Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 3. 09:48 Adat, Vállalat

Kellett még néhány állami milliárd a Vodafone-nak

Több mint 13 milliárd forint tagi kölcsönt nyújtottak tavaly a Vodafone Magyarország Zrt.-nek a távközlési vállalat új tulajdonosai. A vállalat, amit 2023 elején szerzett meg az állam és a kormányközeli 4iG, az év végére így már közel 21 milliárddal tartozott részvényeseinek.

Mi történt? Lezárta első olyan tört üzleti évét a Vodafone Magyarország, amikor már nem a névadó brit távközlési óriás volt a vállalat tulajdonosa. A cég csak az előző kilenc hónap eredményeiről számolt be, a felvásárlás után ugyanis az üzleti év kezdetét és végét is megváltoztatták. A korábban márciustól márciusig tartó elszámolás helyett már a naptári évet követik.

  • A vállalat üzleti teljesítményében a tulajdonosváltás nem hozott komoly törést. Időarányosan növekedni is tudott a Vodafone tavaly, sőt még osztalékot is fizet a társaság: az új részvényesek a teljes profitot kiveszik a vállalatból.

Háttér: a kormányközeli 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. és az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2023 elején vásárolta meg a brit Vodafone magyar leányvállalatát. A vevők 660 milliárd forintot fizettek a cégért.

  • A vételár már akkor is kifejezetten soknak tűnt. Az anyacég ennél sokkal alacsonyabb értéken tartotta nyilván a magyar leányt könyveiben, de jövedelmezőség alapján is erősen túlárazott volt a tranzakció.
  • A vételár a Vodafone felvásárlása előtti üzleti évben elért EBITDA-jának 7,1-szeresét tette ki. Ez az a nyereségmutató*adófizetés, adósságtörlesztés és amortizáció előtti eredmény, amit a cégek értékeléséhez leggyakrabban használnak. A régiós távközlési vállalatok piaci értéke azonban jellemzően ennek a nyereségmutatónak csak a négyszerese körül volt az akvizíció előtt. A magyar vevők ennek közel dupláját fizették.
  • Alig pár hónappal az akvizíció után ismét átalakultak a tulajdonosi viszonyok. Versenyjogi okok miatt a 4iG elcserélte a Yettelben meglévő 25 százalékos részesedését a Vodafone 19,5 százalékára. Így a Yettel negyede a Corvinus Zrt.-hez került, míg a 4iG részesedése 70 százalék fölé nőtt a Vodafone-ban.

Számokban: az ilyen váltások nem feltétlenül zajlanak zökkenőmentesen, de a Vodafone 2023-as tört éve üzleti szempontból nem volt kiugróan gyenge. Sőt időarányosan még növekedni is tudott a vállalat.

  • A cég teljes forgalma az április és december közötti 9 hónapban meghaladta a 240 milliárd forintot. A cég forgalmi díjakból 108,5, havidíjakból 69, készülékeladásból 29 milliárd forintot szedett össze. A növekvéshez persze hozzájárult a masszív, inflációt követő áremelés, de a beszámoló szerint az ügyfélszám is emelkedett.
  • A profit ugyanakkor már korántsem nevezhető kiugrónak. Bár az előző három évhez képest már az is előrelépés, hogy nyereséges lett a cég, ám a szűk 1,4 milliárd forintnak a tízszeresét is tudta jobb években a Vodafone. Ráadásul a sokat emlegetett EBITDA sem lett érdemben jobb, mint a felvásárlás előtti évben*időarányosan.
  • A tulajdonosok jelentős összegű kölcsönt is adtak tavaly a vállalatnak. A 4iG már 2023 elején 7,8 milliárd forintot utalt ilyen formában. Ennek az összegnek a szűk harmadát később magára vállalta az állami Corvinus Zrt. Ezt követően pedig további 13 milliárd forintnyi tagi kölcsönt kapott a cég, amely így év végén már közel 21 milliárddal tartozott tulajdonosainak.

Miért fontos ez? Szombaton a Partizánnak adott interjújában Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke is beszélt a Vodafone tavalyi felvásárlásáról. A politikus azt mondta, hogy amikor rákérdezett, üzletileg megéri-e a tranzakció, akkor Rogán Antal propagandaminiszter azt válaszolta: „az üzlet nem érdekli, az adatok érdeklik, és hogy eljussanak az emberekhez”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon drágulnak legjobban a telefonszámlák, miután az állam elkezdte uralni a piacotÖsszességében ebben is sikerült elérni az uniós vezető pozíciót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlcsóbb lett a Vodafone, így vajon már megéri?Bár a Vodafone többségi tulajdonosa a kormányközeli 4iG lesz, lényegében a teljes vételárat az állam finanszírozza. A versenyhivatalnak is lenne mit vizsgálnia, de nem teszi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme a magyar Vodafone-t felvásárolni, ha csak a számokat nézzükBiztos, hogy sok mindent nem látunk a NER szándékaiból, mert pusztán üzleti alapon ez így nem áll meg, legalábbis az elérhető legfrissebb számok alapján.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat 4iG Magyar Péter Rogán Antal Vodafone Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 27. 10:55 Adat

Jön a hideg, de már szeptember közepén fűteni kezdtünk

Már az előző lehűlés hatására látványosan megugrott a kisebb fogyasztók gázfelhasználása Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.