Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. augusztus 23. 17:02 Pénz

Egy új globális fizetési rendszert hoznának létre a németek, hogy megkerüljék Trumpot

Németország egy az USA-tól teljesen függetlenül működő globális fizetési rendszer létrehozását fontolgatja, hogy azzal megmentse a nyugati hatalmak és Irán között megkötött atommegállapodást. Donald Trump idén májusban mondta fel az atompaktumot, és újra szankciókat vezetett be Teherán ellen, azok azonban az európai vállalatoknak is keresztbetesznek.

Az új fizetési csatornák létrehozásának ötletéről Heiko Maas német külügyminiszter írt a Handelsblatt hasábjain, amit a Financial Times szemlézett. Maas szerint Európának nem szabad hagynia, hogy az USA a feje felett kavarjon, amit nem is a saját kárára tesz. Európa autonómiájának megerősítéséért ezért az Amerikától független fizetési csatornák létrehozása mellett egy európai monetáris alapot és egy független Swift rendszert is megalkotását is javasolja.

Az európai politikusok próbálják egyben tartani az iráni atommegállapodást, miközben próbálnak az Iránnal szemben felállított amerikai szankciókkal is megküzdeni, amelyek megtiltják az amerikai hátterű európai vállalatoknak is, hogy Teheránnal üzleteljenek.

Több uniós miniszter is kérte Washingtontól, hogy a szankciós intézkedések alól mentesítsék a legfontosabb iparágakat, mint a pénzügyi szektort, az energiaszektort, illetve az egészségügyet, ám ezt Washington visszautasította.

Ennek következményeként a legnagyobb francia energiavállalat hétfőn bejelentette, hogy lemond egy nagy iráni gázprojektet, mivel érinthetik az amerikai szankciók.

Ha Trump nem tesz kivételt, akkor a belgiumi központú SWIFT-nek novembertől több iráni bankot is le kell kapcsolnia a hálózatáról, ami az atommegállapodás végét is jelentené. A SWIFT ugyanis egy létfontosságú pénzügyi hálózat, amely több mint 11 ezer bankot köt össze a világon, és ez teszi lehetővé, hogy a pénzintézetek a határon átnyúló fizetéseket is lebonyolíthassanak. Maas felhívása, hogy kerüljék meg rendszer a megállapodás megőrzése érdekében, jól mutatja, hogy a szövetségen belül egyre nagyobbak a feszültségek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz fizetési rendszer iráni atommegállapodás németország usa Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. október 13. 05:25 Pénz

A hitelkártyáknál is felbukkantak az ajándékpénzek

A bankszámlákhoz vagy a lakáshitelekhez hasonlóan már a hitelkártyáknál is egyszeri jóváírást kínáló ajánlatokkal próbálják a bankok bevonzani az új ügyfeleket.

Stubnya Bence
2024. október 11. 12:59 Közélet, Pénz

Jövőre magasabb fokozatra kapcsol az ingatlanpiac fűtésében a kormány

1000 milliárd forintos nagyságrendű pénz jelenhet meg a piacon a nyugdíjpénztári és állampapírban tartott megtakarításokból, 10-15 százalékos drágulás jöhet.

Al-Hilal István
2024. október 11. 04:41 Pénz

Hogyan lehet befektetni egészségügyi cégekbe, hogy az ne legyen dupla vagy semmi játék?

A tudományos eredmények előrejelzése helyett a megbízható alapokkal rendelkező minőségi vállalkozások azonosítás lehet a nyerő megközelítés.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.