Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. augusztus 29. 15:08 Adat, Élet

Budapest a túlturizmus felé halad, miközben a belföldi idegenforgalom csak döcög

Júliusban ismét csökkent éves összehasonlításban a belföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma Magyarországon, miközben a külföldieké dinamikusan emelkedett – derül ki a KSH friss adataiból.

Miért fontos ez? A koronavírus-járvány után magára talált a turizmus, de a belföldi vendégek szerepe egyre csökken, a magyarok vagy nem nyaralnak-telelnek, vagy külföldre mennek, így az ágazatnak egyre inkább a külföldiekre kell építenie.

Számokban: júliusban 1,3 millió belföldi vendég összesen 3,9 millió éjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, ez 0,5 és 0,3 százalékos csökkenés, miközben a külföldiek adatai (1 millió vendég, 2,8 millió éjszaka) közelítenek ehhez, és növekednek (11 és 5,4 százalékos emelkedés).

Felülnézet: a koronavírus-járvány vége óta a belföldi turizmus egyre alacsonyabb vendégszámokat hoz, így a nyári főszezonban a külföldiek száma egyre jobban közelít a magyarokéhoz, az utóbbi teleken pedig el is érte azt.

  • A vendégéjszakák számában az elmúlt télen és tavasszal a külföldiek már minden hónapban felülmúlták a magyarokat.

Alulnézet: Budapest helyzete jelentősen eltér az országos összesítéstől, mert a fővárosban a belföldi vendégek száma szezontól függetlenül viszonylag állandó, a külföldiek viszont szezonális hullámzással egyre több éjszakát töltenek a városban.

  • A budapesti csúcsot tavaly augusztus tartja, akkor 888 ezer külföldi vendégéjszakát rögzített a statisztika, de az idei július alapján ez megdőlhet ebben a hónapban. (Bár a tavaly augusztusi számokat az atlétikai világbajnokság is megnyomta.)

Tágabb kontextus: a fenti számok tükrében különösen érdekes a rövid távú szálláskiadás (tipikusan Airbnb és Booking) szabályozása körüli új vita, hiszen ezek korlátozása épp a külföldi vendégforgalmat érintené leginkább.

Mi várható? Valószínű, hogy a túlturizmus fogalma egyre gyakrabban kerül majd szóba Budapest esetében is. Ennek egyelőre nincs pontosabb meghatározása, de az Economist például az évente egy lakosra jutó külföldi vendégek számát vizsgálva állította fel az alábbi rangsort, amelyre mi tettük fel Budapestet*4,858 millió külföldi érkezett, a város lakossága 1,756 millió..

  • A legtöbb külföldi érkezést ugyan Londonban és Tokióban mérték (20 és 17 millió fő 2023-ban), de ezek sokkal nagyobb lakosságú városok, így a fajlagos terhelés kisebb volt. Igaz, a turisták döntő része a látványosságok körzetét terheli (vagy épp annak hoz üzletet) leginkább, azaz a kiterjedt városokban is erősen koncentrálódik a jelenség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözép-európai rekorder lett Budapest, de már láthatáron az Airbnb-szigorításLakosságarányos szálláshelyek száma alapján és forgalomban is régiós vezető lett Budapest, ahol a járvány után nem lett semmi az Airbnb szigorításából. Most újra nekifutnának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet Budapest túlturizmus turizmus vendégéjszaka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Stubnya Bence
2024. szeptember 9. 12:54 Adat

A lakosság negyede-ötöde tűnt el Pest belső kerületeiből 20 év alatt

A kerület kiürülése az egyik ok, amiért a terézvárosi önkormányzat szavazásra bocsátotta az Airbnb-kiadás betiltását.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 13. 11:18 Vállalat

Innen szép nyerni, de van-e még visszaút a Dunaferr számára?

Nem tudnak mit kezdeni a mélyben lévő acélárakkal, a Dunai Vasműben lényegében csak állagmegóvás történik, akárcsak a tulajdonos más közép-európai üzemeiben.

Fazekas Dóra Simó Márton
2024. szeptember 13. 06:36 Világ

Súlyosan alábecsülhetjük a klímaváltozás gazdasági kockázatait

A legújabb hőmérsékleti anomáliák arra utalnak, hogy az éghajlat globális átalakulása hamarabb változtatja meg a klímarendszert, mint azt korábban várták.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 12. 18:00 Közélet, Vállalat

Hírhedt bűnbanda gyárthatta a hatezer milliárdos magyar cég brazil kötvényét

Előkerült egy olyan dokumentumcsomag T. János György nevével, amelyhez hasonlóakat korábban egy kötvényhamisításban, gyémánt- és adócsalásban utazó brazil bűnbanda használt.