Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. augusztus 15. 13:57 Adat, Élet

Most élesben látjuk, mennyivel gyorsabban melegszik fel Magyarország a világátlagnál

Csütörtökön a hőség miatt négy vármegyében van hármas fokozatú figyelmeztetés érvényben, a HungaroMet előrejelzése szerint ugyanakkor péntektől még további két vármegyére terjed majd ki a forróság.

  • A múlt vasárnaptól élő hőségriasztást szerdán emelte harmadfokúra az országos tisztifőorvos, amelyet egyben vasárnapig meg is hosszabbított.
  • Megdőlt a napi melegrekord kedden, Kelebián 40,7 Celsius-fokot mértek, ami csaknem egy fokkal magasabb az előző rekordnál, amit 1946-ban jegyeztek fel Kaposváron – derült ki a HungaroMet keddi Facebook-posztjából.

Előzmények: ha vasárnaptól nem hosszabbítanak, nyolcnapos lesz ez a hőhullám, tehát jóval rövidebb, mint a júliusi, ami a leghosszabb és legintenzívebb magyarországi hőhullám volt a Másfélfok.hu elemzése szerint.

  • Július volt időjárása alapján az elmúlt 154 év legszélsőségesebb hónapja a HungaroMet frissen közölt tanulmánya szerint, amely szerint ez a hónap egyszerre volt az eddigi legmelegebb, miközben extrém száraz is volt.

Tágabb kontextus: a hőség miatt az ország jelentős részén aszály van, ami súlyos károkat okoz a mezőgazdaságnak. Többek között például: 

  • kényszerhalászatot kellett elrendelni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. balatonföldvári tóegységében, mert a tó vízszintje kritikus szintre csökkent.
  • A Homokhátság szántóin a tavaszi vetésű kultúrák termésének legalább a felét elvitte az aszály – írta kedden a Baon.hu. Az állattenyésztésben is nagy a baj Bács-Kiskun vármegyében, a lucerna- és a gyepterületek kiégtek, írja a Hiros.hu.
  • Az extrém időjárás miatt rossz minőségű lett az idei búzatermés a Gabonaszövetség szerint. Szeptemberben jön a két számjegyű lisztáremelés, írta a Világgazdaság.

Felülnézet: a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásának oka a globális felmelegedés, de a változás azért is tűnhet jelentősnek, mert a Kárpát-medence gyorsabban melegszik a globális átlagnál.

  • Magyarországon az idei első hét hónap hőmérsékleti átlaga több mint 4,4 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti 1871–1900-as átlaghoz képest a HungaroMet tanulmánya szerint.
  • A globális átlaghőmérséklet az EU klímakutató intézete, a Copernicus jelentése szerint 2023 júliusa és 2024 június között 1,64 fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közti átlagot.

Mi várható? Szélsőségesebb és melegebb időjárásra lehet számítani. A júliust megelőző 13 hónap mindegyike megdöntötte az adott hónap korábbi globális melegrekordját, a július pedig a második valaha mért legmelegebb július volt a Copernicus gyűjtése alapján

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem volt még ilyen durva hőhullám MagyarországonVolt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet átlaghőmérséklet globális felmelegedés hőhullám hőmérséklet hőség meleg Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Stubnya Bence
2024. szeptember 9. 12:54 Adat

A lakosság negyede-ötöde tűnt el Pest belső kerületeiből 20 év alatt

A kerület kiürülése az egyik ok, amiért a terézvárosi önkormányzat szavazásra bocsátotta az Airbnb-kiadás betiltását.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 6. 14:08 Adat

A szép magyar alma elmehet külföldre, jöhet helyette az olcsóbb külföldi

Ha nem kapja össze magát az időjárás, akkor a szezon indultával legalábbis eléggé félő, hogy ez fog történni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 13:23 Közélet, Vállalat

Nagy Márton készül, de mit tehet a kormány a Temu és társai térhódítása ellen?

Évek óta tart a hazai e-kereskedők háttérbe szorulása, a kormány most intézkedhet, az offline világ után az online térben is adminisztratív eszközökkel próbálkozna.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 10. 05:05 Világ

Hajók lángolnak, mégis nő a forgalom Európa legfontosabb kereskedelmi útvonalán

Ismét egyre több a támadás a Vörös-tengeren, ám a húsziktól kevésbé tartó orosz szellemflotta és a kínai kereskedők mégis növelik a forgalmat.

Gergely Péter
2024. szeptember 9. 16:07 Pénz

Gyorsan 30-50 ezer forinthoz juthat, aki most vált bankot

Általánossá váltak a bankoknál a lakossági folyószámlák nyitásához kapcsolódó, több tízezer forintos egyszeri jóváírást ígérő akciók.