Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. február 11. 13:08 Pénz

A könnyű pénz illúziója

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Mindannyian láttuk a reklámot: Alec Baldwin vasalás-teregetés közben is pénzt keresett a tőkepiacon, ehhez csak egy menő online kereskedési felületre és a telefonjára volt szüksége. Tényleg ilyen könnyű befektetni a sokat hirdetett CFD-k révén? – boncolgatom a kérdést a HOLDBLOG-on.

Mi az a CFD (contract for difference)? Tömören, egy pénzügyi eszköz árának változására vonatkozó megállapodás. Szemben azzal, amikor közvetlenül üzletelsz egy befektetési eszközzel – például egy Meta-részvény megvásárlásával -, ez egy tőzsdén kívül kereskedett terméktípus, mely az alaptermék (például a részvény mellett lehet index, áru, deviza vagy kriptodeviza) árfolyamának mozgásából származik.

Lényegében a befektető az ügylet során a CFD termék nyitáskori és záráskori árfolyamának különbségére spekulál anélkül, hogy az alaptermékkel ténylegesen rendelkezne. A kereskedési forma alfája és omegája a tőkeáttételes befektetés: az ügyfél, a saját tőkéjének letétbe helyezését követően, a befektetett eszköz többszörösének megfelelő – akár 30-szorosnál is nagyobb – értékben kereskedhet.

Egy példa: ha a cikk megírásakor (kedd reggel) arra spekulálunk, hogy a Meta – lánykori nevén Facebook – részvényei a múlt heti durva zuhanás után újra erősödni fognak, vehetünk közvetlenül papírokat 225 dolláros darabáron, vagy inkább egy CFD-re szerződünk hússzoros tőkeáttéttel, aminek a Meta az alapterméke. 225 dollárt letétbe helyezünk, és 4500 dollár Meta-papírnyi kontraktussal fogadunk a vállalat árfolyammozgására. Amíg egy darabnyi részvényünk 5 dolláros erősödésekor 5 dolláros növekményünk lesz, addig a tőkeáttétes befektetésünknél már 5×20 = 100 dollár a pluszunk. Jó lóra tettünk, a kezdőtőkénket 44 százalékkal feltornáztuk – azonban ne felejtsük el, hogy ugyanilyen gyorsan, hasonló, 5-20 dolláros árfolyamesésnél pillanatok alatt bukhatjuk a letétünket, és lenullázhatjuk a számlánkat.

A fejléc felső sorában (pirossal bekarikázva) a veszteséges ügyfélszámlák aránya az eTorónál

Valamiért a külföldi CFD-brókerek nem igazán szeretik kidomborítani a termékeikben rejlő hatalmas kockázatot, miközben pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva hirdetik magukat az online térben. A PR sémája a 2010-es évek eleje óta változatlan – derül ki bővebben a HOLDBLOG-on, ahol részletesen foglalkozok a nulla százalékos jutalék mítoszával is.

Ennél a szolgáltatónál még magasabb a veszteséges ügyfélszámlák aránya (lásd a jobb alsó sarokban)

Rózsaszínű pénzügyi vágóhíd munkacímen Szabó László kollégánk egy évtizeden át (2011-ben, 2015-ben és 2020-ban), visszatérően írt a nagy tőkeáttételt és könnyű pénzkeresetet kínáló kereskedési portálok ellenállhatatlan szirén énekéről.

Itt pedig egy kissé még az előzőnél is magasabb (lásd a jobb felső sarokban)

Elgondolkodtató visszaolvasni, hogy a befektetési lehetőség visszásságai alapvetően mennyire változatlanok maradtak azóta is, és a szolgáltatók jelenlegi ügyfeleinek milyen nagy hányada (65-80 százalék, a pandémia óta kicsit javult az arány) van bukóban – Amerikában és Európában is negyedévente közölnie kell az erre vonatkozó adatokat a kereskedőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz deviza részvény tőkeáttét tőzsde veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.