Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 20. 12:50 Vállalat

Egyre több cégvezető szerint jó ötlet varázsgombát adni dolgozóknak

A legális pszichedelikus szerek betörtek a vállalati szektorba, egyre több cég kínál fel munkavállalóinak ilyeneket, akár a mentális egészségük javításának szándékával, akár maradandó céges közösségi élményként, kontrollált körülmények között. A kontrollált körülmények megteremtésével startupok foglalkoznak, ezt szolgáltatásként értékesítik céges ügyfeleiknek, írja az Economist. 

A közelmúltban több kutatás jutott arra a következtetésre, hogy bizonyos pszichedelikus szerek biztonságosak és hatásosak egyes esetekben. Európa és Amerika szerte számos egészségügyi intézményben elérhető legálisan ketamin a depresszió kezelésére. A hallucinogén varázsgomba hatóerejét adó pszilocibin pedig legálisan elérhető Amszterdamban, jövőre Oregon államban is engedélyezik. Az Egyesült Államok gyógyszerhatóságai rövidesen rábólinthatnak az MDMA használátára a poszttraumás stressz szindróma kezelése során.

Nemrég egy amerikai szappancég, a Dr. Bronner’s nyújtott segítséget szokatlan módszerekkel a munkavállalóinak:  saját mentális egészségük megőrzésének érdekében tanácsadást és ketamint biztosítottak számukra. 

A pszichedelikus szerek ilyen jellegű használata nem újdonság, például sportolóknál a teljesítményt rontó lámpaláz, az állandó utazással járó izoláció, illetve teljesítménykényszer okozta stressz enyhítésére. Egy pszichedelikusélmény-szolgáltató cég, a Field Trip alapítója szerint ezek a “kezelések” profi NBA-játékosokat hoztak rendbe, így visszatérhettek a pályára, amikor már éppen ott akarták hagyni a profi kosárlabdát. 

Arra is van példa, hogy egy cég a saját felsővezetőinek biztosítja egy hétvégi elvonuláson a “felfokozott tudatosság” élményét, mások csapatépítésre, az empátia és kooperáció fejlesztésére használnak pszichedelikus szereket. 

Ezek a megoldások azonban hordoznak magukban kockázatokat. Értelemszerűen nagy figyelmet és – akár orvosi – körültekintést igényelhet az ilyen szerek használata, ráadásul egy ilyen meghívás stresszhelyzet elé állíthat egyes munkavállalókat: részt tud-e ő ebben venni, és megteheti-e, hogy visszautasítja?

További kockázat lehet – bár attól függ, milyen szempontból nézzük –, hogy egy pszichedelikus élmény arra is rádöbbentheti a felhasználót, hogy rossz helyen van az életében. A beszámolók szerint az is előfordult már, hogy egy cég alapítója szállt ki és hagyta abba a munkát egy pszichedelikus élmény után. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat céges buli pszichológia teljesítmény Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. július 10. 13:31 Közélet, Vállalat

Hiába az állami tulajdon, a budapesti reptér zsúfoltságát még nagyon sokáig nem enyhíti új terminál

A nemrég kivásárolt üzemeltető korábbra tervezte a hármas terminál megvalósítását, de a friss bejelentés szerint erre legalább 2032-ig várni kell.

Stubnya Bence
2024. július 10. 05:02 Közélet, Vállalat

Komoly probléma vagy autóipari kamu, hogy nincs elég elektromos töltő?

A szigorúbb klímavédelmet követelők azzal vádolják az autóipart, hogy ürügyként használja az infrastruktúra hiányát, hogy késleltesse az elektromos átállást. De mit mutatnak a számok?

Torontáli Zoltán
2024. július 9. 16:54 Közélet, Vállalat

A kormány mint biztosítási ügynök: vásárlás után eladás Tiborcznak és az osztrákoknak

A tavalyi eladással messzebbre került a többségi magyar tulajdon a biztosítási szektorban, de most legalább Tiborcz István cégbirodalmát sikerül gyarapítani.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.