Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 25. 17:13 Adat, Élet

Az állami gát ellenére is egyre több nyugdíjas dolgozik

Rekord magas a dolgozó nyugdíjasok száma – hívta fel a figyelmet a minap az OTP Nyugdíjpénztár –, mert az elmúlt években sok cég az ő visszafoglalkoztatásukkal enyhítette a munkaerőhiányt, a nyugdíjukat pedig egyre többen szeretnék (vagy kénytelenek) kiegészíteni.

Miért fontos ez? A kormány a jelenleg egyébként magasnak mondható foglalkoztatottsági arány további növelését szeretné elérni, és ennek egyik eszköze lehet a nyugdíjasok nagyobb arányú bevonása a munkaerőpiacra.

Számokban: az alábbi grafikonon az látszik, hogy az öregségi nyugdíjasok száma 2012 óta stabilan 2 millió fő közelében van.

  • A második grafikonon a 64 és 74 év közötti foglalkoztatottak számát mutatjuk be, szintén 2009-től, havi bontásban.
  • Utóbbi adatsor csak közelítőleg adja meg a dolgozó nyugdíjasok számát, hiszen lehetnek köztük 74 évesnél idősebbek vagy 64 évesnél fiatalabb nyugdíjas dolgozók is.
  • Nagyon sokat nőtt tehát 2009 óta a nyugdíj mellett dolgozók aránya. Ennek ellenére jelentős humánerőforrás-bázist jelenthetnek azok, akik nem dolgoznak, de képesek/hajlandóak lennének rá.

Igen, de: 2012 végén a kormány határozatban rendelte el, hogy 2013-tól az állami költségvetésű intézményekben a nyugdíjkorhatárt elért, vagyis nyugdíj mellett dolgozó közalkalmazottak jogviszonyát szüntessék meg, és még egyedi szerződésekkel se foglalkoztassák őket vissza.

  • Kivételt csak az orvosok és a felsőoktatásban dolgozó tanárok, kutatók jelentettek.
  • Emellett a közszférában csak úgy dolgozhattak nyugdíjasok, ha közben lemondtak a nyugdíjukról. Ez alól a szociális és oktatási intézményekben dolgozók (például tanárok) 2022 szeptemberétől kaptak mentesítést.

Felülnézet: 2012-ben a munkanélküliségi ráta még 11,1 százalék volt, a közszférából elküldött nyugdíjasok helyére vagy nem lehetett senkit felvenni, vagy fiatalabbakat kellett alkalmazni. A következő években azonban a helyzet megváltozott, 2019-re a ráta 3,5 százalékra esett, de idén márciusban is csak 4,4 százalék volt. A problémát már évek óta a munkaerő hiánya okozza.

  • A 2013-as intézkedés a fenti grafikon adatai szerint egyébként nem befolyásolta érdemben a helyzetet.

Alulnézet: bár az eltelt 11 évben a közalkalmazottak körét a kormány egy sor adminisztratív átszervezéssel szűkítette, a fenti korlát továbbra is él, ezért a nyugdíjasok elsősorban a versenyszférában találhatnak maguknak jövedelemkiegészítést.

  • A nyugdíjemelések általában a medián nyugdíj reálértékének megtartásához (vagy annak közelítéséhez) elegendőek, a reálbérek esetleges emelkedését azonban nem követik, így a nyugdíjasok joggal érezhetik, hogy az aktív keresőkkel ellentétben anyagi helyzetük nem javul, csak stagnál – ez is sokakat késztethet a munkavállalásra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBiztos, hogy tartják értéküket a nyugdíjak?A hivatalos adatok alapján igen, de ha nem hivatalosan nézzük, akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet dolgozó nyugdíjasok közalkalmazott munkanélküliség munkerőhiány nyugdíjas Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. szeptember 27. 10:55 Adat

Jön a hideg, de már szeptember közepén fűteni kezdtünk

Már az előző lehűlés hatására látványosan megugrott a kisebb fogyasztók gázfelhasználása Magyarországon.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 17:10 Adat

Orbán növekedési álmai 6 százalékig, az előrejelzések kettővel kevesebbig érnek

A Kötcsén bemondott 3-5 helyett már a 3 és 6 százalék közötti tartományba várja a 2025-ös és 2026-os gazdasági növekedést a miniszterelnök.

Stubnya Bence
2024. szeptember 25. 13:28 Vállalat

Az európai akkugyártás legnagyobb reménységét is elérte az autóipar válsága

Állományának ötödét építi le a svéd Northvolt, amelynek a költségcsökkentések mellett a stratégiáját is módosítania kellett.