Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 10. 16:05 Vállalat

Hatmilliárdos kedvezménnyel szabadulna az állam a nyakán maradt Dunaferr-leánycégtől

Zajlik az élet a Dunaferr körül. Miközben a jobb időket megélt acélmű új tulajdonosa néhány órával a választások után bejelentette kokszoló kemencéinek leállítását, az állam másodszor is nekifutott egy nyakán maradt kereskedőcég eladásának.

Mi történt? A Dunaferr eszközeinek jelentős részét tavaly megvásároló Liberty Steel hétfőn délelőtt közleményben tudatta, hogy megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítási folyamatát. A vállalat arra hivatkozott, hogy az egységek nem működnek hatékonyan, és veszteséget termelnek.

  • Ezzel lényegében a nyersvasgyártás is ellehetetlenült Dunaújvárosban. Az üzemben korábban két kohó működött, ezeket azonban tavaly leállították. Az egyiket már nem is lehet újraindítani, a másikat viszont eddig üzemmelegen tartották abban bízva, hogy egyszer újra termelhet.

Előzmények: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tavaly július közepén jelentette be, hogy „megmentették” a dunaújvárosi vasművet. A Dunaferr ekkor már régóta komoly problémákkal küzdött, amit jelentősen fokozott az ukrán és orosz hátterű tulajdonosok vitája.

  • A vállalatot a Liberty Steel fémipari óriás vásárolta meg. Valójában azonban nem a teljes céget adták el. A brit csoport csak az acélgyártáshoz szükséges eszközöket vásárolta ki a Dunaferrből. A cégben így rengeteg vagyonelem maradt, amiket darabokban próbál meg értékesíteni az időközben felszámolás alá került társaság felszámolója.

Következmények: úgy tűnik, hogy a Dunaferr megmentése nem egy sikersztori. Múlt héten részletes cikkben mutattuk be, hogy az új tulajdonoshoz köthető cégek beszámolói alapján 2023 végére mi maradt az acélműből. A gyár a kokszolók ma bejelentett leállításával tovább zsugorodik.

  • Ráadásul a felszámolásban értékesíteni kívánt eszközökért sem kapkodnak a piacon. A korábban a Dunaferr és más kohászati cégek által gyártott acéltermékeket forgalmazó Dutrade Zrt. 90 százalékos pakettjét például már másodszor hirdették meg, mivel először senkinek nem kellett.
  • A minimálár most 5,7 milliárd forinttal kevesebb, mint legutóbb, illetve mint amennyire a részesedés értékét becsülték. Ez 30 százalékos kedvezmény, hiszen tavaly ősszel még a becsértéken, 19 milliárdért hirdették meg az üzletrészt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy megmentették a Dunaferrt, hogy egyre kevesebb marad belőleNem gyárt vasat és acélt az egykori Dunai Vasmű, tavaly a bevételek nagy része a leállított termelés miatt megmaradt szén-dioxid-kvóták eladásából származott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsődben van, nem termel a Dunaferr cseh testvérvállalataA kifizetetlen számlák miatt december óta nem kap energiát a legnagyobb cseh acélmű, csődvédelem alatt próbálják talpra állítani a Liberty Steel ostravai vállalatát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA tulajdonosok és a kormány is csak nézi, ahogy tönkremegy az ország egyik legnagyobb vállalataA Dunaferr az elmúlt években is megtartotta piacait a kereskedelmi adatok szerint, de gazdálkodása nem tűnik fenntarthatónak, és napokon belül teljesen leállhat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Dunaferr Dunaújváros Liberty Steel Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.