Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 23. 14:45 Adat

Szlovákiában a tavalyinál is keményebben szól bele a járvány a karácsonyba

Továbbra is a járvány visszahúzódásának jeleit mutatják a statisztikák a visegrádi térségben, a naponta regisztrált új fertőzöttek hétnapos mozgóátlagai a régió minden országában csökkennek – igaz, a korábbi hullámokhoz mérten még mindig viszonylag sok új beteget azonosítanak az egészségügyi intézmények, a járvány lecsengéséről még nagyon korai lenne beszélni.

A koronavírushoz köthető halálesetek száma Magyarországot követően a héten már Csehországban is érdemben mérséklődni kezdett. Lengyelországban egyelőre még a fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató tükrében nem látszik a járvány csillapodása, és Szlovákiát nézve is korai lenne még a halálesetek egyértelmű csökkenéséről beszélni.

Az utóbbi napok fejleménye, hogy a teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) arányában Csehország lényegében utolérte Magyarországot. Az átoltottság tekintetében Magyarország sokáig messze kimagaslott a V4-es országok közül, a vakcináció lendülete azonban a nyáron régió szerte megtört, majd a járvány őszi hulláma alatt csak Csehországban sikerült érdemben gyorsítani az oltási programon.

A legszigorúbb intézkedések az oltakozásban leginkább lemaradó Szlovákiában vannak, ahol a karácsonyi összejöveteleket a háztartástagokon kívüli személyekre vonatkozó hat fős létszámkorlát és az éjszakai kijárási tilalom is érinti. Az országban január 3-ig kénytelenek zárva tartani a vendéglátóipari egységek, és jövőre is csak oltott, illetve fertőzésen átesett látogatókat fogadhatnak majd.

A szlovákiaihoz hasonló szigor a térség többi országában nem jellemző. Lengyelországban létszámkorlátozással leginkább az oltatlanok szembesülhetnek, például éttermekben, szállodákban és templomokban, őket ugyanis zárt helyiségben csak a befogadóképesség 30 százalékos telítettségéig lehet fogadni. Csehországban – ahol a karácsonyi vásárokat, piacokat az elmúlt hetekben betiltották – az új miniszterelnök, Petr Fiala szerdán bejelentette, hogy az omikron variáns terjedése ellenére nem vezet be szigorításokat. December 29-től azonban a beltéri összejöveteleken legfeljebb ötven fő lehet majd jelen, míg a kulturális programokon résztvevők számát 100, illetve 1000 főben korlátozza a kormány, attól függően, hogy a látogatóknak van-e lehetőségük elvegyülni egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 koronavírus koronavírus-oltás visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.