Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. május 14. 16:14 Vállalat

Tett a Mol egy fontos lépést, hogy ne függjön annyira a benzinkutaktól

Elkezdi működését Tiszaújvárosban a Mol-csoport poliolüzeme, három évvel a tervezett átadás után.

Miért fontos ez? A Mol klasszikus tevékenysége, hogy nyersolajat desztillál, azaz elemeire választ szét, és ezekből vagy késztermékeket készít (például benzin vagy dízelolaj), vagy eladja másoknak. Az egyik ilyen, eddig továbbadott anyag a propilén volt, amelyből nagyrészt habszerű műanyagokat készítenek. Mostantól azonban a Mol saját kézbe veszi ennek a gyártási folyamatnak a további lépéseit, és ezzel ezek profitját is.

  • Számokban: Az üzem felépítése 1,3 milliárd euróba került, és 131,5 millió euró állami támogatást kapott. A beruházás a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt csúszott.

Hosszabb távon az üzem fő terméke a propilén-oxid lesz, ezt az elmúlt 10-15 évben tonnánként 750 euróval magasabb áron lehetett (volna) eladni, mint a propilént (amelyet eddig értékesítettek). Az üzem gyártókapacitása évi 200 ezer tonna.

Tágabb kontextus: A cégcsoport 2016 óta koncentrál erősebben arra, hogy klasszikus olajvállalatból sok minden mással is foglalkozó társaság legyen, ennek egyik legfontosabb, de kevésbé látványos lába a műanyagipari alapanyagok gyártása.

  • Amint arról korábban részletesen írtunk, a műanyagipar felé mozdulás nem eltávolodás a fosszilis alapoktól, hiszen például a most átadott üzem is kőolajszármazékból dolgozik. Ez a lépés (másokkal ellentétben) tehát közvetlenül nem mozdítja el a vállalatot az olajkorszak utáni világ felé.

Alulnézet: a Tiszaújvárosból kikerülő alapanyag végső fogyasztói termékeivel például az IKEA matracokban vagy a gépjárművek belső borításainál találkozhat majd a felhasználó. Ez az a habszerű anyagcsoport (poliuretánok) amely iránt egyre nő a piaci kereslet, és amelynek gyártási folyamatából mostantól nagyobb profit kerülhet a Molhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mol új üzeme feladja a leckét, hogy mennyire lehet zöld egy olajvállalatFosszilis alapanyagból készülő műanyagok - ez lenne a benzines korszak utáni új, zöldebb jövő egy olajcég számára? A Mol szerint a válasz igen, mert még mindig ez a legjobb alternatíva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Mol műanyag olaj poliol Tiszaújváros üzem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. augusztus 19. 05:48 Élet, Vállalat

Szerencsével és átszervezéssel enyhült a repülési késéskáosz

Több a légi irányító a reggeli műszakban, kevésbé viharos az időjárás, így kevesebbet késnek a gépek, ráadásul hamarosan a nyári főszezonnak is vége.

Stubnya Bence
2024. augusztus 16. 05:21 Vállalat

Nehéz döntés előtt áll Magyarország egyik legnagyobb munkaadója az autóipar bukdácsolása miatt

A vezetés nehéz külső körülményekről beszél, a cégen belül viszont úgy látják, stratégiai hibák eredménye a gödör, amiből egy új ötlettel jönne ki a Continental.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 14. 12:55 Adat, Vállalat

A visszavont engedély ellenére nem vett vissza a gödi akkugyár a friss adatok szerint

Az ipari termelési adatok alapján nem látszik lényegi hatása annak, hogy áprilisban felfüggesztették az üzem környezethasználati engedélyét.

Fontos

Váczi István
2024. augusztus 22. 11:28 Adat

Nem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságon

Nagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 16:40 Közélet

A hevesi vegyi üzem mutatja, hogy beszállítóik is követik a kínai akkugyártókat

Az akkumulátorgyártás mögötti termelési lánc veszélyes vegyszerek előállítására szakosodott szereplője is megjelenik Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 21. 13:07 Adat, Közélet

Már megközelítette azt a szintet a minimálbér, amit Nagy Márton 2027-re vállalt

Az átlagkereset 50 százalékára emelné 2027-ig a minimálbért Nagy Márton, ám ehhez az arányhoz már tavaly is közel járt a legkisebb adható fizetés.