Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. június 22. 12:42 Világ

13 éves csúcsra drágult a földgáz Európában

A kimerült tározók és a karbantartások miatt több mint egy évtizedes csúcsra emelkedtek a tőzsdei földgázárak Nyugat-Európában. Tegnap a holland gáztőzsdén 1,9 százalékos volt a drágulás, így 2008 óta nem látott szintet ért el a kurzus.

„Aggodalmat és félelmet áraznak jelenleg, az uniós kereskedők egyáltalán nem adnak el” – fogalmazott a Bloombergnek egy dubaji energiakereskedő cég vezetője. A hírügynökség cikke szerint jelenleg olyan hiány van gázból, hogy több európai energiavállalat széntüzelésre állt át, ami klímavédelmi szempontból elég rossz hír.

A kialakult helyzet egyik oka, hogy a tavaszba jócskán belenyúló tél leapasztotta a tározókban lévő gázmennyiséget, amely az ilyenkor megszokottnál ötödével kevesebb. Emellett pedig a norvég hálózaton olyan átfogó karbantartási munkákat végeznek, amelyek jelentősen csökkentik a norvég exportot. Emellett az oroszok is visszafogták a szállítást Ukrajnán keresztül, valószínűleg már az Északi Áramlat 2 üzembe helyezésére készülve.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) iránti globális igények is nőnek, különösen Kína, valamint Brazília miatt. Utóbbiban normális esetben az áramigény nagy részét a vízerőművek biztosítják, most azonban szárazság miatt visszaesett ezek teljesítménye.

Mivel az évnek ebben a részében a gázt elsősorban – az ipar mellett – áramtermelésre használják Európában, nem meglepő módon több nyugat-európai országban is emelkedtek a villamosenergia nagykereskedelmi árai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország Közép-Kelet-Európa gázkereskedelmi központjává válhatMíg korábban csak két jelentős beszállítási kapacitású vezetékrendszere volt az országnak, néhány éven belül hét oda-vissza szállításra alkalmas hálózata lesz.

Világ energiatermelés földgáz gáztározó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. március 28. 12:03 Világ

Francia vadászgépeket kap Ukrajna?

Egyre erősödnek azok a feltételezések, amelyek szerint Ukrajna francia Mirage 2000 típusú vadászbombázókhoz juthat.

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.