Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. december 15. 15:50 Közélet, Pénz

Újabb 2,3 milliárdnyi közpénzt kap a felcsúti futballakadémia

További milliárdok érkezhetnek a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványhoz, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség a napokban jóváhagyta a szervezet idei sportfejlesztési programját. A kormányfő által alapított és Mészáros Lőrinc által elnökölt akadémiához, ha ügyesen házalnak a cégeknél, ezúttal 2,3 milliárdnyi adóforint kerülhet a tao-rendszer keretein belül.

A tao-rendszer lényege, hogy a vállalkozások nyereségük után fizetett közteher, a társasági nyereségadó, tao egy részét vagy egészét nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják azt egy számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek.

A Felcsútnak most már hagyományosan rendkívül későn, jellemzően december közepén hagyják jóvá a programját. Ez egy normál sportszervezetnek azért jelentene gondot, mert a törvényi határidők miatt a cégek többsége december 20-ig dönt arról, mit kezd tao-jával. Mészáros Lőrinc alapítványánál azonban ez nem szokott problémát okozni. Az elmúlt években nem egyszer előfordult, hogy néhány hét alatt összekalapozták a jellemzően milliárdos nagyságrendű pénzt. Két éve például összesen tíz nap kellett ehhez, és nem egy olyan nap volt, amikor az MLSZ adatbázisa szerint 700 millió forintnál is nagyobb összegben állítottak ki számukra támogatási igazolást.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy ezúttal mire költik a pénzt, ugyanis a Felcsút még nem hozta nyilvánosságra idei programját. A sportcsarnok, amelyre két év alatt összesen 5,5 milliárdot költöttek jórészt tao-pénzből, mostanra elvileg elkészült, utánpótlás-nevelésre viszont ennél jóval kevesebbet szoktak fordítani, így vélhetően  ezúttal is lesz valamilyen nagyobb beruházás.

A felcsúti polgármester akadémiája egyértelműen a tao-rendszer eddigi legnagyobb győztese. Az alapítványhoz illetve a tulajdonában álló, az idén ismét nb1-es felnőtt csapathoz már az előző hat idényben is legalább 13,4 milliárdnyi közpénzhez áramlott ezen a csatornán. Amint korábbi, tao-rendszert bemutató cikksorozatunk egyik írásában már jeleztük Felcsút ezzel nem csak a labdarúgásban, hanem a teljes tao-rendszerben verhetetlen. A második legtöbb támogatást szerző sportszervezet is alig ötödannyi pénzhez jutott ebből a forrásból, mint ők.

 

A G7 korábban többrészes cikksorozatban foglalkozott a tao-támogatásokkal. Sorozatunkban előbb bemutattuk a tao-rendszert, majd a jégkorong, a vízilabda–, a kézilabda–, a labdarúgó– és a kosárlabda-szervezetek támogatásait, illetve, hogy mely nagyvállalatoktól, állami, illetve kormányközeli cégektől érkezik a legtöbb pénz ezen a csatornán keresztül a sportba.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz Felcsút MLSZ tao-támogatás. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.