Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. augusztus 28. 11:14 Közélet

A legszebb hazai szegénységről szóló statisztikát találta meg Rogán, de a lényegi trendekkel kapcsolatban igazat mondott

Uniós szinten is kiemelkedő magyarországi szegénységcsökkenésről beszélt nemrég Rogán Antal. Mindennek volt alapja a kijelentései közül, még ha nem is fogalmazott a legpontosabban, és a lehető legszebb statisztikát választotta az elérhetőek közül.

Mi történt? Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pénteken a Tranzit Fesztiválon tartott előadásában arról beszélt, hogy az EU-ban talán a legnagyobb mértékben csökkent Magyarországon 2015 óta a szegénység.

  • „A munkaalapú gazdaság, a hozzá kapcsolódó adópolitika, a családtámogatások és a rezsicsökkentett árak ahhoz vezettek, hogy Magyarországon 1,1 millióval kevesebb a szegénységben élők száma 2015 óta. Ez Európában talán a legkedvezőbb változás, ami az uniós országok között bekövetkezett” – mondta.

Számokban: 2015-ben a népesség 26,3 százaléka, 2 millió 541 ezer ember volt a szegénység vagy kirekesztődés legalább egy dimenziója szerint hátrányos helyzetben a KSH szerint. A legfrissebb, 2022-es adatok szerint a népesség 19,6 százaléka, 1 millió 863 ezer fő érintett. Három szegénységi dimenzióból áll össze a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázata, ezek így alakultak:

  • 2015-ben a jövedelmi szegénységi arány 14,5 százalék volt, összesen 1 millió 398 ezer fő élt a szegénységi küszöb alatt (olyan háztartásban, ahol a nettó jövedelem nem éri el a mediánjövedelem 60 százalékát). Ennek az aránya 2022-ben 13 százalék volt, 1 millió 232 ezer embert élt a szegénységi küszöb alatt (ami folyamatosan változott az évek során).
  • A súlyos anyagi deprivációban élők – olyan személyek aránya, akik meghatározott 13 tétel közül legalább 7-ben anyagi okból hiányt szenvednek – aránya 16,2 százalék volt 2015-ben, 1 millió 878 ezer fő tartozott ide. 2022-ben ez 10,4 százalék volt, összesen 981 ezer emberrel.
  • A munkaszegénységben, tehát olyan (nagyon alacsony munkaintenzitású) háztartásban élők aránya, ahol a 18–64 éves háztartástagok a lehetséges munkaidő kevesebb mint 20 százalékát töltötték munkával, 2015 és 2022 között 6,1-ről 3,8 százalékra csökkent, tavalyelőtt 363 ezer embert érintett a munkaszegénység (bár ennek a módszertana 2021-ben megváltozott).

Alulnézet: Rogán nem beszélt arról, hogy pontosan milyen mutatóra gondolt, de 

  • a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma mintegy 680 ezerrel,
  • a jövedelmi szegénységben érintettek száma 166 ezerrel,
  • a súlyos anyagi deprivációban élők száma 897 ezerrel,
  • a munkaszegénységben élők száma pedig legfeljebb 300 ezerrel csökkent.

Igen, de: az Eurostat adatbázisa alapján 2015-ben 2 millió 970 ezer magyar számított a szegénység vagy kirekesztődés legalább egy dimenziójában érintettnek, 2023-ban pedig már csak 1 millió 872 ezer, ami pont 1,1 milliós csökkenés, erre utalhatott tehát Rogán Antal.

  • A KSH és az Eurostat adatai közti eltéréseket valószínűleg módszertani eltérések okozzák, illetve az is fontos, hogy az Eurostat adatbázisában megjelenő adatok vonatkozási éve egy évvel le van maradva. Tehát az idézett idősor a 2014 és 2022 közti változást mutatja.

Felülnézet: az uniós országok körében Bulgáriában (-13,3 százalékpont) és Romániában (-12,5 százalékpont) is jobban csökkent a szegénység az uniós mutató szerint, mint itthon, de a magyar szegénységcsökkenés is kiemelkedő az uniós mezőnyben (-10,9 százalékpont).

  • És ugyan a fenti mutató alapján nehézkes a nemzetközi összehasonlítás – mivel például része a relatív jövedelmi szegénység, a szegénységi küszöb pedig nagyon eltérő lehet uniós országtól függően -, a fogyasztási lehetőségekről jóval egyértelműbben árulkodó súlyos anyagi depriváció alakulásában is hasonló volt a helyzet.
  • Sőt, ez alapján csak Bulgáriában volt nagyobb a szegénységcsökkenés, mint Magyarországon, igaz, a mutató alapján az is látszik, hogy Magyarországnál uniós összehasonlításban csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban több a szegény arányaiban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Borsodban válik igazán láthatóvá a Fidesz sikerének egyik fontos összetevőjeAz egyik legszegényebb magyar vidéken mára realitássá vált, hogy havi 600 ezret vigyen haza egy pár, közben pedig elindult a cigányság csendes integrációja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA régió legnagyobb szegénységcsökkenése a többi visegrádi ország megközelítésére volt elég2012 után harmadára csökkent a nélkülözők száma, de a többi visegrádi országban még a nagy javulás ellenére is kevesebb a szegény, mint Magyarországon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg jobban fenyegeti az elszegényedés a svédeket, mint a magyarokat?Miközben uniós összehasonlításban szerényen élnek a magyarok, a statisztikák szerint a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatainak is viszonylag kevéssé kitettek – e furcsa kettősség okainak jártunk utána.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Rogán Antal statisztika szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. szeptember 12. 18:00 Közélet, Vállalat

Hírhedt bűnbanda gyárthatta a hatezer milliárdos magyar cég brazil kötvényét

Előkerült egy olyan dokumentumcsomag T. János György nevével, amelyhez hasonlóakat korábban egy kötvényhamisításban, gyémánt- és adócsalásban utazó brazil bűnbanda használt.

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 12. 16:03 Vállalat, Világ

Alig lesz hozzáadott érték a BYD magyar gyárában, ha a kínai kormányon múlik

Állítólag arra kéri a kínai kormány az autógyártókat, hogy ne vigyék ki az országból a technológiájukat, külföldön szigorúan csak összeszerelést végezzenek.

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.