Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

Sima, 2-0-s győzelmet aratott hétfőn Bosznia-Hercegovina ellen a magyar válogatott. A győzelem azt jelenti, hogy négy nap alatt 4 pontot szerzett a Nemzetek Ligájában (NL) a magyar csapat, hiszen pénteken a hollandokkal játszottunk 1-1-es döntetlent.

  • Négy meccs után így öt ponttal a harmadik helyen állunk a csoportban. A realitás az, hogy marad is ez a helyezés. Ahhoz ugyanis, hogy előrébb lépjünk, vagy a németeket itthon, vagy a hollandokat idegenben kellene megverni novemberben*Matematikailag egy hollandok elleni döntetlen is elég lenne, de csak akkor, ha a hollandok Bosznia-Hercegovinától és Németországtól is kikapnak, és legalább az egyiküktől nagyon..
  • Bár a harmadik hely nem jelent automatikus bennmaradást az NL legmagasabban rangsorolt ligájában, de automatikus kiesést sem. Azaz a válogatott két egymást követő sorozatban sem zúg ki azonnal az abszolút elitből.

Felülnézet: ez is jól mutatja, hogy a magyar válogatott kifejezetten felülteljesít az elmúlt években. Bár a keretek értéke alapján a bosnyákok ellen elvárható volt a győzelem, Bosznián kívül azonban egyetlen válogatott van az egész A-ligában, amit kevesebbre értékelnek, mint a magyart.

  • A nemzeti tizenegy rendre olyan csapatok ellen ér el jó eredményeket, amelyek piaci értéke papíron jóval magasabb. A holland válogatott például hatszor annyit ér, mint a magyar, de értékben előznek minket az Eb-csoportunkban mögöttünk végző skótok is.

Számokban: a Transfermarkt adatai szerint a magyar keret értéke 133 millió euró. A világranglistán mindössze kettő ennél kevesebbre értékelt válogatott előz minket, miközben 16 olyan csapat áll mögöttünk, amelyek játékosainak összértéke papíron magasabb.

  • Ha csak az európai csapatokat nézzük*A pontozási rendszer miatt ez valósabb képet fest., akkor még látványosabb ez: egyetlen csapat sincs előttünk, amelynek játékosállománya a piaci érték alapján gyengébb lenne, van viszont nyolc értékesebb válogatott, amit előzünk.
  • Utóbbiak között van Szerbia, Szlovákia és Csehország, de a már emlegetett Skócia, illetve az a Norvégia is, amely válogatottjának értéke közel háromszorosa a magyarénak.
  • A magyar válogatott hatékonysága egészen kiemelkedő. Nálunk egymillió eurónyi játékosértékre 11,3 világranglista pont jut, aminél a top 60-ban szereplő európai csapatok közül csak a románok és a szlovének tudnak jobb arányt felmutatni.

Alulnézet: a magyar kereten belül ráadásul nemzetközi összevetésben is kiugróan egyenlőtlen a játékosok értékének eloszlása. A teljes válogatott értékének több mint felét a 75 millió euróra értékelt Szoboszlai Dominik adja.

  • A régiós országokra ez sokkal kevésbé jellemző. Miközben Szoboszlai értéke még közép-európai léptékben is kiugró, a térség országaiban szép számmal vannak 15 és 30 millió euró közé értékelt futballisták, miközben nálunk jelenleg egyetlen ilyen sincs.
  • Persze nem is példa nélküli, hogy egy ember adja a teljes válogatott értékének nagy részét. Ez a helyzet a már említett Norvégiában is, ahol Erling Haaland 200 millió euróval járul hozzá a 393 milliós keretértékhez.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAdóparadicsom a focisták számára MagyarországMég Monacónál is kedvezőbb adózási feltételeket teremtett a kormány a hazai futballban. Ennek is köszönhetően versenyezhet a Fradi már nyugat-európai klubokkal is játékosokért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focitA Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvszázadok alatt sem jönnek vissza a magyar stadionokra költött százmilliárdokAz elmúlt tíz évben épített tucatnyi klubstadion többsége kong az ürességtől, így megtérülésről sincs értelme beszélni az esetükben. Egyetlen kivétel van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet labdarúgás magyar válogatott Nemzetek Ligája Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 11:16 Adat, Élet

Elbukott a fociakadémia, árverezik a közpénzből épített öltözőt

Húszmilliós uniós támogatás és több mint százmilliónyi tao sem volt elég a túléléshez, most az öltöző eladásával fizetnék vissza a tartozásokat.

Stubnya Bence
2024. október 8. 14:31 Adat, Közélet

Az első Orbán-kormány alatt épült annyi lakás, mint ami most ambiciózus cél lett

A Fidesz legelső kormányzása alatt évente átlagosan 24 ezer lakás épült, 2010 óta viszont már csak 15,5 ezer.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 14. 05:25 Közélet

Szakmai egyeztetés itthon: címet cserélt, a javaslatokat ignorálta a minisztérium

A szakmabeliek részletes visszajelzést adtak a minisztérium anyagára. A minisztérium meghallotta a kritikát: stratégia helyett koncepció lett az anyag címe.

Koczóh Levente András
2024. október 12. 05:23 Élet

Ez van az ingyenes padlásfödém-szigetelés ajánlatok mögött

Nem átverés az ingyenes vagy majdnem ingyenes ajánlat, de érdemes megérteni a dolog hátterét is - hívja fel írásában a figyelmet a Green Policy Center szakértője.

Al-Hilal István
2024. október 11. 04:41 Pénz

Hogyan lehet befektetni egészségügyi cégekbe, hogy az ne legyen dupla vagy semmi játék?

A tudományos eredmények előrejelzése helyett a megbízható alapokkal rendelkező minőségi vállalkozások azonosítás lehet a nyerő megközelítés.