Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Csak két nappal az alapkőletétel előtt értesült róla a helyi polgármester, hogy pár kilométerre a ferihegyi repülőtértől, Vecsés határában a német-izraeli hátterű Dynamite Nobel Defence (DND) fegyvergyárat épít – derül ki a HVG360 cikkéből.

  • A gyárban első körben többek között páncéltörő gránátvetők vetőcsövét fogják gyártani, de az alapkőletételen elhangzottak alapján a későbbiekben másfajta fegyverek is készülhetnek itt.
  • A DND kutatás-fejlesztést is hoz Magyarországra, a tervek szerint Kaposváron drónokat fejlesztenek majd.

Alulnézet: az eredeti tervek szerint a DND üzeme nem Vecsésen, hanem Kiskunfélegyházán épült volna fel. 

  • Sok helyi nem örül a beruházásnak a HVG cikke szerint, az ügyben az önkormányzat közleményt tett közzé, amelyben azt ígérik, tájékoztatást kérnek a cégtől, „hogy mielőbb tisztázni tudjuk a lakosság részéről felmerülő kérdéseket”.

Miért fontos ez? A helyi politikai vonatkozások mellett a vecsési beruházás azért is érdekes, mert a magyar haderőfejlesztésben a német és az izraeli együttműködések is fontosak. 

  • A német hadiipar legjelentősebb magyarországi szereplője a Rheinmetall, de szintén fontos partner az Airbus és a Krauss–Maffei Wegmann a 444.hu cikke szerint. Izraeltől pedig többek között digitális rádiókat, hírközlő rendszereket és páncéltörő rakétákat szerez be a magyar honvédség.

Felülnézet: a Magyar Honvédség fejlesztése az utóbbi években a kormány egyik kiemelt projektjévé vált. Magyarország 2018 óta növeli a hadi kiadásait, ebből a pénzből egyrészt jelentős fegyverbeszerzések valósulnak meg, másrészt a hazai hadiipar fejlesztésébe is sok közpénz áramlik.

  • A magyar hadi kiadások GDP-arányosan idén haladhatják meg először a NATO-kritériumnak számító két százalékot. Ez a növekedés ellenére valamivel a régiós átlag alatt van, mivel a környékbeli országok is növelik a hadi kiadásaikat.

Tágabb kontextus: a német Rheinmetal tavaly Zalaegerszegen nyitott üzemet, ahol Lynx típusú páncélozott harcjárműveket gyártanak majd; Kaposváron török licenc alapján Gidrán nevű páncélozott járműveket építenek; Nyírteleken radargyártó üzem, Várpalotán lőszergyár épül.

  • Emellett hazai vállalatok Kiskunfélegyházán kézi lőfegyvereket; Gyulán helikopter-alkatrészeket gyártanak az Airbusszal koprodukcióban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDübörög a magyar fegyverkezés, de mire elég ez Közép-Európában?A kiemelt régiós szerepről szóló elképzeléseket árnyalja, hogy a lengyel, a román és a cseh haderő még erősebb tempóban fejlődik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat dnd fegyvergyártás hadiipar Vecsés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 4. 05:17 Közélet, Vállalat

Eddig az állam finanszírozta Mészárosék sok ezer milliárdos üzletét, de ígérik, hogy ez megfordul

A koncessziós szerződések arra szolgálnak, hogy a vállalkozók fejlesszenek a későbbi profit reményében, de a magyar autópályák üzemeltetőinek nem kellett várniuk.

Hajdu Miklós
2024. július 3. 15:31 Közélet, Vállalat

Zavarja a kormányt a választások óta dráguló üzemanyag, pedig volt már rosszabb is a helyzet

A hatósági árak bevezetésekor az átlagjövedelemhez képest jóval drágábbak voltak az üzemanyagok, mint most.

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Magyarország abszolút értékben és lehetőségeihez mérten sem költ sokat Ukrajna segítésére, még úgy sem, ha a menekültekkel kapcsolatos költségeket is beleszámítjuk.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

Jandó Zoltán
2024. július 5. 10:32 Adat

Így tömi ki pénzzel a magyar focit a közmédia

A hasonló népességű, gazdasági erejű, és fociban csak kissé előttünk járó cseheknél a magyarországi negyedét sem éri el a közvetítési jogokból származó bevétel.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.