Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 20. 12:50 Vállalat

Egyre több cégvezető szerint jó ötlet varázsgombát adni dolgozóknak

A legális pszichedelikus szerek betörtek a vállalati szektorba, egyre több cég kínál fel munkavállalóinak ilyeneket, akár a mentális egészségük javításának szándékával, akár maradandó céges közösségi élményként, kontrollált körülmények között. A kontrollált körülmények megteremtésével startupok foglalkoznak, ezt szolgáltatásként értékesítik céges ügyfeleiknek, írja az Economist. 

A közelmúltban több kutatás jutott arra a következtetésre, hogy bizonyos pszichedelikus szerek biztonságosak és hatásosak egyes esetekben. Európa és Amerika szerte számos egészségügyi intézményben elérhető legálisan ketamin a depresszió kezelésére. A hallucinogén varázsgomba hatóerejét adó pszilocibin pedig legálisan elérhető Amszterdamban, jövőre Oregon államban is engedélyezik. Az Egyesült Államok gyógyszerhatóságai rövidesen rábólinthatnak az MDMA használátára a poszttraumás stressz szindróma kezelése során.

Nemrég egy amerikai szappancég, a Dr. Bronner’s nyújtott segítséget szokatlan módszerekkel a munkavállalóinak:  saját mentális egészségük megőrzésének érdekében tanácsadást és ketamint biztosítottak számukra. 

A pszichedelikus szerek ilyen jellegű használata nem újdonság, például sportolóknál a teljesítményt rontó lámpaláz, az állandó utazással járó izoláció, illetve teljesítménykényszer okozta stressz enyhítésére. Egy pszichedelikusélmény-szolgáltató cég, a Field Trip alapítója szerint ezek a “kezelések” profi NBA-játékosokat hoztak rendbe, így visszatérhettek a pályára, amikor már éppen ott akarták hagyni a profi kosárlabdát. 

Arra is van példa, hogy egy cég a saját felsővezetőinek biztosítja egy hétvégi elvonuláson a “felfokozott tudatosság” élményét, mások csapatépítésre, az empátia és kooperáció fejlesztésére használnak pszichedelikus szereket. 

Ezek a megoldások azonban hordoznak magukban kockázatokat. Értelemszerűen nagy figyelmet és – akár orvosi – körültekintést igényelhet az ilyen szerek használata, ráadásul egy ilyen meghívás stresszhelyzet elé állíthat egyes munkavállalókat: részt tud-e ő ebben venni, és megteheti-e, hogy visszautasítja?

További kockázat lehet – bár attól függ, milyen szempontból nézzük –, hogy egy pszichedelikus élmény arra is rádöbbentheti a felhasználót, hogy rossz helyen van az életében. A beszámolók szerint az is előfordult már, hogy egy cég alapítója szállt ki és hagyta abba a munkát egy pszichedelikus élmény után. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat céges buli pszichológia teljesítmény Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Stubnya Bence
2023. november 27. 04:34 Közélet, Vállalat

Kell-e félteni a magyar dolgozókat a vendégmunkásoktól?

Az ellenzék szerint káros a vendégmunkásokat hazai jelenléte, a kormány szerint a magyar munkahelyeket védik. De mi történik eközben a munkahelyeken?

Torontáli Zoltán
2023. november 26. 04:34 Élet, Vállalat

Ilyenek voltak az élelmiszerboltok a nyolcvanas években, nem?

Visszamentünk 1986-ba, és megnéztük, hogyan vásároltak akkor az emberek, illetve milyen nehézségekkel küszködtek a boltok.

Hajdu Miklós
2023. november 24. 16:36 Vállalat

A Budapestre felhőkarcolót álmodó cég neve eddig nem hozott szerencsét Magyarországon

Nemrég még a kormány is idegenkedett a magas épületektől, most viszont nem toronyház, hanem valódi felhőkarcoló építéséről egyeztet.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.

László Pál
2023. november 29. 15:27 Podcast, Támogatói tartalom

Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben

Fenntarthatósági szempontból nézve a felújítás felé kell, hogy menjen a világ.