Pincérek, taxisok és pultosok, van egy rossz hírünk: egy amerikai felmérés szerint a 18-37 éves korosztályban egyre kevésbé divat a borravaló. A CreditCards.com adatait a Bloomberg idézi, ezek szerint az ezredforduló környékén születettek 10 százaléka semmilyen plusz összeget nem ad a számlához, amikor étterembe megy.
A borravalót elutasító vendégek aránya ugyanakkor az idősebb korosztályokban még átlagosan csak 3 százalék. Előbb-utóbb a munkaadóknak is oda kell majd figyelniük erre, hiszen sok helyen a jatt az elérhető jövedelem jelentős része. A felmérés szerint ráadásul a fiatalok akkor sem hajlandók túl mélyen a zsebükbe nyúlni, ha egyáltalán adnak bármit is: náluk a borravaló medián aránya Amerikában csak 15 százalék, ami elmarad az idősebb korosztályok 18-20 százalékos (szintén medián) átlagától.
Ahogy a CreditCards.com elemzője is rámutat, a generációs különbségek azért is érdekesek, mert éppen a 18-37 évesek közül kerülnek ki azok a munkavállalók, akik olyan állásokban dolgoznak, ahol lehet borravalót kapni. Ha valakinek, akkor nekik tudniuk kellene, hogy mennyire fontos a borravaló a jövedelem szempontjából.
Még az sem segít, ha az étteremben vagy a taxiban automatikusan felajánlják a lehetőséget a borravalóra, ezzel ösztönözve az ügyfeleket, mert a fiatalabb korosztályból a megkérdezettek 18 százaléka azt mondta, kapásból elutasít minden hasonló lehetőséget.
Az okokra kérdezve azt a választ kapták a felmérést végzők, hogy a vendégek nem engedhetik meg maguknak a borravalót, ez azonban kissé cinikusnak tűnik, mert más adatok szerint az étterembe járás éppen a fiatalabbak körében egyre gyakoribb.
A legjobb kuncsaftok a jatt szempontjából a 65 év felettiek, és azon belül is elsősorban a nők, akik az átlagnál nagyobb borravalót szoktak adni. Náluk a medián értéke is stabil és magasabb, 20 százalék körül van.
Élet
Fontos