Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. április 26. 12:38 Tech

A leggazdagabb román Mészáros Lőrinc mögül indult, de már ötször akkora a vagyona

A legvagyonosabb magyar, Mészáros Lőrinc meggazdagodásának szédületes ütemét már több cikk is feldolgozta. Egy nálunk megjelent kétrészes sorozat egyenesen a magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodájaként jellemezte a Mészáros és Mészáros Kft. felfutását.

Az egykori gázszerelő sikertörténete azonban elmarad egy bukaresti programozóétól, Daniel Dinesétől, aki kisvállalkozóból pár év alatt Kelet-Európa egyik leggazdagabb üzletembere lett. 2014-ben, amikor Mészáros Lőrinc vagyonát 7,7 milliárd forintra becsülték, Dines egy tízfős céget vezetett, amelynek egy három hálószobás bukaresti tömbházi lakásban volt az irodája.

Daniel Dines egy céges rendezvényen. Fotó: UiPath/Facebook

A folyamatok automatizációjával foglalkozó UiPath azóta Kelet-Európa talán legnagyobb vállalati sikertörténete lett. Miután a múlt héten bevezették a New York-i tőzsdére, a cég értékét 35 milliárd dollárra (10,5 ezer milliárd forintra) becsülték. Ezzel a cégben nagyjából 20-25 százalékos részesedéssel rendelkező Dines vagyona a Forbes becslése szerint 8,3 milliárd dollárra (2500 milliárd forintra) nőtt.

Ez több mint ötszöröse Mészáros 1,5 milliárd dollárra becsült vagyonának. Dines lett az egyik leggazdagabb kelet-európai: megelőzi az összes lengyel milliárdost vagy a leggazdagabb ukránt, Rinat Ahmetovot is. Egyedül a néhány hete elhunyt cseh Petr Kellnernek volt nagyobb vagyona nála (ennek az öröklése egyelőre kérdéses).

Daniel Dines történetéről néhány hónapja írtunk részletesen. A kilencvenes években saját magát képezte programozónak, pár évet lehúzott az USA-ban, majd hazatérve megalapította saját informatikai vállalkozását. Éveken át nehezen boldogult, majd ráállt a robotizációra, és ez elhozta az áttörést.

A UiPath mostanra a világ egyik legfelkapottabb technológiai startupja lett. Mintegy háromezer alkalmazottja van, székhelye átkerült New Yorkba, és nagyjából negyven nagyvárosban működik irodája Tokiótól Dubajon át Sao Paulóig. A folyamatautomatizációban piacvezető UiPath és a versenytársai alapvetően át fogják alakítani az irodai dolgozók életét a következő években. A folyamat Magyarországon is elindult, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar irodákban is megjelentek a robotok, és gyorsan megváltoztatják a munkátJóval olcsóbbak és hibátlanul dolgoznak azok az irodai robotok, amelyek már a legnagyobb magyar cégeknél is megjelentek. Hogyan vesznek át robotok irodai munkákat?

A UiPath és a többi folyamatautomatizációval foglalkozó cég segítségével a vállalatok hatalmas összegeket takarítanak meg, robotjaik hatékonyabbak és pontosabbak az emberi munkaerőnél, a dolgozók pedig megszabadulhatnak az ismétlődő és monoton feladatoktól. Ugyanakkor nemzetközi tanácsadócégek szerint a robotizációval a következő években munkahelyek tízmilliói fognak megszűnni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKi volt Petr Kellner, a leggazdagabb közép-kelet-európai?A rendszerváltás utáni kuponos privatizációval alapozta meg a vagyonát, majd szédületes befektetői karriert futott be a pénzügyi szektorban a magánéletét végig szigorúan védő, 56 évesen elhunyt milliárdos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Daniel Dines Románia RPA UiPath Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Pintér Róbert
2024. május 12. 05:19 Tech, Vállalat

Kedves magyar cégvezető, mikor ébredsz rá, hogy nem lehet megúszni a digitalizációt?

Románia azért is előzhette a kanyarban Magyarországot, mert romlik a magyar kkv-k versenyképessége, aminek szerves része a digitalizáció alacsony szintje.

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Fontos

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.