Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. november 22. 09:57 Podcast, Támogatói tartalom

Ha megérted a női és a férfi borotva közti különbséget, a vállalkozásfinanszírozás már gyerekjáték lesz

Egy sikeres vállalkozáshoz a jó ötleten, a piaci rés megtalálásán és a kemény munkán kívül kell még valami: sok pénz. Azonban a pénz sem egyforma – nem mindegy, hogy milyen forrásból, milyen feltételekkel, mennyi időre tud finanszírozáshoz jutni egy cég.

Tóth Attila, a CIB Bank Kereskedelemfinanszírozás és EU szolgáltatások vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

Jó hír, hogy most van pénz a piacon, nem is kevés. Azonban ez a pénz nem biztos, hogy az a pénz – ahogy például a női és a férfi borotva közti különbségek sem biztos, hogy elsőre feltűnnek. Miért nem használunk egyfajta borotvát? Bár ugyanazt a célt szolgálják, nemcsak a külső megjelenésben, hanem funkcionalitásban is vannak különbségek. A pénz világában is ez van: nem mindegy, hogy milyen forrásból, mennyi időre és milyen szektorban működik a vállalkozás: kereskedő, gyártó vagy éppen egy – a drága tárgyi eszközök miatt – rendkívül finanszírozásigényes agrárcégről van szó.

A hosszú lejáratú és rövid lejáratú hitel csak a kezdet, lehet termékalapon és egyedi módon is hiteleket igénybe venni. Az első pont olyan, mintha a konfekcióméretből választanánk ruhát, de nem biztos, hogy konfekcióméretet hordunk, vagy mások az igényeink. Itt jönnek szóba az egyedi megoldások.

A beruházási hiteleknél, ahol a lejárat 7-10 év is lehet, fontos, hogy a vállalkozás nemcsak az esetleges devizanemből, hanem a kamatváltozásból származó kockázatot is kiküszöbölje. Ezt a kamat fixálásával lehet elérni, ami akár a hitel futamidejének végéig tarthat – ez a bankoknak is jó megoldás, ilyenkor többnyire más banktól, azaz refinanszírozott forrásból nyújtják a hitelt, jellemzően állami tulajdonú pénzintézetek konstrukcióit használják.

A beruházási hitelek mellett nagy csoportot képeznek a forgóeszközhitelek, amiből a vállalkozás működéséhez szükséges készletet vásárolják meg, vagy a vevőköveteléseket finanszírozzák előre. Ide tartoznak a személyes hitelkártyához hasonlóan működő folyószámlahitelek, ez egy folyamatosan, kiegyensúlyozottan működő vállalkozás esetében általában egyhavi bevételnek felel meg. Kivétel lehet egy agráriumban működő vállalkozás, ahol a szezonalitás miatt több hónapig szükséges lehet ilyen kiadásokat finanszírozni.

 A podcast megjelenését a CIB Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.