Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. október 8. 12:40 Adat

Szlovákiát dönti le először a járvány negyedik hulláma a visegrádi régióban

Magyarországon a járvány negyedik hullámát augusztus vége óta érzékelhetjük, és nincs ez másképp a többi visegrádi országban sem: az ősz kezdetével a cseh, a lengyel és a szlovák járványgörbék is emelkedő irányba fordultak. A naponta regisztrált új megbetegedések száma Szlovákiában különösen aggasztó meredekséggel futott fel, a tavalyi ősz azonos időszakához képest az elmúlt pár napban közel kétszer annyi fertőzöttet azonosítottak. A többi visegrádi országban az esetszámok a negyedik hullámban lassabban emelkednek, mint a második hullám során.


A romló járványhelyzet a kórházak leterheltségén is megmutatkozik, ahogy az is, hogy a delta variáns okozta betegség lefolyása súlyosabb: Szlovákiában idén október elején majdnem háromszor annyian feküdtek koronavírus miatt kórházban, mint egy éve, vagyis a kórházban kezeltek száma az esetszámoknál is gyorsabban futott fel. Az új vírusváltozat ereje a magyar statisztikákban is megmutatkozik, arányaiban ugyanis sosem igényelt annyi beteg intenzív ellátást, mint most.

A betegségben elhunytak száma is emelkedni kezdett a régió országaiban, különösen a negyedik hullámot jelenleg leginkább megszenvedő Szlovákiában.

Az aggasztó szlovákiai helyzet hátterében vélhetően a régiós összehasonlításban is kirívóan alacsony átoltottság áll, a lakosság alig több, mint 40 százaléka esett csak át a koronavírus elleni teljes oltási soron, míg ugyanez az arány a régióban élen járó – de az uniós átlagtól a nyár vége óta már elmaradó – Magyarországon közel 60 százalék.

A súlyosbodó járványhelyzet miatt Szlovákiában már életbe léptek bizonyos járványvédelmi óvintézkedések. Az országban térségenként eltérő szigorításokat vezetnek be a helyi járványstatisztikák alapján, amelyek egyelőre zömmel a vírus ellenében semmilyen védettséggel nem bíró lakosokat érintik. A járvány és az intézkedések erőssége szerint színkódokat kapnak az egyes járások – a héten már egyetlen térség sem esett a legkedvezőbb helyzetet mutató zöld kategóriába.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fertőzöttek száma járvány koronavírus visegrádi országok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.