Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 7. 11:12 Közélet

Eladja Tihany utolsó beépítetlen partmenti ingatlanját az állam

Árverésre bocsát egy nagyon értékes tihanyi ingatlant az állami vagyonkezelő. A kiírás szerint ez a félsziget legutolsó, nagyobb összefüggő, beépítetlen része a part mentén, amely „a település legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező területe”.

Mi történt? A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elektronikus aukciós rendszerében árverést hirdetett egy nagyon értékes területre a Tihanyi-félsziget déli részén található, Kenderföldek nevezetű településrészen.

Az értékesítésre szánt terület

  • Az egykor üdülőként működő ingatlanról azt írják, hogy az utolsó nagyobb beépítetlen terület a településen, amelynek „fejlesztése hosszútávra meghatározó lesz Tihany életében, ezért kiemelt figyelmet igényel”.
  • A terület a kompkikötő illetve a strandolásra használt partszakasz közvetlen közelében található. Az ingatlan ráadásul védett, mivel a területén az épületek körül koros és nagyméretű fákból álló, helyi szinten igen értékes park található.

Számokban: az ingatlan 25 hektár, azaz 250 ezer négyzetméter területű. A telken 10 felépítmény is található, amelyek között akad üdülőház, étterem, konyha, sőt még egy fedett tekepálya is. Az ingatlan azonban 17 éve használaton kívül áll, így ezeket jó eséllyel el kell bontani.

  • Az épületek mellett ingóságok is szerepelnek a csomagban. Ezek főleg kültéri szobrok, de van közöttük egy üzemképtelen traktor is.
  • A kikiáltási ár 5,23 milliárd forint. Az ingatlanra október 9 és 11 között lehet licitálni, de ezt csak az teheti meg, aki október 7-én estig befizeti az 1,3 milliárd forintos árverési biztosítékot.

A kiírásban szereplő helyszínrajzi elrendezés

Tágabb kontextus: a Balaton környékét az elmúlt években rohamtempóban építik be. A megvalósuló beruházások szinte kivétel nélkül a NER-elithez köthetőek. A Válaszonline már 2020-ban 42 óriásprojektet gyűjtött össze, ezek száma pedig azóta tovább nőtt.

 

Felülnézet: a NER balatoni nyomulása a helyi ingatlanárakat jelentősen felhajtotta. A KSH adatai szerint azokon a településeken, ahol érdemi számban vannak tranzakciók, 2015 és 2022 között bő háromszorosára drágultak a házak és lakások.

  • Az árak között településenként komoly különbségek vannak, például attól függően, hogy milyen arányban értékesítenek lakásokat és házakat.
  • A tihanyi árak azonban még az országos összevetésben amúgy sem alacsony balatoni szintet is jóval meghaladják, ráadásul gyorsabban is emelkednek az átlagnál.

Mi várható? Az előzmények fényében meglepő lenne, ha az eladásra kínált ingatlant nem egy kormányközeli üzletember vásárolná meg azzal a céllal, hogy jelentős ingatlanberuházást valósítson meg rajta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Balaton beépítés Mészáros Lőrinc Tihany tihanyi ingatlan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 5. 14:59 Közélet, Pénz

A Pénzügyminisztérium szerint kacsa a Nők 43+ról szóló hír, marad a Nők 40

Megjelent a hír, hogy 2025-től Nők 43+ lesz a Nők 40 helyett, és az OECD is javasolt a szigorítást, de a kormány nem tervez ilyesmit.

Váczi István
2024. október 4. 11:43 Közélet

A minimálbért már euróban számolja Orbán Viktor, de mi lesz közben a forinttal?

Ha komolyan vesszük a miniszterelnök szavait és a minimálbér szintjére kitűzött célt, abból 450 forintos euróárfolyam adódik hároméves távlatban.

Bucsky Péter
2024. október 4. 05:22 Közélet

Kétséges a megtérülése, mégis egyre csak nő a külföldi egyetemisták ösztöndíjkerete

Évi tízmilliárdokat költ arra a kormány, hogy fejlődő országokból Magyarországra hozzon egyetemistákat, de végzés után nem ösztönzi, hogy itt is helyezkedjenek el.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 5. 05:00 Podcast

Nagyrészt kidobott közpénz a külföldi beruházások állami támogatása

Miért kritizálta Matolcsy György a kormányt azzal, hogy túl sok állami forrást fordít a külföldi működőtőke bevonásra és újraiparosításra? A G7 Podcastban Medve-Bálint Gergővel, a téma kutatójával beszéltük át.

Váczi István
2024. október 4. 14:42 Világ

Elbukott a magyar-német blokk, jöhet a kínai ellencsapás az autóipari vámok miatt

Nem sikerült újabb szövetségeseket találni, így maradnak a vámok a kínai elektromos autókkal szemben. Kérdés, hogy mit lép válaszként Kína.

Torontáli Zoltán
2024. október 3. 10:59 Közélet, Pénz

A bankok azonnal elkezdték áthárítani az új adót, amit a nyakukba kaptak

A devizaváltásra vonatkozó illeték a jegybank szerint nem fogja úgy emelni az inflációt, ahogy a tranzakciós illeték emelése. Kérdés, hogy mit lép a Revolut, a Wise és a hasonló, határokon átnyúló fintech szereplők.