Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. április 6. 14:02 Világ

Drogkartellek is elkezdtek szájmaszkkal kereskedni

A koronavírus terjedésével az egész világban egyre nagyobb az igény a különböző védőfelszerelésekre. Ilyen a járvány elleni fellépés emblematikus eszköze, a szájmaszk is, amelyből még a legfejlettebb országokban is hiány van.

A maszkhiányra nemcsak a ruhaipar vagy a nyerészkedő forgalmazók próbálnak meg reagálni, hanem a Vice cikke alapján a kínai drogkereskedők is. A cikk szerint más gazdasági szektorok mellett a drogtermelőknél is zavart okoz az ellátási láncban a koronavírus, egyre drágábban és nehezebben lehet hozzájutni alapanyagokhoz. Szervezett bűnözői csoportok ezért elkezdték diverzifikálni a tevékenységüket, és szájmaszkok gyártásába kezdtek.

A Vice szerint a drogkereskedők a maszkoknál ugyanazt az ellátási láncot, ugyanazzal az értékesítési rendszerrel használják, mint drogoknál. Az ENSZ szerint a maszkok mellett egyéb orvosi eszközökkel is kereskednek kínai drogkartellek.

„A szervezett bűnözők opportunisták, akik nem törődnek az emberi élettel vagy egészséggel. Mindent csempésznek, ami profitot hoz nekik” – mondta a szervezet egyik munkatársa. Ebből fakadóan a nem ellenőrzött vevőktől származó maszkok használata kockázatos, a drogkartellektől származó maszkok jellemzően nem megfelelő minőségűek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadigazdaságra vált a világ a járvány elleni háború miattParfüm helyett kézfertőtlenítő, telefon helyett orvosi maszk, autó helyett lélegeztetőgép: egyre több vállalat kapcsolódik be a koronavírus elleni küzdelembe.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ drog járvány koronavírus maffia szájmaszk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.