Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2017. november 24. 12:21 Tech, Világ

Szén helyett H&M ruhákat éget egy svéd erőmű

Svédországban, Stockholmtól mintegy száz kilométerre van egy erőmű, ahol a H&M divatcég leselejtezett ruháit égetik el, így termelve energiát. Az üzemeltető cég tervei szerint 2020-ig teljesen megszabadulnak a fosszilis üzemanyagoktól, helyettük újrahasznosított fát és szemetet égetnek majd, beleértve a Hennes & Mauritz AB el nem adott ruháit – írja a Bloomberg.

A svédek általában büszkék magukra, hogy a víz-, atom- és szélerőműveiknek köszönhetően majdnem teljesen károsanyag-kibocsátás mentesen biztosítják az energiaellátást, ám néhány kisebb településen még mindig szénnel és olajjal fűtik az otthonokat és az irodákat a hideg téli hónapok alatt. A legnagyobb északi gazdaságban azt remélik, hogy ha a régi erőműveket átalakítják, hogy azok bioüzemanyagokkal és szeméttel működjenek, akkor az évtized végéig teljesen elfelejthetik a fosszilis üzemanyagokat.

A Mälarenergi közműcégnek megállapodása van a szomszédos Eskilstuna településsel, hogy elégeti a szemetét, ám nemrég derült ki, hogy annak egy jelentős része a helyi, központi H&M raktárból jön. Emellett több más közeli várostól is gyűjtik a szemetet, sőt, Nagy-Britanniából is importálnak hulladékot. A västeråsi erőmű 2017-ben eddig 15 tonna leselejtezett H&M ruhát égetett el 400 ezer tonna hulladék mellett.

A divatcég kommunikációs igazgatója, Johanna Dahl azért mindenkit megnyugtatott: olyan ruhákat nem égetnek el, amiket biztonsággal lehet viselni. Főleg vegyileg szennyezett textileket semmisítenek meg, amely már nem felelnek meg a szigorú előírásaiknak.

A körülbelül 150 ezer háztartás energiaellátását biztosító erőmű az 1996-os csúcs idején 650 ezer tonna szenet égetett. A városba kedden érkezett az utolsó szénszállítmány, amely 2020-ig ellátja a két megmaradt hagyományos erőművet fosszilis üzemanyaggal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ energia erőmű h&m hulladék Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. október 10. 16:44 Élet, Tech

Úgy tiltották be az erkélynapelemeket, hogy nyitva hagytak pár kiskaput

Mi az erkély, a loggia és az előtető? Ez a kérdés kulcsa.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Vermes Nikolett
2024. szeptember 1. 04:50 Élet, Tech

Kapzsi fiatalokat, hiszékeny időseket és céges profikat is csőbe húznak az online csalók

Egyre kifinomultabban és gyorsabban dolgoznak az online pénzügyi csalók; ha túl jó egy ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az átverés.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.