Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 3. 10:52 Közélet

Az Adria-vezeték felé terelné a magyar kőolajimportot az unió, de a horvátokkal eddig nem volt könnyű

Az orosz olajellátásról való leválást és az Adria-kőolajvezetéken keresztüli szállítások fokozását sürgeti az Európai Bizottság a Lukoil-ügyre adott reakciójában, amit Szijjártó Péter botrányként értékelt. Az Omišalj és Százhalombatta közötti vezeték kapacitása Magyarország ellátására elegendő lenne, ám a használatát övező megállapodások eddig sem voltak zökkenőmentesek.

  • Alternatív megoldás, ha egy kereskedő az orosz-ukrán határon átveszi a Lukoil-tól az olajat, és tovább szállítja a Barátság vezetéken. A Mol nyilatkozatából kiderül, hogy ez meg is valósul, továbbá Denisz Smihal ukrán miniszterelnök megerősítette az Európai Bizottságnak, hogy elegendő olaj folyik az országon keresztül Magyarország és Szlovákia felé.

Felülnézet: Ukrajna leállította az orosz Lukoil Magyarország, illetve Szlovákia irányába történő olajszállítását, amivel szemben az érintettek az Európai Bizottság fellépését kérték. Az ügynek az ellátásbiztonságon túl politikai vetületei vannak, például hivatkozhat rá a magyar kormány az ukrán támogatások vétójakor, a Bizottság pedig felróhatja az orosz olajfüggőséget.

Előzmények: Horvátországot nem megbízható tranzitországként említi Szijjártó Péter a Mol és a horvát fél közötti súlyos viták miatt, amelyek jórészt a magyar olajtársaság által irreálisan magasnak tartott tranzitdíjakról szólnak. Az alkudozás a háború kitörésekor vált nehézzé, amikor felértékelődött az adriai tranzit jelentősége.

  • Szijjártó túlárazás miatti bizottsági panasszal fenyegette tavaly nyáron a horvát kormányt, az Adria-vezeték ottani szakaszát kezelő Janaf ráadásul magukat az árajánlatokat is csak nehézkesen adja a Molnak. A technikai együttműködés azonban jól működik, még azokban az időszakokban is, amikor a szerződéses körülmények nem világosak a Válasz Online szerint.

Tágabb kontextus: az ügy politikai jelentőségére utal, hogy a magyar kormány először július 16-án vette napirendre a témát, a Lavrov-Szijjártó találkozó után, noha ekkor már három hete hatályos volt a szankció, emlékeztet a Válasz Online. A kezdeti óvatos reakciók után az olaj és az áram hiánya is felmerült a sajtóban.

Alulnézet: a magyar és a régiós üzemanyagárak viszonyára különösen érzékeny a kormány, több alkalommal is bejelentve, hogy beavatkozik nagy különbség esetén, ugyanakkor a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint túl van adóztatva a magyarországi üzemanyagár. Júliusban átlagosan a benzin 8, a dízel 3 forinttal volt olcsóbb Magyarországon, mint a szomszédos országokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány lubickol a Lukoil-ügyben, de közben a megoldás is körvonalazódikA magyar kormány üti a tamtamot, az Európai Bizottság malmai valószínűleg tudatosan lassan őrülnek, miközben azok, akinek tényleg fontos, dolgoznak a megoldáson.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Adria kőolajvezeték Lukoil orosz-ukrán háború Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 17. 14:09 Közélet, Pénz

Nem lesz olcsóbb a repülés a reptéri adó eltörlésétől

Környezetvédelmi lett az extraprofitként indult adó 2022-ben, jövőre viszont kivezetik az egészet. Leginkább a diszkont légitársaságok járhatnak ezzel jól.

Jandó Zoltán
2024. október 17. 11:00 Közélet

Érthetetlen, hogy mire kell a Szijjártó által szerzett orosz gáz

Az egész ország nem fogyaszt jelenleg annyi gázt, amennyit az elérhető információk alapján az MVM Oroszországból vásárol.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Fontos

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.

Holtzer Péter
2024. október 19. 06:04 Podcast

Már azt sem tudjuk pontosan, hogy hány gyerek jár a magyar iskolákba

Egyre kevesebbet tudunk a közoktatásról, pedig szakpolitikai elemzések nélkül át sem lehet gondolni, hogy mit kellene hosszú távon csinálni.

Váczi István
2024. október 18. 15:16 Pénz

Újabb álomhatárt tört át az arany, örülhet a nemrég bevásárló magyar jegybank

Idén már több mint 31 százalékkal drágult a nemesfém, és könnyen lehet, hogy még nincs vége az emelkedésnek.