Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 16:41 Közélet, Pénz

Megújulhat a reptérre vezető út, jöhet az olimpia

Úgy tűnik, most már tényleg megvalósulhat a ferihegyi repülőtérre vezető út hosszú évek óta halogatott felújítása. A forgalomba helyezés azonban akkor is csak 2030-ban várható, ha minden a tervek szerint halad.

Mi történt? Környezetvédelmi hatósági eljárás és közmeghallgatás indult a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út fejlesztéséről, illetve a beruházás előkészítéséről – derül ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal közleményéből (pdf).

  • A kormányhivatali dokumentumban azt írják: az út balesetveszélyes és zavarérzékeny*Baleset esetén nem elkerülhető vagy kiváltható., és annyira rossz állapotban van, hogy már ciki a turisták előtt.
  • A kivitelezés megkezdése legkorábban 2026-ban várható, és előreláthatóan 3,5-5 évig tart, így a felújított utat legkorábban 2030-ban adhatják át a forgalomnak.

Előzmények: a reptérre vezető út állapota régi téma a politikában, a felújítására is több ígéret volt már. Az út tényleg kifejezetten balesetveszélyes: már egy 2016-os előadásban arról beszélt a BKK szakértője, hogy 2002 és 2014 között több mint 200 személyi sérüléses baleset volt az úton (pdf).

  • A 2024-es olimpiára beadott pályázatnak is része lett volna a projekt, ám miután a kormány elállt a rendezéstől, egy időre a felújítás kérdése is lekerült a napirendről.
  • Később újra előkerült a téma: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter öt éve épp idénre ígérte az átadást. Akkor 20 milliárd forintot szánt volna erre a kormány.
  • A reptér állami megvásárlása körüli kavarás miatt azonban tovább csúszott a projekt. Úgy tűnt, mintha a kormány nem akarná azzal felsrófolni az árat, hogy megindít egy ilyen értéknövelő beruházást, és a fejlesztést a tranzakció zárása utánra ígérték.

Felülnézet: a reptérre vezető út fejlesztésének felpörgetése valószínűleg nem teljesen független az újból előkerülő olimpiarendezési elképzelésektől sem. Információink szerint a kormányban erős szándék van arra, hogy Magyarország újból nekifusson egy pályázatnak.

 

  • A 2024-es olimpiai pályázat visszavonása óta szinte az összes, rendezéshez szükséges sportinfrastruktúra-beruházás megvalósult, miközben az egyéb fejlesztésekből kevés. Szakértők szerint a legnagyobb hiányosság épp a reptér és a belváros vasúti, illetve közúti összeköttetése (annak állapota).
  • Erről beszélt a napokban Karácsony Gergely főpolgármester is, aki a májusi választások előtt még fényévekre lévő kérdésként hivatkozott az olimpiarendezésre, augusztusban azonban már azt mondta: támogatná, hogy Budapest ötkarikás játékokat rendezzen 2036-ban.
  • Karácsony most úgy fogalmazott: „az én nézőpontom az, hogy fejleszteni akarom a városomat, és ha ehhez egy olimpiát kell Budapestre hozni, akkor az legyen az olimpia”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVinné a magyar állam a ferihegyi repteret, eurómilliárdokba kerülhetA magyar állam 51 százalékos részesedést szerezhet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport Zrt-ben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzuverenitási és gazdasági szempontból sem ígér sok előnyt Ferihegy visszavételeA gazdasági hasznot megkérdőjelezi, hogy a privatizált repülőterek általában hatékonyabbak és nagyobb forgalmat hoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég 17. havi nyugdíjat is fizethetne a kormány, ha nem venne repteretNem látszik, miért lesz jobb az országnak, ha kiad a reptérért annyi pénzt, amennyiből három évig duplázni lehetne a tanárok fizetését. A megtérülésnél a több évtizedes távlat a kedvező forgatókönyv.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz gyorsforgalmi út karácsony gergely liszt ferenc nemzetközi repülőtér olimpia Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Karsai Gábor
2024. szeptember 21. 17:23 Közélet, Pénz

Varga Mihály csak a székében vagy pálfordulásában is követi majd Matolcsyt?

A kormány élénkíteni akarja a gazdaságot a választások előtt, ami miatt kockázatos helyzetben találhatja magát a Magyar Nemzeti Bank következő elnöke.

Váczi István
2024. szeptember 20. 11:19 Közélet, Pénz

Minden forintot megmozgatna a kormány a választások előtt

A lakáshitelek 5 százalékos kamatplafonja újabb jele annak, hogy a kormány minden erejével igyekszik felpörgetni a gazdaságot, lehetőleg más pénzén.

Bucsky Péter
2024. szeptember 20. 05:09 Adat, Közélet

A japán vasutat is lepipálta a MÁV a hivatalos adatok szerint

Világverő hatékonyságot ért el az állami vasúttársaság a kozmetikázott utasforgalmi adatokkal.

Fontos

Vermes Nikolett
2024. szeptember 22. 17:48 Élet, Vállalat

Mit nyer egy vállalat, ha sok dolgozója sakkozik?

A sakk fejleszti az elemzőképességet, a hosszú távú tervezést és a gyors reagálást, ami különösen hasznos a pénzügyi-gazdasági szférában.

Bucsky Péter
2024. szeptember 22. 05:09 Podcast

Hamarosan kiderülhet, kik tettek ezermilliárdokat a NER vagyonlerakóiba

Az EU szerint a hatóságokon túl civilek és újságírók számára is megismerhetővé kell tenni a magántőkealapokban lévő vagyon tényleges tulajdonosait.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 21. 04:48 Élet, Vállalat

A kukásautó helyett mi visszük vissza a palackokat, mégsem csökken a szemétdíj

Havonta több százmillió palackot nem kell már a lakosoktól elszállítani, de ez semmit sem változtat a díjszabáson, mert azt nem a piac határozza meg.