Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. november 23. 08:48 Vállalat

Másfél év csúszással, de végül csak Matolcsy Ádámé lett az Origo

Bár az érintettek már tavaly nyár elején bejelentették, hogy Matolcsy György jegybankelnök fia megvette az Origo kiadóját, a társaság végül csak két héttel ezelőtt került ténylegesen Matolcsy Ádám tulajdonába – derül ki a cégbírósági iratokból. Az eddigi tulajdonos, a szlovákiai bejegyzésű Bawaco Invest sro. november 7-én határozott úgy, hogy eladja teljes, 100 százalékos tulajdonhányadát Matolcsy Ádám cégének, a Magyar Stratégiai Zrt.-nek.

A tranzakció csúszása azért furcsa, mert az ország egyik legnagyobb elérésű hírportálját birtokló New Wave Media Group már 2017. júniusi közleményében múltidőben írt az adásvételről. Ehhez képest egy hónappal később Matolcsy Ádámot ugyan kinevezték a kiadó vezérigazgató-helyettesévé, majd újabb két hónap elteltével a vezérigazgatói pozíciót is átvette, tulajdonszerzését azonban csak nem jegyezték be.

Arra, hogy a tulajdonosi jogok is a jegybankelnök fiához kerüljenek, végül majdnem másfél évet kellett várni. Sőt, a céges iratokban hivatalosan egyelőre nem is látni a tulajdonosváltást, azt ugyanis még nem jegyezte be a cégbíróság, mivel hiánypótlásra volt szükség.

Az adásvétel elhúzódására az egyetlen logikus magyarázata az lehet, hogy időközben komoly szervezeti átalakulások voltak a csoportnál.

A New Wave három cégét tavaly év végén pakolták egybe, az idén szeptemberben pedig újabb két vállalat*A Globspot.hu Kft. és a Confhotel-Net Kft. olvadt be az így létrejött New Wave Media Group Kft.-be.

Érdekesség, hogy a Bawaco részesedésén két jelentős zálogjog is volt: a Mészáros Lőrinchez köthető MKB és a Matolcsy Ádámmal rokonságban lévő Szemerey Tamás érdekeltsége tartozó Növekedési Hitelbanknak is jelentős kölcsönnel segítette korábban a csoportot. Utóbbi, félmilliárd forintról szóló zálogszerződést a cégbírósági iratok szerint a közelmúltban kötötték újra, épp a szervezeti átalakításokra hivatkozva, de még a Bawaco Investtel.

Az Origo kiadójának egyébként elég jól megy azóta, hogy a Magyar Telekom közel három évvel ezelőtt eladta előző, szintén kormányközeli tulajdonosának. A csoport korábbi főcége, a New Wave Media Group Zrt. adózott eredménye a korábbi évekre jellemző veszteségből 2016-ban félmilliárdos nyereségbe fordult, tavaly pedig már több mint 900 millió forint volt a profit.

 

A sikerben komoly szerepe volt az állami hirdetések megugrásának. A Kantar Media adatai szerint az állami szféra listaáron 2016-ban 2,4, egy évvel később pedig már 3,2 milliárd forintot költött el a vállalatnál. Utóbbi a teljes (listaáras) bevétel több mint harmada volt*A listaáron számított költés jellemzően jelentősen eltér a ténylegestől, a kiadók ugyanis szinte mindig komoly kedvezményeket adnak ebből..

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Matolcsy Ádám New Wave Media Origo Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Nagy Zsolt
2024. március 26. 04:37 Vállalat

Dollármilliókat spórol a gyártóknak egy magyar fejlesztés, ami megmutatja, hogyan lehetnek extra hatékonyak

Az EPIC Innolabs adatelemzéssel és szimulációk készítésével segíti a termelés optimalizálását többek között olyan multiknak, mint az Audi vagy az Apollo Tyres.

Torontáli Zoltán
2024. március 20. 12:40 Adat, Vállalat

Egyre összetettebb problémát jeleznek a magyarországi munkaerőköltség, bér és árfolyam adatok

Gyors ütemben nő Magyarországon a munkaerő költsége, euróban nézve is, a dolgozók azonban még nagyobb béremelést szeretnének. Mi lesz így ebből?

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.