Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 5. 13:24 Élet

A szokásosnál súlyosabb influenzaszezon jöhet

„Attól tartunk, rosszabb lehet az idei influenzaszezon, ugyanis tavaly szinte teljesen kimaradt, mert nem volt jelenléti oktatás az iskolákban, az emberek otthon maradtak, maszkban közlekedtek. Nem alakult ki olyan immunitás, mint a megelőző években”

– mondta egy amerikai járványorvos. Bár tudományos adatokkal a fenti gondolatmenetet egyelőre nem támasztották alá, már tavaly is hasonló volt az általános vélekedés, az idei influenzaszezon közeledtével pedig még több szakember fogalmazza meg ezt a hipotézist.

A Slate-nek nyilatkozó amerikai orvosok szerint ez az erős gyanú még egy ok amellett, hogy mindenki felvegye az influenzaoltást, méghozzá minél korábban: a mindenféle korosztályt sújtó, egészséges gyerekek halálát is okozó hagyományos influenzavírus terjedését, lefolyását enyhíteni tudjuk vele, ami a koronavírus-megbetegedések által terhelt egészségügy miatt is fontos – mondják.

Ugyanezen az állásponton van Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzával foglalkozó részlegének vezetője, aki szerint 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlott az influenzaoltás, de a 65 év felettiek, a terhes nők, a kisgyermekek és az egyéb, krónikus betegséggel élők a legveszélyeztetettebbek.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) útmutatása is arra ösztönöz: szerezzük be legkésőbb októberben az oltóanyagot.

Pár hete egy közlés és lektorálás előtt álló, a Pittsburghi Egyetemen készült tanulmány próbálta előrevetíteni az influenzajárvány alakulását, és eszerint a kisebb fokú immunitás miatt az Egyesült Államokban a szokásosnál 100-400 ezernél több influenzás beteg lehet idén. A drasztikus megugrást az tudná ellensúlyozni, ha jóval többen, akár másfélszer annyian adatnák be maguknak az éves influenza-védőoltást. 

Korábban magyar szakemberek is azt javasolták: aki teheti, oltassa be magát mindkét kórokozó elleni oltóanyaggal, akár egyszerre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ennek ellenére csak az elmúlt évekhez hasonló influenza elleni oltóanyag-felhasználással számol, ugyanis az ATV-vel október elején azt közölte: „az idei influenza szezonra a korábbi évekhez hasonlóan a 3 évesnél idősebbek számára 1 300 000 adag 3Fluart és a 3 éven aluliak számára 4000 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll rendelkezésre“.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEddig ingyen sem nagyon kellett a magyaroknak az influenzaoltás, vajon idén is így lesz?Itthon eddig is 3,5-4 millióan kaphatták volna meg ingyen a vakcinát, de csak nagyjából minden ötödik ember élt a lehetőséggel. Az idén más lehet a helyzet.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet influenza járvány oltás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.