Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 20. 12:50 Vállalat

Egyre több cégvezető szerint jó ötlet varázsgombát adni dolgozóknak

A legális pszichedelikus szerek betörtek a vállalati szektorba, egyre több cég kínál fel munkavállalóinak ilyeneket, akár a mentális egészségük javításának szándékával, akár maradandó céges közösségi élményként, kontrollált körülmények között. A kontrollált körülmények megteremtésével startupok foglalkoznak, ezt szolgáltatásként értékesítik céges ügyfeleiknek, írja az Economist. 

A közelmúltban több kutatás jutott arra a következtetésre, hogy bizonyos pszichedelikus szerek biztonságosak és hatásosak egyes esetekben. Európa és Amerika szerte számos egészségügyi intézményben elérhető legálisan ketamin a depresszió kezelésére. A hallucinogén varázsgomba hatóerejét adó pszilocibin pedig legálisan elérhető Amszterdamban, jövőre Oregon államban is engedélyezik. Az Egyesült Államok gyógyszerhatóságai rövidesen rábólinthatnak az MDMA használátára a poszttraumás stressz szindróma kezelése során.

Nemrég egy amerikai szappancég, a Dr. Bronner’s nyújtott segítséget szokatlan módszerekkel a munkavállalóinak:  saját mentális egészségük megőrzésének érdekében tanácsadást és ketamint biztosítottak számukra. 

A pszichedelikus szerek ilyen jellegű használata nem újdonság, például sportolóknál a teljesítményt rontó lámpaláz, az állandó utazással járó izoláció, illetve teljesítménykényszer okozta stressz enyhítésére. Egy pszichedelikusélmény-szolgáltató cég, a Field Trip alapítója szerint ezek a “kezelések” profi NBA-játékosokat hoztak rendbe, így visszatérhettek a pályára, amikor már éppen ott akarták hagyni a profi kosárlabdát. 

Arra is van példa, hogy egy cég a saját felsővezetőinek biztosítja egy hétvégi elvonuláson a “felfokozott tudatosság” élményét, mások csapatépítésre, az empátia és kooperáció fejlesztésére használnak pszichedelikus szereket. 

Ezek a megoldások azonban hordoznak magukban kockázatokat. Értelemszerűen nagy figyelmet és – akár orvosi – körültekintést igényelhet az ilyen szerek használata, ráadásul egy ilyen meghívás stresszhelyzet elé állíthat egyes munkavállalókat: részt tud-e ő ebben venni, és megteheti-e, hogy visszautasítja?

További kockázat lehet – bár attól függ, milyen szempontból nézzük –, hogy egy pszichedelikus élmény arra is rádöbbentheti a felhasználót, hogy rossz helyen van az életében. A beszámolók szerint az is előfordult már, hogy egy cég alapítója szállt ki és hagyta abba a munkát egy pszichedelikus élmény után. 

Vállalat céges buli pszichológia teljesítmény Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Torontáli Zoltán
2022. június 28. 09:20 Vállalat

A kis boltos fog tönkremenni, ha a drágulás miatt spórolnod kell

Ha a lakosság kevesebb élelmiszert vesz, az egyébként is vergődő kis boltok megoldhatatlan üzleti feladattal találják szembe magukat.

Torontáli Zoltán
2022. június 27. 12:33 Vállalat, Világ

Egy jégkrémgyár megpróbál csak saját maga által termelt energiával működni

Évek óta dolgoznak rajta, most 30 százaléknál tartanak, de a cél a teljes energiafüggetlenség.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Mészáros R. Tamás
2022. június 28. 04:34 Világ

Papíron rendet teremthetne az orosz befolyási övezet, de jönnének újabb problémák

Az ukrajnai orosz invázió visszahozta a történelem sok rossz emlékű jelenségét Európába, így a nagyhatalmi befolyási övezetekről szóló viták is újra aktuálissá váltak.