Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. augusztus 7. 14:34 Vállalat

Simicska Lajos pénzgyára adja a referenciát Mészároséknak

Mészáros Lőrinc öccsének, Mészáros Jánosnak a cége, a Híd-Tám Kft. fejezheti be a székesfehérvári vasútállomás feletti gyalogos felüljárót. A projekt évek óta húzódik, ami miatt hiába újították fel több mint 30 milliárd forintból az állomást, annak nincs közvetlen biztonságos kapcsolata a déli városrészhez. A beruházás első üteme még elkészült, a másodikra kiírt első közbeszerzést azonban tavaly ősszel eredménytelennek minősítették, mert egyetlen pályázó sem fért bele az 1,72 milliárdos keretbe. A projekt kálváriájáról az Átlátszó írt alapos cikket.

Az első ütem részeként három éve megépített, ám azóta is használhatatlan felüljáró. Forrás: Google

Az állami megrendelő NIF Zrt.-nek azonban sikerült átvágnia a gordiuszi csomót, és egyszerűen eltörölte a határértéket. Így Mészáros János cége a korábbi korlátnál 770 millió forinttal drágábban, 2,49 milliárdért építheti meg a felüljárót. Mindezt úgy, hogy tavaly, amikor nem kapták meg a munkát, ennél jóval olcsóbban vállalták volna.

A Híd-Tám ugyanis az előző körben is pályázott, ám akkor még 2,1 milliárd alatti, azaz a mostaninál 400 millióval olcsóbb ajánlattal.

Ezzel ráadásul tavaly nem nyerhettek volna, a másik két induló ugyanis alacsonyabb árat adott meg*Természetesen a műszaki tartalomban lehetnek eltérések, de a projekt rövid leírása a tavalyi és az idei dokumentumban szó szerint ugyanaz..

 

Akkor a legolcsóbbnak a győri Kútház Kft. tűnt, amely ezúttal is adott be ajánlatot, de azt egy elég furcsa indokkal érvénytelennek minősítették. A közbeszerzési iratok alapján a vállalat két leadott dokumentumban két különböző nettó ajánlati árat adott meg, és ezt a hiánypótlásra úgy sikerült csak javítani, hogy azzal az „ajánlati kötöttséget megsértették”. Az első ránézésre banálisnak tűnő hibáról, illetve az általuk megadott árról megkérdeztük a Kútház Kft. ügyvezetőjét, Bella Tamást, aki azonban nem kívánt kérdéseinkre válaszolni, mindössze annyit mondott, hogy

nincs közük a beruházáshoz, mert kizárták őket, ennek oka azonban bizalmi dolog.

Így viszont az egyetlen érvényes ajánlat Mészáros János cégétől érkezett. A bátyjához hasonlóan felcsúti üzletember azonban, úgy tűnik, a családot sem hagyja ki a projektből. A dokumentumok szerint ugyanis a fejlesztésbe valószínűleg alvállalkozóként bevonják a Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában lévő V-Híd Kft.-t is. Legalábbis erre utal, hogy utóbbi vállalat részt vett a Híd-Tám „alkalmasságának igazolásában”, magyarul referenciát adott, hogy a partner teljesíteni tudja a közbeszerzésben előírt feltételeket*A NIF nem írta elő a pályázóknak, hogy nevezzék meg az alvállalkozóikat, de a referenciát nyújtók jellemzően részt vesznek a munkában..

A referenciát nyújtó cégek között azonban nem a V-Híd volt a legérdekesebb, hanem a Simicska-birodalom egykori ékköve, a Közgép. A korábbi Fidesz-pénztárnok és Orbán Viktor összeveszése előtt a Közgép volt a kormányzat első számú útépítője, 100 milliárdos nagyságrendben kapott megbízásokat. A cég azonban a Simicska-Orbán háború kirobbanása után lényegében összeomlott, és amikor a bukott oligarcha eladta érdekeltségeit – néhány lépésen keresztül – utódjának, Mészáros Lőrincnek és üzleti körének, akkor az állami megrendelések nélküli és már kiüresített Közgép is ehhez a csoporthoz került.

Mivel ekkorra már kiépült egy új Fidesz-közeli építőipari cégháló, sokan nem értették, miért van szüksége Mészároséknak a Közgépre, de már ekkor is voltak spekulációk arra, hogy a korábban rengeteg munkán dolgozó társaságot elsősorban a referenciák miatt tartják meg.

A Híd-Tám története egyébként tipikus Mészáros-sikersztori.

A vállalat 2016 elején került Mészáros János tulajdonába, és bár addig sem volt törpecég, komolyabb növekedésnek csak ezt követően indult. A korábbi esztendőkben jellemzően 200 millió közeli, 2015-ben azonban a 100 milliótól is elmaradó árbevétel már a felcsúti üzletember érkezésének évében 700 millió fölé ugrott, tavaly pedig a hatmilliárdot közelítette. Mindez részben annak köszönhető, hogy a társaság az állami megrendelésekhez is közelebb került. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek Bács-Kiskun megyében és a Balaton mellett is építettek egy-egy hidat, de Mészáros Lőrinc cége bevonta őket a Püspökladány és Ebes közötti vasúti szakasz 75 milliárdos felújításába is. Sőt, a jövőben egy ennél is sokkal nagyobb projektben is részt vehetnek, hiszen alvállalkozókén a Budapest-Belgrád vasútvonalon is dogoznak majd.

 

A megrendelések megugrása a komolyabb profitot is meghozta a cégnél. A vállalat tavaly és tavalyelőtt már 200 milliót meghaladó nyereséget ért el, amit Mészáros Lőrinc öccse nagyrészt ki is vett a cégből.

A növekedés abban is hasonlít a többi Mészáros cégére, hogy létszámban eközben sokat nem bővül a vállalat. A társaságnak jelenleg 12 alkalmazottja van, akik kivétel nélkül szellemi munkát végeznek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzinte munkások nélkül kaszálnak tízmilliárdokat a kormány kedvenc építőiÖsszeszedtünk néhány adatot, amelyek elég jól megmutatják, hogy lényegében „üzletszerzési jutalékot” szednek az állami tendereken rendszeresen arató cégek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Híd-Tám Kft. Közgép Mészáros János Mészáros Lőrinc Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.