Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. augusztus 24. 09:28 Élet

Ha fekete a focista bőrszíne, az olasz sportújságírók alacsonyabb pontokat adnak neki

A fekete bőrszínű focistákat jellemzően gyengébbnek tartják a fehéreknél a legnagyobb példányszámú olasz sportlapokban egy friss kutatás eredményei szerint. A sportújságírók jobbára szubjektív alapon egy egytől tízig tartó skálán szokták értékelni a játékosok összesített teljesítményét – ezeket a pontszámokat elemezte részletesen Francesco Principe és Jan van Ours az első osztályú (Serie A) olasz bajnokság kilenc szezonját és 409 labdarúgóját figyelembe véve.

A két közgazdász eredményei szerint a fekete játékosok átlagosan 5,67, a fehérek pedig 5,78 pontot kaptak, vagyis az előbbiek értékelése valamivel gyengébb az utóbbiaknál. A rasszok közötti különbség akkor is kimutatható, ha a klubtagságuk és néhány objektíven mérhető teljesítménymutató alapján a fekete és fehér játékosok hasonló csoportjait vetik össze, tehát nem magyarázható azzal, hogy gyengébb csapatokban, esetleg eleve rosszabbul játszanának a feketék. A kutatók ugyanakkor feltételezik, hogy az általuk mért diszkrimináció akaratlanul alakult ki, és megszüntethető, ha felhívják rá a figyelmet.

A tanulmány másik fontos megállapítása, hogy az olasz játékosok fizetéseiben egyáltalán nem mutatható ki származás szerinti megkülönböztetés. Principe és Ours magyarázata szerint ez az élvonalbeli játékosokért folytatott kiélezett bérverseny következménye is lehet, a klubok egységnyi fizetésért a lehető legmagasabb teljesítményt szeretnék megkaparintani. Igaz, a szabad piaci viszonyoknak ez a hatása sem érvényesül mindig és mindenhol, hiszen például az ezredforduló környékén a profi angol futballcsapatoknál megfigyelhető volt a fekete játékosokat érintő bérdiszkrimináció.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet diszkrimináció faji megkülönböztetés foci Olaszország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.