Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. február 20. 12:26 Élet

A titokban szivárogtatott metán miatt még jobban rombolja az éghajlatot az olaj- és gázipar

Az olaj- és gázkitermelés sokkal nagyobb szerepet játszhat a légkörben lévő egyik nagy üvegházhatást okozó gáz, a metán koncentrációjának növekedésében, mint ahogy eddig hittük – derül ki egy friss kutatásból, ami a Nature-ben jelent meg.

A kutatás eredményei alapján erős a gyanú, hogy az olajipari cégek rutinszerűen és szándékosan szivárogtatnak metánt a légkörbe. Benjamin Hmiel, a Rochesteri Egyetem kutatója és a tanulmányt készítő kutatócsoport vezetője szerint amennyiben az általuk mért kibocsátás valóban olaj- és földgázkitermelés mellékterméke, akkor az vagy

arra utal, hogy az iparágban erről nem tudnak, vagy arra, hogy eltitkolják.

A metán légköri koncentrációja nagyjából megduplázódott az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. A metán a földgáz fő alkotóeleme, klímavédelmi szempontból azért különösen veszélyes, mert 20 éves időtávon a szén-dioxidhoz képest akár 60-80-szoros mértékben melegíti a bolygót a légkörbe kerülése. A fosszilis tüzelőanyagok előállítása mellett az állattartás is komoly forrása a metánkibocsátásnak, ugyanis a szarvasmarhák és bárányok szervezete is jelentős mértékben termeli ezt a gázt az emésztés eredeményeként.

Arról, hogy a metán mekkora mértékben kerül a légkörbe ipari tevékenység vagy természetes folyamatok következtében, hosszú ideje folyik a tudományos vita. Metán szivárog az óceánok mélyéből, vagy például az iszapvulkonokból. Azonban a New York times korábbi oknyomozó cikke helyszíni vizsgálatok alapján arra is talált bizonyítékot, hogy az Egyesült Államokban néhány nyugat-texasi olajkútból annak ellenére szivárgott a metán, hogy a törvény szerint biztosítani kell, hogy a kitermelés során ne kerüljön a légkörbe az üvegházhatású gáz.

Azért, hogy kibocsátás forrásának megoszlásáról átfogó képet kapjanak, a Rochester Föld- és Környezettudományi Tanszékének kutatói 1750-ig visszamenőleg vizsgálták meg az antarktiszi és grönlandi kibocsátás összetételét és adatait. Olyan izotópokat azonosítottak be, amik segítségével meg tudják különböztetni a természetes forrásból és a kőolaj- illetve földgázkitermelésből légkörbe kerülő metánt.

Arra jutottak, hogy a természetből származó metánkibocsátás a valóságban sokkal kisebb, mint a globális kibocsátás kiszámításához használt becslésekben, amiből az következik, hogy a fosszilis energiahordozók kitermeléséből származó kibocsátás nagyjából 25-40 százalékkal van alulbecsülve. Robert Howarth, a Cornell Egyetem kutatója nem vett részt a kutatásban: ő a New York Times megkeresésére “nagyon fontos tanulmánynak” nevezte a Hmielék kutatását.

Howarth szerint az eredmény összhangban van a legújabb kutatások eredményeivel. Egy tavaly megjelent tanulmány szerint az észak-amerikai gáztermelés okozta a metánkibocsátás globális növekedésének kb. harmadát az elmúlt évtizedben. Daniel J. Jacob, a Harvard kutatója szintén jelentősnek találta az eredményeket, és elismerte, hogy ő maga is túlbecsülte a természetes forrásból származó metán koncentrációját a saját kutatásaiban. Azzal azonban vitatkozott, hogy a fosszilis tüzelőanyagok előállítása során keletkező kibocsátások nagyobbak lettek volna annál, mint amit korábban becsülték.

A vita egy módszertani különbségen alapul: a kutatók egy része a teljes koncentrációt vizsgálva becsli a kibocsátás forrását, mások viszont az egyes kibocsátók, tehát például az olajkutak kibocsátását összeadva számolnak. Jacob ez utóbbi csoportba tartozik, és ez alapján kritizálta a kutatást, azonban a cikk megjegyzi, hogy ennek a módszertannak is vannak hátrányai, például hogy ahogy a lap oknyomozása is bebizonyította, nem minden kút esetében nyilvánosak a kibocsátási adatok.

A tanulmány egyik szerzője a New York Timesnak elismerte, hogy nekik is voltak problémáik a kutatásukkal, ugyanis a grönlandi jégből nagyon nehézkes a mintavétel, ami miatt kevesebb adat állt a rendelkezésükre, mint amennyivel dolgozni szerettek volna. Szerinte ezért további kutatásokra van még szükség ugyanezen a területen.

Ez a kutatási eredmény Magyarország klímavédelmi célkitűzései szempontjából azért is lehet különösen aktuális, mert a szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy 2025-ig leállítják a széntüzelést a Mátrai Erőműben, ehelyett nagyrészt földgázalapú, kisebb részt pedig napelemes technológiára állítják át az erőmű energiatermelését. A Mátrai erőmű átalakításáról szóló tervet Palkovics “környezetbarátként” harangozta be. A tanulmány eredményei alapján ez csak abban az esetben igaz, ha arról is gondoskodnak, hogy megfelelő technológia álljon rendelkezésre a termelés közben keletkező metán tárolására is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet metán Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.