Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. július 30. 13:28 Pénz, Vállalat

Horvátországi villáján mégsem osztozik másokkal Mészáros Lőrinc

Nem viszi be tőzsdei cégbirodalmába horvátországi luxusvilláját is birtokló helyi vállalatát Mészáros Lőrinc. Korábban úgy tűnt, hogy a Mirno More d.o.o. is része lesz annak a csomagnak, amit a leköszönő felcsúti polgármester bepakol a jórészt szintén az ő tulajdonában álló Opus Nyrt. alá, ám végül megoldották, hogy az Ugljan szigetére bejegyzett társaság teljes egészében a kezében maradjon. Ehhez mindössze annyit kellett tenni, hogy a horvát vállalatot Mészáros egyik cége eladta Mészáros egy másik cégének.

Mészáros Lőrinc, illetve az Opus Nyrt. még februárban jelentette be, hogy egy nagyjából 100 milliárd forintos üzlet keretében a felcsúti vállalkozó Opus részvényekért cserébe átadja közbeszerzési milliárdokkal és állami támogatásokkal kitömött cégei egy részét. Az akkori megállapodás értelmében Mészáros nagyjából 20 százalékos tulajdonhányadnak megfelelő 100-130 millió Opus-részvényt kap, amiért beviszi a tőzsdei cégbe a

  • a Mészáros és Mészáros Kft. 51 százalékát,
  • az R-Kord Kft. 51 százalékát,
  • a Visonta Projekt Kft. 51 százalékát,
  • a Kall Ingridients Kft. 30 százalékát,
  • a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékát,
  • a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékát,
  • és a Status Geo Kft. 51 százalékát.

Bár az érintettek csak ezeket a vállalatokat nevesítették, mivel a milliárdos központi cégeinek – így például a Mészáros és Mészárosnak (M&M) és az R-Kordnak is akadnak leányvállalatai, valójában jóval több cégről volt szó. Mészárosék azonban azóta több ízben is átszabták a cégbirodalmat, és ez érintette a Mirno Morét is.

A horvát vállalat tulajdonosa ugyanis az Opus-ügylet bejelentésekor még az M&M Kft. volt, azaz akkor úgy tűnt, hogy ez a cég is része a pakettnek. Május elején azonban a vállalat az M&M-től hirtelen egy másik Mészáros-céghez, a Talentis Group Zrt-hez került. A tranzakció azért volt érdekes, mert tényleges tulajdonosváltást nem jelentett, hiszen ekkor még mind a Mészáros és Mészáros Kft., mind a Talentis Group a felcsúti polgármester, illetve felesége kezében volt*Azóta előbbi a Mészáros Építőipari Holding Zrt.-hez került..

A két vállalat között az egyetlen érdemi különbség az, hogy míg a Mészáros és Mészáros – ha minden jól megy – belátható időn belül egy tőzsdén jegyzett – és így elvileg átláthatóbban működő – csoport tagja lesz, addig a Talentis Group nem része az Opus-ügyletnek. Így pedig a Mirno More is marad a magyar börzén kívül.

A horvát cég egyébként – legalábbis éves beszámolója szerint – nem egy különösebben meghatározó vállalat. Az üzleti tevékenységből származó bevétele 2017-ben mindössze 35,5 ezer kuna, azaz jelenlegi árfolyamon alig több mint másfél millió forint volt. Ráadásul ráfordításai messze meghaladták ezt, azaz a cég – legalábbis forgalmához képest – masszív, nagyjából 3,5 millió forintos veszteséget termelt.

A bevételhez képest a Mirno Moré-nak ugyanakkor elég jelentős vagyona van, aminek magyarázata vélhetően az, hogy – a Direkt36 korábbi információi szerint – 2015-ben ennek a cégnek a nevére íratták Mészáros Lőrinc Ugljan szigeti luxusvilláját. A társaság teljes eszközállománya nagyjából 4,4 millió kuna, azaz közel 190 millió forint, amiből 55 millió forintnyi földet (vélhetően a telket) és 134 milliónyi ingatlanberuházást tartanak nyilván a vállalat könyveiben. Korábban a villa értékét ennél egyébként jóval nagyobbra, 700 millió forintra becsülték, ám a könyv szerinti érték és a tényleges vételár eltérhet, nem kizárt ugyanis, hogy a horvát számviteli jogszabályok erre lehetőséget biztosítanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Mészáros és Mészáros Kft. Mészáros Lőrinc Opus Global Talentis Group Ugljan sziget Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?