Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. február 4. 11:45 Élet, Világ

Bulgáriában és Romániában is sokkal kisebb arányban halnak meg az emberek rákban, mint Magyarországon

Európai összehasonlításban borzasztóan sokan halnak meg Magyarországon rákos megbetegedésekben – ez derül ki az Eurostat ma megjelent adatsorából. Százezer lakosra nálunk 345 haláleset jut, ami 34 százalékkal több az uniós átlagnál. Ezzel Magyarország sajnos elég magasan vezeti az uniós listát, és nem állunk messze attól, hogy a mutatónk kétszerese legyen a legjobb arányt produkáló Ciprusénak. Ott 100 ezer lakosra mindössze 194 rák okozta haláleset jut.

A rák halálozási mutató két dologból tevődik össze: hogy eleve hányan betegednek meg, illetve hogy hányan gyógyulnak ki a betegségből. Mindkettőt befolyásolják az adott országra jellemző tényezők, a egészségügyi ellátórendszer színvonala főleg az utóbbit.

Ha regionális mintákat keresünk az adatokban, jól látszik, hogy a visegrádi négyek közül a csehek kilógnak, sokkal jobb mutatójuk van, és meg is közelítik az uniós átlagot. Ha velük nem számolunk, akkor viszont a három visegrádi ország Szlovéniával és Horvátországgal kiegészülve egyértelműen a legrosszabb mutatókkal rendelkező tömböt alkotja.

 

Szlovénia és Horvátország esete azért is érdekes, mert ezen a két országon kívül a mediterrán térség összes tagállamában jobb, azaz alacsonyabb a halálozási arány az átlagnál, Málta és Ciprus pedig még közöttük is kiemelkedik, Ciprus az első, Málta a harmadik a sorban.

A két szigetország közé Finnország jött be a második helyre, mindössze 220 halálos esettel, a svédek is rögtön ott vannak a negyedik helyen, és az unión kívüli, de számokat közlő Norvégia sem teljesít rosszul: ha tagállam lenne, akkor a tizedik helyen végzett volna. A skandináv tömbből így csak a dánok és az izlandiak lógnak ki, a rossz irányba.

Svájc és Liechtenstein a második és harmadik legjobb eredményt hozná, ha uniós tag lenne, ehhez képest érdekes, hogy a kulturálisan és földrajzilag is közel álló Ausztria kicsit rosszabban teljesít.

A románok ebből a szempontból egy szinten vannak az angolokkal, a bolgárok pedig messze a gazdasági lehetőségeik felett teljesítenek, ott a hatodik legkevésbé rossz a mutató.

Amint arról korábban részletesen írtunk, a statisztikák szerint általánosságban jellemző, hogy a magyarok korán halnak. Ennek fő oka pedig az lehet, hogy az EU egészéhez képest is kiemelkedően magas az elkerülhető halálozások aránya Magyarországon, márpedig ez a mutató az egészségügyi rendszer egészének hatékonyságát méri.

A megelőzhető halálokok főleg az életmód bizonyos elemeivel állnak összefüggésben, és a megelőzés az állapot kialakulására vonatkozik. Ide tartozik például a tüdőrák, az alkoholos májzsugorodás vagy a közlekedési és egyéb balesetekből következő halálozás.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének adatai szerint az Európai Unióban szintén Magyarország vezet a százezer lakosra vetített daganatos megbetegedések számában, ez közel 700 volt. Azt mondják, hogy a daganatos megbetegedések halálozási arányának javítása az integrált és centralizált betegutak alkalmazásával alacsony költségráfordítás mellett is megvalósítható, hiszen a betegút-alapú megközelítés jelentősen javítja az ellátás szervezettségét, tehermentesíti a szakorvosokat, és támogatást nyújt a betegeknek.

Amint egy korábbi tanulmány eredményeiből is kiderült, a betegek számára a szervezési kérdések kulcsproblémát jelentenek, ezért lenne célszerű a betegút-alapú megközelítés, mert az nemzetközileg kipróbált és költséghatékony.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden harmadik magyar halála elkerülhető lenneTavaly 42 ezer magyar halt meg elkerülhető okból. Ez egész Európában az egyik legrosszabb arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ betegség Európai Unió halál halálozás rák Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.