Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tározók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában. Tegnap a holland gáztőzsdén 1,9 százalékos volt a drágulás, így 2008 óta nem látott szintet ért el a kurzus.

„Aggodalmat és félelmet áraznak jelenleg, az uniós kereskedők egyáltalán nem adnak el” – fogalmazott a Bloombergnek egy dubaji energiakereskedő cég vezetője. A hírügynökség cikke szerint jelenleg olyan hiány van gázból, hogy több európai energiavállalat széntüzelésre állt át, ami klímavédelmi szempontból elég rossz hír.

A kialakult helyzet egyik oka, hogy a tavaszba jócskán belenyúló tél leapasztotta a tározókban lévő gázmennyiséget, amely az ilyenkor megszokottnál ötödével kevesebb. Emellett pedig a norvég hálózaton olyan átfogó karbantartási munkákat végeznek, amelyek jelentősen csökkentik a norvég exportot. Emellett az oroszok is visszafogták a szállítást Ukrajnán keresztül, valószínűleg már az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésére készülve.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti globális igények is nőnek, különösen Kína, valamint Brazília miatt. Utóbbiban normális esetben az áramigény nagy részét a vízerőművek biztosítják, most azonban szárazság miatt visszaesett ezek teljesítménye.

Mivel az évnek ebben a részében a gázt elsősorban – az ipar mellett – áramtermelésre használják Európában, nem meglepő módon több nyugat-európai országban is emelkedtek a villamosenergia nagykereskedelmi árai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország Közép-Kelet-Európa gázkereskedelmi központjává válhatMíg korábban csak két jelentős beszállítási kapacitású vezetékrendszere volt az országnak, néhány éven belül hét oda-vissza szállításra alkalmas hálózata lesz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiatermelés földgáz gáztározó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Avatar
2024. július 13. 17:02 Világ

Hamarosan kiderül, lehet-e láncfűrésszel gazdaságot gyógyítani

Dübörög a kapitalista sokkterápia a sokat szenvedett Argentínában, de egyelőre kérdés, hogy mikor jön a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Gergely Péter
2024. július 13. 05:39 Pénz

Pénzzel, nyereményjátékkal és utalványokkal is toboroznak a nyugdíj- és egészségkasszák

Több szolgáltató is toborzó akciókkal próbálja bővíteni ügyfélkörét, ám ezektől függetlenül is érdemes megfontolni a belépést.