Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tározók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában. Tegnap a holland gáztőzsdén 1,9 százalékos volt a drágulás, így 2008 óta nem látott szintet ért el a kurzus.

„Aggodalmat és félelmet áraznak jelenleg, az uniós kereskedők egyáltalán nem adnak el” – fogalmazott a Bloombergnek egy dubaji energiakereskedő cég vezetője. A hírügynökség cikke szerint jelenleg olyan hiány van gázból, hogy több európai energiavállalat széntüzelésre állt át, ami klímavédelmi szempontból elég rossz hír.

A kialakult helyzet egyik oka, hogy a tavaszba jócskán belenyúló tél leapasztotta a tározókban lévő gázmennyiséget, amely az ilyenkor megszokottnál ötödével kevesebb. Emellett pedig a norvég hálózaton olyan átfogó karbantartási munkákat végeznek, amelyek jelentősen csökkentik a norvég exportot. Emellett az oroszok is visszafogták a szállítást Ukrajnán keresztül, valószínűleg már az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésére készülve.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti globális igények is nőnek, különösen Kína, valamint Brazília miatt. Utóbbiban normális esetben az áramigény nagy részét a vízerőművek biztosítják, most azonban szárazság miatt visszaesett ezek teljesítménye.

Mivel az évnek ebben a részében a gázt elsősorban – az ipar mellett – áramtermelésre használják Európában, nem meglepő módon több nyugat-európai országban is emelkedtek a villamosenergia nagykereskedelmi árai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország Közép-Kelet-Európa gázkereskedelmi központjává válhatMíg korábban csak két jelentős beszállítási kapacitású vezetékrendszere volt az országnak, néhány éven belül hét oda-vissza szállításra alkalmas hálózata lesz.

Világ energiatermelés földgáz gáztározó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. május 25. 11:31 Világ

Az a csoda, hogy az ukrán hadseregnek még jut üzemanyag

Nyolcvan százalékos importarány, fehérorosz és fekete-tengeri beszerzési útvonalak: Ukrajna üzemanyag-ellátása hihetetlenül sérülékeny volt a háború előtt.

Forint Ferenc
2022. május 24. 14:15 Fizetett hirdetés, Tech, Világ

Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít

Nem fér kétség hozzá, hogy ilyen autónk csak nekünk lesz.

Pálos Máté
2022. május 24. 14:08 Közélet, Világ

Egyre valószínűtlenebbnek tűnik a teljes EU-s olajembargó, Orbánra mutogat a nemzetközi sajtó

Az embargó meghiúsulása nemcsak jelentősen gyengítené az EU stratégiai súlyát a világpolitikában, de a Kremlnek is további időt ad a hadigépezet működtetésére.

Fontos

Jandó Zoltán
2022. május 26. 04:12 Pénz

Visszafizettél 20 milliót a 10 milliós hiteledből és még mindig tartozol 10 millióval – így állna egy frankhitel ma

A háború újabb durva pofont adott volna a frankhiteleseknek. Lemodelleztük, hogy állna most egy ilyen tartozás: a forintosítással sokat spóroltak a devizahitelesek, de a legjobb döntés a forinthitel volt.

Avatar
2022. május 25. 13:34 Élet

Kétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra

70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Torontáli Zoltán
2022. május 24. 16:39 Pénz, Vállalat

Nem is az árstop, hanem az infláció fájhat a nagy boltoknak

A sarki bolt és a multi lánc működési modellje mára teljesen eltérő lett, de utóbbi sem védtelen az inflációs nyomás ellen.