Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. május 9. 10:47 Élet

Egy egyszerű, de nagyszerű szolgáltatással növelhető az otthon maradók jólléte

Angliában egy hétköznapi, mégis meglepő módszerrel segítik az embereket a távolságtartás (social distancing) betartásában. Személyre szabott SMS-eket kapnak a Nemzeti Egészségügyi Szolgálattól (NHS) azzal a céllal, hogy információhoz jussanak, és jobban viseljék a bezártságot. Az SMS-küldő rendszert a Behavioural Insight Team (BIT) fejlesztette ki viselkedési közgazdaságtani kutatások alapján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy Nobel-díjas ötlettel csökkenthetők a közkiadások, nálunk mégis alig használjákA viselkedési közgazdaságtan módszereit Nobel-díjjal is jutalmazták, itthon mégsem használják a gyakorlatban. Pedig bizonyítottan hatékony és olcsó megoldás.

A BIT nem először használ SMS-eket, hogy segítse az embereket a helyes viselkedés felé „lökdösni”. Kifejezetten kedvelik, ahogy más viselkedési kutatók is szívesen élnek vele. Több oka is van, hogy ezt a kommunikációs formát tartják a legjobbnak. Először is viszonylag olcsó a világ minden táján. A kisebb viselkedési kutatásoknak mindig céljuk, hogy felnagyíthatók, és más országokban – akár a fejlődő területeken – is alkalmazhatók legyenek. Ezért fontos, hogy olyan módszert válasszanak, ami a legtöbb helyen elérhető és ugyanígy olcsó is.

Másrészt az SMS az, amit mindenki megkap, és szinte senki nem kapcsolja ki az értesítéseket róla. Ha applikáción keresztül üzennének, azt aktívan kéne használniuk az embereknek, le kéne tölteniük, míg ha kikapcsolnák az értesítéseket, akkor nem is lenne hatékony. Az SMS-ek lényegre törők, könnyű őket használni a küldőnek és a fogadónak is, és jól automatizálhatók. Ezen kívül sokaknak nem is lenne komfortos, ha Messengeren vagy Whatsapp-on írogatna nekik az állam, hogy egészségügyi vagy más tanácsokat adjon, ezért jobban elfogadják az SMS-szolgáltatást.

Ráadásul az idősek már megszokták az SMS-t, de lehet, hogy gondjuk lenne egy új applikáció megtanulásával. A mostani helyzetben pedig ők az egyik legfontosabb csoport, akit el kell érni az üzenetekkel.

Majdnem kétmillió embernek küldött az NHS koronavírussal kapcsolatos napi SMS-eket, főleg a veszélyeztetett csoportokat célozva.

Az SMS-ekben arra buzdították azokat, akikre különösen veszélyes a koronavírus, hogy 12 hétre vonuljanak önkéntes karanténba, hogy biztosan ne kapják el a betegséget. Ezen kívül, akik az NHS online felületével konzultáltak, és koronavírus-gyanús tüneteik voltak, szintén kérhettek egy 14 napig tartó SMS-szolgáltatást, ami átsegítette őket a karantén nehéz időszakán.

Az SMS-küldő rendszer kifejlesztésének nulladik lépése az volt, hogy felmérték az igényeket. Egy online kérdőív segítségével megállapították, hogy a britek 85 százaléka kifejezetten lelkes volt az ötlettel kapcsolatban, hogy SMS-eket kapjon az NHS-től. Viszont mivel nem volt egyöntetű a lelkesedés, ezért az SMS-ek tartalmaztak egy válaszopciót, amivel le lehetett iratkozni róluk.

Ami fontos volt, hogy megtalálják a módját a rengeteg elérhető információ SMS formában történő átadására. Mivel válsághelyzetben amúgy is sok dologra kell figyelni, ezért jól jött, hogy az SMS-ek egyszerűen és lényegre törően adták át az információkat. A legfontosabb tudnivalókat a korai napokon küldték, majd fokozatosan az egyre kevésbé fontos, de hasznos információkat. Így például azzal kezdtek, hogy maradjanak otthon 12 hétig, és csak későbbi napokon küldték az információt arról, hogy hogyan tudják távolról is megőrizni a társas kapcsolataikat.

Fontos volt az is, hogy elmagyarázzák, hogy miért ők kapják az SMS-eket. Bár a britek a korai fázisban úgy gondolták, hogy az emberek elfáradnak a követelmények betartásában, de az újabb tanulmányok már rámutattak, hogy ha megértik a karantén racionális okait, akkor a szellemi egészség és a jóllét nem csökken, így könnyebben betartják az emberek a karantént.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVitatott elméletre alapozták a britek a hajmeresztő védekezési tervüketA jól megalapozott viselkedéstudományi eredmények sokat segíthetnek a járvány megfékezésében, csak sajnos a britek pont nem egy ilyenre építettek.

Az SMS-ek olyan felhívásokat tartalmaztak, hogy írják meg barátaiknak vagy családjuknak, hogy mostantól otthon maradnak, ezzel is elköteleződve a bezártság mellett. Megkérdezték, hogy mi az, amit szeretnek otthon csinálni, de sosincs rá idejük, illetve biztatták az embereket, hogy amennyire tudják, tartsák meg a régi rutinjukat, hogy ezzel is megszokottá tegyék a karantént, és segítsék a pozitívabb hozzáállást. Továbbá biztosították a betegség miatt otthon maradókat, hogy mennyire fontos, amit csinálnak, és az utolsó napokban is megerősítették őket, hogy még ha nincsenek is már tüneteik, továbbra is nagyon fontos, hogy ne mozduljanak ki.

Az SMS-t fogadó emberek nagyjából kétharmada hálás volt, és örült a szolgáltatásnak. Ugyanígy nagyjából kétharmad további információk kérésére is használta az SMS-szolgáltatást. Ezeket a kéréseket feldolgozták, és a hiányzó információkkal kibővítik a szolgáltatást a jövőben, például arról is tájékoztatják az embereket, hogy mi számít annak a területnek, amit nem hagyhatnak el, mivel sokan úgy gondolták, hogy már a kertjükbe sem mehetnek ki.

A BIT kutatói tehát eddig összességében sikeresnek könyvelik el a programot, aminek a célja főleg az volt, hogy az otthon maradók szellemi egészségét megvédjék, és biztosítsák, hogy karanténban se csökkenjen túl nagymértékben a jóllétük.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNe az egészséges ételeken spóroljunk karantén és válság idejénHa most is tartjuk az egészséges étrendet, a szervezetünk és később a pénztárcánk is meghálálja.

Élet karantén koronavírus nagy-britannia viselkedési közgazdaságtan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. július 10. 17:08 Élet

Gyorsuló ütemben vágják a fákat Európa erdőiben

Miközben Európa-szerte egyre többet hallani a klímaerdők telepítésének szükségességéről, a meglévő erdős területeken nagyot nőtt a fakitermelés intenzitása az elmúlt pár évben.

Torontáli Zoltán
2020. július 10. 12:16 Élet

Kevesen akarnak visszamenni az irodába, de muszáj lesz, mert túl sok pénz van benne

A hosszú távú szerződések és az építésre felvett hitelek miatt nem lehet egyik-napról a másikra megszüntetni az irodákat, a piaci szereplők többségének elemi érdeke, hogy az irodisták ne maradjanak otthon.

Hajdu Miklós
2020. július 8. 12:58 Élet

Olyan rosszul étkeztetik dolgozóikat a multik a fejlődő országokban, hogy még a termelékenységük is romlik

Amellett, hogy jelentős összegeket buknak a vállalatok a maximálistól elmaradó munkatermelékenység miatt, a hírnevüket is egyre inkább fenyegeti a dolgozók nem megfelelő élelmezése.

Fontos

Bucsky Péter
2020. július 10. 06:25 Közélet

Egyetlen ígért új nagyvállalati munkahely átlagosan 16 millió forintba került tavaly az adófizetőknek

52 cég kapott 105 milliárdot. Ebből 18,6 milliárd olyan cégekhez került, ahol csökkent a munkavállalók száma.

Fabók Bálint
2020. július 8. 06:31 Élet

“Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége”

A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

Váczi István
2020. július 7. 17:13 Vállalat

A legnagyobb hirdetők próbálnák észhez téríteni a Facebookot, egyelőre kevés sikerrel

A hirdetők bojkottja nem fogja megroppantani a céget, de ha nem maradnak szövetségesei, könnyen feldarabolhatja egy új amerikai kormányzat.