Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. december 17. 12:04 Adat

Enyhül a járvány, de minden visegrádi országban felbukkant az omikron

A héten a napi új esetszámok már Lengyelországban is csökkentek, a statisztika hétnapos mozgóátlagai alapján tehát végre elmondhatjuk, hogy a visegrádi régió minden országa túl van a mostani hullám csúcsán.

A fertőzésszámokat néhány hetes csúszással követő halálozási mutató alakulása azonban még csak Magyarországon utal a járvány visszahúzódására, Csehországban és Szlovákiában inkább a tetőzés jelei mutatkoznak, míg Lengyelországban egyelőre növekszik a végzetes kimenetelű fertőzések napi száma.

A héten közölt októberi többlethalálozási adatok – a pandémiával kapcsolatos nemzetközi összehasonlításokra leginkább ez a statisztika alkalmas – alapján arra következtethetünk, hogy a régióban ekkor még csak Szlovákiában haladta meg az uniós átlagot a járvány ereje. A magyar statisztika két hónapja még nemcsak az uniós, hanem a többi visegrádi országban mért szinttől is elmaradt.

A teljes oltási soron átesett lakosság (vagyis a két, illetve a Janssen-vakcina esetében egy dózist felvevők) aránya továbbra is Csehországban növekszik a leggyorsabban a térségben, de valamelyest a magyar görbe is meredekebb lett az oltási akcióheteknek köszönhetően.

Csehországban szakértők szerint az ott november vége óta jelenlévő omikron-változat lehet a meghatározó vírusvariáns januárra, aminek következtében újra meg fognak nőni az esetszámok. A november végén meghirdetett egy hónapos, a lezárásokat lehetővé tevő veszélyhelyzet pedig hamarosan lejár, ennek esetleges meghosszabbításáról már az új, a járvány elleni óvintézkedések mellett kevésbé elkötelezett kormány dönthet.

A héten már Lengyelországban is regisztráltak omikronos fertőzöttet (és hétfőn Magyarországon is azonosították az első két ilyen esetet), miközben az országban viszonylag szigorú intézkedések vannak érvényben, az iskolák például január 9-ig távoktatásban működnek. A szolgáltatások is korlátozottan vehetők igénybe, igaz, a vonatkozó szabályok betartatása kétséges.

Szlovákiában is komoly lezárások jellemzők, bár mától mérséklődik a szigor. A kijárási korlátozás csak este 8 és reggel 5 óra között érvényes mától, illetve a könyvtárak és a múzeumok szintén mától nyithatnak, de csak az oltottakat és a fertőzésen átesetteket engedhetik be. Mostantól a testápolással foglalkozó szolgáltatók is fogadhatnak vendégeket, egyelőre azonban hatályban marad az a karácsonyi összejöveteleket is érintő szabály, miszerint hatnál több személy nem lehet egyszerre egy helyen, kivéve a közös háztartásban élőket. Az első omikron-variánssal fertőződött beteget Szlovákiában is a napokban regisztrálták.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid covid-19 fertőzöttek száma koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.