Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 16. 12:42 Közélet

Már nem számít, ha túl meleg a Duna az atomerőműnél, de mi lesz, ha elkészül Paks 2?

A Duna túlmelegedése miatt csökkenteni kellett a Paksi Atomerőmű teljesítményét csütörtök délután, de a hőmérsékleti határérték mára miniszteri engedéllyel átléphetővé vált a Magyar Közlönyben éjjel megjelent rendelet szerint. Nagy melegben évek óta rendre visszatér a környezetvédelmi és energiaellátási szempontokat szembeállító probléma.

Miért fontos ez? Az erőmű Dunából kivett, majd oda magasabb hőmérsékleten visszaengedett hűtővize tovább melegíti a kánikulában eleve felmelegedett folyót, káros körülményeket teremtve az ottani élővilág számára.

  • Ha egy meghatározott szakaszon eléri a 29,5 fokot a víz hőmérséklete, eddig le kellett szabályozni a reaktorok működését, erre került sor tegnap a 4. blokk esetében.

Igen, de: ellátásbiztonsági kihívásokat és extrém áramárakat okozhat az atomerőművi kapacitás kiesése az áramtermelésből, ezek kiküszöbölésére lazított a kormányzat az eddigi szabályokon a július végén társadalmi egyeztetésre bocsátott, majd mára elfogadott módosítással. A lazítást több szakmai civil szervezet is bírálta az egyhetes véleményezési időszakban.

Előzmények: a Paksi Atomerőműnél 2018-ban felismerhették, hogy egyre nehezebb lesz elkerülni a Duna vizének túlmelegedését a klímaváltozás miatt, amire egy, a problémakörrel kapcsolatos vizsgálat indítása utal. Ebben az évben csak egy jogi kiskapu révén sikerült megúszni a leszabályozást, a víz hőmérsékletét ugyanis nem a legmelegebb órákban mérték.

  • Tavalyelőtt egyszer, tavaly két alkalommal volt szükség július-augusztusban az úgynevezett részleges visszaterhelésre, 22-72 órányi időtartamban. Az atomerőmű üzemelésének kezdete óta a Duna maximális hőmérséklet átlaga közel 3 fokkal emelkedett az Energiaügyi Minisztérium bejegyzésében idézett adatok szerint.

Tágabb kontextus: Európa-szerte előfordul, hogy hasonló okok miatt kell visszafogni az atomerőművek működését, ami akár a fűtés költségeit is befolyásolhatja. A kieső nukleáris kapacitásokat ugyanis gáztüzelésű erőművekkel lehet viszonylag könnyen helyettesíteni, amelyek nyári működtetése megnehezíti a felkészülést a közelgő fűtési szezonra.

Mi várható? A felmelegedés miatt várhatóan egyre gyakrabban lesz olyan hőség, amikor elérheti a Duna vize a kritikus hőmérsékletet. Paks 2 miatt ráadásul még több hűtővízre lesz szükség, vagyis fokozódik az atomerőművek által okozott hőterhelés. Az ennek megelőzésére alkalmas létesítményekkel kapcsolatban is műszaki, társadalmi problémák merülnek fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPakson is látták, hogy gond lehet a Duna-vízzel, 180 millióért vizsgáljákMár hónapokkal a Duna nyár végi túlmelegedése előtt kiírtak egy tendert, hogy fel lehessen készülni a jövőbeli kritikus időszakokra.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJogi kiskapu mentette meg a Paksi AtomerőművetA hivatalos mérés szerint 29,88 fok volt a csúcs, ám ezt nem abban a napszakban mérték, amikor a legmelegebb a folyó.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA mostani brutális hőség miatt fázhatunk majd a télenTúlmelegedett a Duna, ezért csütörtökön csökkenteni kellett a Paksi Atomerőmű termelését. A meleg nyár hatását akár még a télen is érezhetjük.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Duna Paks paks II Paksi atomerőmű vízhőmérséklet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 11. 05:13 Élet, Közélet

Építünk ide egy nagy lakóparkot, az óvoda, az orvos és a közlekedés meg legyen a város baja

A beruházókat semmi sem kötelezi arra, hogy a közcélú igényeket figyelembe vegyék, így csak akkor építenek óvodát vagy rendelőt, ha nekik is megéri.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 13:23 Közélet, Vállalat

Nagy Márton készül, de mit tehet a kormány a Temu és társai térhódítása ellen?

Évek óta tart a hazai e-kereskedők háttérbe szorulása, a kormány most intézkedhet, az offline világ után az online térben is adminisztratív eszközökkel próbálkozna.

Stubnya Bence
2024. szeptember 5. 15:03 Élet, Közélet

Költeni kéne rá, hogy ne főjenek meg a diákok az iskolákban

Káoszt hozott a szeptemberi hőség a magyar közoktatásban, de globálisan már évek óta sok idő esik ki a tanévből a globális felmelegedés miatt.

Fontos

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Stubnya Bence
2024. szeptember 11. 14:41 Vállalat, Világ

Felébredt szendergéséből a Volkswagen, és ezt a győri Audi is megérzi

Költségcsökkentésre és hatékonyságnövelésre van szükség, a változások a foglalkoztatásra is kihathatnak.

Hobot Péter
2024. szeptember 11. 11:37 Világ

A lerombolt ikertornyoktól az emlékműig és Reddit-irodáig – így épült újjá New York központja 9/11 után

A 23 éve elpusztult Világkereskedelmi Központ helyén a viták után egyaránt helyet kapott a tragédia emlékműve és a pezsgő üzleti élet.