Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. március 20. 12:11 Tech

Gyerekfejhallgatók 20 ezer forint alatt: van, amibe bele lehet süketülni

Összesen 19 gyerekefejhallgatót vizsgált meg a német Stiftung Warentest, és teljes mértékben egyikkel sem volt megelégedve. A vizsgálatba 14 és 50 euró közötti fejhallgatókat vontak be, vagyis a felső határ a jelenlegi árfolyamon átszámolva valamivel több mint 18 ezer forint felett volt (ez a 27 százalékos európai rekorder áfa miatt nálunk némileg magasabb is lehet), a többség azonban inkább a sáv alsó végéhez állt közelebb.

A teszt két legfontosabb szempontja az anyagminőség és a hangerő, illetve utóbbin belül a hangminőség volt. Az anyagválasztásban egy terméknél, egy Trust Sonin Kids modellnél túl nagy mennyiségű naftalint (egy egyszerű felépítésű aromás szénhidrogént) azonosítottak, ami azért fontos, mert pont a fejhallgató párnás részén volt, amely közvetlenül érintkezik a gyerek fülével, a naftalin pedig (nagyobb dózisban) rákkeltő hatású anyag.

A hangminőséget általában csapnivalónak minősítette a Stiftung Warentest, ám ennél sokkal fontosabb, hogy a 19-ből három fejhallgató nemcsak ricsajos, de borzasztóan hangos is volt. A tudományos konszenzus szerint egy gyereknél heti 40 órás fejhallgató-használatot feltételezve nem szabadna 85 decibelnél hangosabbnak lennie az eszközöknek, de a 19-ből három nem teljesítette ezt az alapvető feltételt. Ha nem figyel oda a szülő, akkor a gyerek hosszabb távon halláskárosodást szenvedhet ezek túlzott mértékű használatával.

Egyetlen fejhallgató sem kapott „elfogadhatónál” jobb minősítést, de ezen belül a relatív győztes a JBL egyik modellje (JR300, ára Magyarországon jelenleg 15 ezer forint körül van) lett, a dobogóra pedig a Tonies és az eKids egy-egy terméke fért még fel (előbbi 30, utóbbi 25 euróba kerül Németországban).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLenyomta a drága márkákat egy teszten a Lidl és a Penny saját gyártású naptejeA magyar diszkontokban is kapható olyan naptej, ami jobb értékelést kapott egy fogyasztóvédelmi teszten Németországban, mint a drágább márkás termékek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech fejhallgató németország Stiftung Warentest teszt Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. október 10. 16:44 Élet, Tech

Úgy tiltották be az erkélynapelemeket, hogy nyitva hagytak pár kiskaput

Mi az erkély, a loggia és az előtető? Ez a kérdés kulcsa.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 27. 04:52 Tech, Világ

Mire jó az energiacímke, ha ekkora káosz van mögötte?

Itt egy A kategóriás mosógép, ajánlunk hozzá egy A+++-20%-os szárítót, tévéből viszont a G kategóriás a legújabb. Érthető? Nem csoda, ha nem, és erről nem a fogyasztók tehetnek.

Vermes Nikolett
2024. szeptember 1. 04:50 Élet, Tech

Kapzsi fiatalokat, hiszékeny időseket és céges profikat is csőbe húznak az online csalók

Egyre kifinomultabban és gyorsabban dolgoznak az online pénzügyi csalók; ha túl jó egy ajánlat ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az átverés.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.