Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. június 27. 13:53 Adat, Közélet

Kevesebbet költ családtámogatásra kormány, történelmi mélypont közelébe került a születésszám

Mélypontra került májusban a születések száma, miközben a csok plusz igénylések sem hasítanak úgy az év elején, ahogy régebben a csok hasított.

Mi történt? Az év elején indult csok pluszt január és május között eddig hatezer házaspár igényelte, a megemelt összegű falusi csokot pedig 2500-an – ismertette Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a friss adatokat egy szerdai sajtótájékoztatón.

  • A születések száma a KSH csütörtök reggel közölt friss adatai szerint eközben májusban 11 százalékkal esett vissza tavaly májushoz képest. 6284 gyerek született, ennél kevesebb születésre havi szinten 2010 óta kétszer volt példa a Portfolio gyűjtése szerint.
 

Felülnézet: a születésszám csökkenésének egyik fő oka a szülőképes korú nők számának csökkenése, másrészt valószínűleg a több mint egy évig tartó reálbércsökkenés, amely tavaly szeptemberben ért véget.

  • A termékenységi ráta*Ami azt mutatja meg, hogy ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyereket szülne. az elmúlt hónapokban nem érte el az 1,4-es értéket. A kormány célja 2,1 lenne. Ez a ráta 2011 és 2021 között az uniós mezőnyben is kiemelkedő mértékben nőtt, 2022 óta viszont meredeken csökken.

Tágabb kontextus: a Népszava májusi cikkében idézett KSH-adatok szerint a csok plusz elődje, a csok népszerűsége 2021 és 2023 között már csökkent az igénybe vett támogatások száma alapján.

  • Bár a csok plusz és a csok csak korlátozottan összevethető, hiszen eltérő konstrukciókról van szó, a lap cikke szerint 2016 óta a leggyengébb évkezdet volt az idei a csok (illetve csok plusz) igénylések alapján.
  • A családtámogatási rendszer átalakításával a kormány jóval kevesebbet is költ erre a területre, a 2024-es költségvetésben például 2023-hoz képest kevesebb mint felére csökkent a lakástámogatások összege.

Igen, de: a magas hitelkamatok és a reálbércsökkenés miatt tavaly bezuhant a lakáshitelezés, azonban már vannak arra utaló jelek, hogy az ingatlanpiac és a lakáshitelezés kezd magához térni.

  • Az év első négy hónapjában az MNB adatai szerint az új lakáshitel-szerződések összege két és félszerese a 2023-as összegnek, és ez az összeg meghaladja a 2019 és 2021 közti év eleji összegeket is.
  • A támogatott hitelek aránya pedig 22,5-ről 27,2 százalékra nőtt.

Mi várható? A lakáshitelezés gyorsabban magához térhet, hiszen igaz ugyan, hogy kevesebb az állami támogatás, de a reálbérnövekedés mellett a kamatok is alacsonyabbak lettek. A születések számának növekedése viszont várhatóan csak lassabban indul majd be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBerobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelekHáromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz új demográfiai adatok alapján vágyálom marad a kormány kedvenc arányszámának eléréseA születésszám július óta tartó visszaesése december és január között megállt, de a halálozások száma december után újra nőtt januárban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet csok plusz demográfia hitelezés születések teljes termékenységi arányszám Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Jandó Zoltán
2024. június 28. 05:15 Adat, Vállalat

A focisták fizetésében sikerült utolérni Ausztriát

A régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el Budapest azzal, hogy 32. helyezett lett az Economist Intelligence Unit listáján.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok, mint Georgiában. Stadionból viszont csak egy épült az országban az előző tíz évben. Nálunk tizennégy.

Mészáros R. Tamás
2024. június 27. 05:35 Vállalat, Világ

Európa megpróbálja Kína ellen fordítani a fegyvert, amellyel Kína legyőzte Európát

A kínai autóipar felemelkedésében kulcsszerepet játszott a kikényszerített technológiatranszfer, Európa most a kínai elektromosautó-gyártókat próbálja ugyanerre ösztökélni.

Kovács Krisztián
2024. június 26. 17:08 Világ

Józan és reményteljes programmal fog tarolni a Munkáspárt a brit választásokon

Keir Starmer a közvélemény-kutatások szerint akkora diadalt arat a felelős politizálás ethoszának, amilyenre már régen nem volt példa.