Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tározók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában. Tegnap a holland gáztőzsdén 1,9 százalékos volt a drágulás, így 2008 óta nem látott szintet ért el a kurzus.

„Aggodalmat és félelmet áraznak jelenleg, az uniós kereskedők egyáltalán nem adnak el” – fogalmazott a Bloombergnek egy dubaji energiakereskedő cég vezetője. A hírügynökség cikke szerint jelenleg olyan hiány van gázból, hogy több európai energiavállalat széntüzelésre állt át, ami klímavédelmi szempontból elég rossz hír.

A kialakult helyzet egyik oka, hogy a tavaszba jócskán belenyúló tél leapasztotta a tározókban lévő gázmennyiséget, amely az ilyenkor megszokottnál ötödével kevesebb. Emellett pedig a norvég hálózaton olyan átfogó karbantartási munkákat végeznek, amelyek jelentősen csökkentik a norvég exportot. Emellett az oroszok is visszafogták a szállítást Ukrajnán keresztül, valószínűleg már az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésére készülve.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti globális igények is nőnek, különösen Kína, valamint Brazília miatt. Utóbbiban normális esetben az áramigény nagy részét a vízerőművek biztosítják, most azonban szárazság miatt visszaesett ezek teljesítménye.

Mivel az évnek ebben a részében a gázt elsősorban – az ipar mellett – áramtermelésre használják Európában, nem meglepő módon több nyugat-európai országban is emelkedtek a villamosenergia nagykereskedelmi árai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország Közép-Kelet-Európa gázkereskedelmi központjává válhatMíg korábban csak két jelentős beszállítási kapacitású vezetékrendszere volt az országnak, néhány éven belül hét oda-vissza szállításra alkalmas hálózata lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiatermelés földgáz gáztározó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.