Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. május 10. 10:23 Világ

A fiatal férfiak hajlamosak a legkevésbé betartani a korlátozásokat

Már lassan két hónapja különböző mértékű korlátozások között élünk, és bár ezek sok helyen enyhültek idehaza és külföldön is, vannak, akik nem tartják fontosnak, hogy betartsák ezeket az iránymutatásokat. Angliában nemrég a vesztegzár legnagyobb támogatóját kapták rajta, hogy a szeretőjével találkozott kevesebb mint két héttel azután, hogy pozitív lett a koronavírus-teszteredménye. Neki ez az állásába került, de sokkal több is foroghat kockán, ha nem tartjuk be az intézkedéseket.

Egy kutatás annak járt utána, hogy kik hajlandóak legkevésbé betartani az előírásokat, legyen az teljes önizoláció, távolságtartás vagy akár csak a helyes kézmosás. A több mint 20 ezer főt számláló online kérdőíves kutatás eredményei nem megdöbbentőek, de sajnos nem is biztatóak.

A megkérdezett embereknek különböző információs anyagokat kellett megfigyelniük, majd kérdésekre válaszolni, hogy kiderüljön, mennyit jegyeztek meg belőlük. Ezen kívül feltettek más kérdéseket is a koronavírussal kapcsolatban, például, hogy mennyire félnek tőle, vagy mennyire valószínű, hogy be fogják tartani az utasításokat.

Az eredmények azt mutatják, hogy a fiatalok tudják a legkevésbé felidézni, hogy mit láttak a figyelemfelhívó anyagokban. Főleg a fiatal férfiaknak esik nehezükre, ráadásul a férfiak minden korosztályban alulmúlják a nőket. Minél idősebb egy válaszadó, annál több mindenre emlékszik a tanácsokból.

Ez lehet azért, mert a fiatalok nem aggódnak a vírus miatt, így nem is érdekli őket annyira, hogy mit tehetnek ellene. Ezzel egybevág az, hogy ők valóban

hajlamosabbnak tűnnek önbevallás alapján kevésbé betartani a korlátozásokat és tanácsokat.

Ráadásul ők nagyon kevés ideig figyelték csak meg az anyagokat, átlagosan kevesebb mint hét másodpercig nézték a plakátokat, amiken több ábra és szöveg is található.

Viszont azt látjuk, hogy a fiatal korosztály is aggódik a vírus miatt, közöttük is a résztvevők több mint fele saját bevallása szerint nagyon vagy kimagaslóan aggódik a vírus miatt. Ezért az is lehet, hogy csak azt nem gondolták fontosnak, hogy kellő figyelmet fordítsanak az információs anyagokra. Ez a korosztály (18-24 év) már nagyon hozzászokott, hogy rövid idő alatt kell befogadnia sok információt, így az is lehet, hogy egyszerűen csak azt hiszik, hogy ennyi idő is elég nekik, hogy megértsék, amit látnak, vagy úgy gondolják, hogy már úgyis mindent tudtak a kísérlet előtt is.

Az is igaz, hogy az ő aggodalmuk nem nőtt a megbetegedések számával. Míg a fiatal korosztálynak átlagosan mindig a fele aggódott nagyon a vírus miatt, az idősebb korosztályokban ez hasonló szintről 60 százalék főlé nőtt, mire az új megbetegedések száma hivatalosan elérte a napi ezer főt. A nők és a férfiak nagyjából ugyanolyan mértékben gondolták valószínűnek, hogy elkapják a betegséget, sőt ez ugyanolyan mértékben növekedett is. Mégis, a nők a megbetegedések számának növekedésével egyre jobban aggódtak, míg a férfiaknál ez alig okozott növekedést, annak ellenére, hogy úgy gondolták, hogy ezzel nő az esélye annak is, hogy ők elkaphatják.

Ez is lehetne az oka annak, hogy a férfiak kevésbé figyelnek és emlékeznek a látott információkra, de a mélyebb elemzés mást mutat. Amikor megnézték, hogy mennyire aggódnak a válaszadók a vírus miatt, és mennyire tudták felidézni a látott információkat, akkor a statisztikában fordított U alakú eredményre jutottak.

Mind az egyáltalán nem aggódók, mind a nagyon aggódók kevés információra emlékeztek.

Egy ideig az aggodalom mértékével nőtt a helyes felidézések száma, majd csökkenni kezdett, így a nem aggódók és a nagyon aggódók is nagyjából az információk 70 százalékát idézték fel.

Bár a kutatók nem tudják, hogy mi állhat pontosan ennek a hátterében, de fontosnak tartják ez alapján, hogy úgy kell az emberekkel megértetni a koronavírus kockázatát, és megtanítani nekik, hogy mit tegyenek ellene, hogy közben ne keltsenek pánikot, mivel a túlzott aggódás kontraproduktív lehet az információ átadásában. Az is látszik, hogy főleg a fiatal férfiakkal kell megértetni, hogy ha nem is aggódnak maguk miatt, mások miatt nekik is fontos figyelni az utasításokra, és amennyire lehet, be is kell tartaniuk ezeket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy egyszerű, de nagyszerű szolgáltatással növelhető az otthon maradók jólléteNapi egy SMS az egészségügytől sokat változtathat az emberek hozzáállásán az otthon maradáshoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ járvány karantén koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.