, alkalmazkodnunk kell

Az unió nemrég elfogadott adaptációs stratégiája ambiciózus, de kérdés, hogy elég ambiciózus-e? A Green Policy Center elemzése erre keresi a választ.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. július 29. 16:15 Élet

Száz év és egy nap kellett ahhoz, hogy a világ egyik legfontosabb gyógyszerének piacán árverseny induljon

Melyik inzulint kéri, a drágábbat vagy az olcsóbbat? - ezt a kérdést eddig nem tehette fel a patikus, de most már nem kizárt, hogy egyszer ilyen is lesz.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2021. július 29. 05:19 Közélet

A melegellenes retorikával akár új szavazókat is próbálhat szerezni magának a Fidesz

A magyar szavazók 15 százaléka nem fideszes, de ellenzi a melegek jogegyenlőségét. Ők és a hezitáló fideszesek lehetnek az LMBTQ-ellenes fordulat precíziós célpontjai.

Hajdu Miklós
2021. július 28. 06:06 Vállalat

Nagyon erős következő évvel pattanna vissza a Budapest Park, miután megtizedelte a járvány

Annyi külföldi koncertet kellett elhalasztani, hogy ha ezt mind bepótolják, akkor rendkívül erős szezon jöhet össze.