Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 13. 14:59 Élet

Üzletileg nagyon messze van a versenyképességtől a zöld hidrogén

Messze nem versenyképes a megújuló energiaforrással előállított hidrogén a földgázból előállított verziójához képest. A német Agora Energiewende agytröszt szerint ahhoz, hogy a fosszilis és a megújuló gyártási módok versenyben legyenek egymással, a karbonkvóta egységárának legalább a triplájára kellene emelkednie – írja a Bloomberg. Ezért nem meglepő, hogy a hidrogéngáz jelentős többségét, 95 százalékát fosszilis energiaforrásokból állítják elő, és csak az összes megtermelt hidrogén 5 százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Ahhoz, hogy ez az arány megforduljon, és a hidrogén előállítása környezetbarát legyen, az kellene, hogy a zöld (azaz megújuló forrásból származó) hidrogén előállítása olcsóbb legyen. Azonban ha a karbonkvóta egységára nem nő a háromszorosára, vagy a környezetbarát előállítás nem válik rövid távon szuperolcsóvá, a német agytröszt szerint egy átlagos megújuló hidrogénprojektnek egy évtized alatt 24 milliárd euró támogatást kellene nyújtani.

A tanulmány jól illusztrálja, hogy milyen nehézségekkel néz szembe az EU, amikor a vezető politikusai karbonsemleges Európát ígérnek 2050-re. A karbonsemlegesség eléréséhez kiemelten fontos lenne, hogy a földgáz helyett megújuló energiaforrásokból állítsák elő a hidrogént, ami lehetséges ma már, csak nem elég gazdaságos, és ezt nem minden vállalat engedheti meg magának.

A környezetbarát hidrogénre való áttérés legnagyobb mértékben az acélgyártásban, a légi közlekedésben, a szállítmányozásban és vegyipari anyagok előállításában lenne nagy előrelépés környezeti szempontból. A hidrogén környezetbarát előállítása azért is fontos, mert az említett ágazatok számítások szerint világszerte a szén-dioxid-kibocsátás közel negyedéért felelnek.

Az viszont bizonyos, hogy a megújuló hidrogén iránti igény idővel növekedni fog. Az Egyesült Államok energiaügyi kormányhivatalának egyik fontos célja, hogy a megújuló forrásokból létrehozott hidrogén költségeit nagymértékben csökkentsék. A mai árakhoz képest 80 százalékos árcsökkenést szeretnének elérni 2030-ig. Ez várhatóan növeli a megújuló hidrogén felhasználásának arányát, viszont kérdés, hogy ez az arány mikorra közelítheti meg a fosszilis forrásokat.

Persze mindig lesznek optimistább elképzelések: a Carbon Brief brit szakportál szerint például a német szélenergia segítségével létrehozott hidrogén – bár még nem teljesen méretgazdaságos – kisebb mértékű felhasználásra már versenyképes lehet a fosszilissal, mert utóbbi kis mennyiségben fajlagosan drágább. A dán Haldor Topose AS és a norvég Nel ASA vállalat már arra számít, hogy 2025-re a szél- vagy a napenergia segítségével előállított hidrogén már versenyképes lesz a fosszilis alternatívával szemben.

Bár Matthias Deutsch, az Agora Energiewende egyik főmunkatársa nem ennyire optimista, azzal egyetért, hogy a környezetbarát hidrogén állami támogatásai apadni fognak 2030-ra. Az agytröszt tanulmánya szerint az igazi kérdés az, hogy most a kormányzatok hogyan fogják a fosszilistól a megújuló energiaforrások felé allokálni a forrásaikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet földgáz hidrogén karbonsemlegesség üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.