Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. szeptember 1. 13:22 Élet, Világ

Az elektromos óriásdömper több áramot termel, mint amennyit fogyaszt

A svájci Vigier Ciments cementgyár vett egy hatalmas méretű elektromos dömpert, és azzal szállítja a mészkövet a bányából az üzemébe. A járművet, amelyet a szintén svájci Kuhn Csoport épített Komatsu alapokra, sikerült úgy üzembe állítani, hogy több áramot termeljen, mint amennyit felhasznál.

Az örökmozgót természetesen a cementgyárnak sem sikerült feltalálnia, a többletenergia csak azért keletkezik, mert a mészkőbánya jóval magasabban fekszik mint az üzem. A dömper üresen megy fel a bányába, de mészkővel megpakolva jön le a hegyről, végig regeneratív fékezéssel, és a nagy tömegkülönbségnek köszönhetően lefelé több áramot tölt vissza az akkumulátorokba, mint amennyit felfelé elhasznál.

Minél nagyobb egy elektromos jármű tömege, annál több energia kell a gyorsításához, de “cserébe” adott sebességnél nagyobb a lendülete (impulzusa), ezért regeneratív fékezéssel is több áramot lehet termelni a mozgási energiájából. A svájci bányában lévő mészkőnek az üzemhez képest helyzeti energiatöbblete van (pusztán azért, mert magasabban fekszik), és amikor a gravitáció hatására a dömper gurulni kezd vele az úton, ennek az energiának a jelentős részéből mozgási energia lesz, amit a generátorok árammá alakítanak.

Tulajdonképpen a malmok és a vízerőművek is ezen az elven működnek, annyi különbséggel, hogy ott nem mészkövek gurulnak lefelé kerekeken, hanem a víz folyik lefelé a gravitációnak engedve.

Egy hagyományos vízerőműben a folyó vízhozama vagy a felduzzasztott tóban lévő víz adja az energia állandó utánpótlását, de jó ideje építenek már olyan víztározókat is, ahol nem a csapadék, hanem az alulról felvitt, felpumpált víz az energia forrása. Természetesen bármilyen anyagról van szó, a tömeg szintemeléséhez mindig több energiát kell befektetni, mint amennyit a szintcsökkentéskor ki lehet nyerni, de mégis megérheti a művelet, mert az energiát be lehet fektetni a rendszerbe akkor, amikor fölöslegben van, és ki lehet nyerni akkor, amikor hiány van belőle. Gondoljunk csak a megújuló energiaforrásokra, a szél- és napenergiára, amelyet például sok esetben akkor szeretnénk használni, amikor nem keletkezik.

Az ilyen vertikális ötletek tehát valójában energiatárolási megoldások. Ugyancsak Svájcban az Energy Vault nevű társaság a dömperhez kicsit hasonló, szintén nem vízre épülő ötletre épülő technológián dolgozik: terveik szerint egyszerű betontömbökből építenek óriási tornyokat. Ha feleslegben van az energia, egy daruval annyit húznak fel a magasba, amennyit csak tudnak, ha pedig áramot kell termelni, akkor egyszerűen leengedik őket a magasból, az esés közben pedig meghajtják a generátorokat.

Az Energy Vault áramtermelő betontornyának látványterve. Fotó: Energy Vault/YouTube

Ennek a megoldásnak kétségtelen előnye például a lítiumionos akkumulátorokkal szemben, hogy egyszerűbb előállítani, és ha a betont egyszer formába öntik, egy olyan építőelemet kapnak, amely sokkal tovább használható marad, mint a véges élettartamú, kimerülő akkumulátor.

A prototípus működését a Quartz alábbi videója mutatja be:

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ cement dömper energia energiatárolás megújuló energia mészkő regeneratív fékezés Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.