Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. február 12. 16:14 Adat

A számok megerősítik, hogy brutális visszaesés volt az év végén a vendéglátásban

A járvány második hullámában jelentős, bár jóval kisebb volt a visszaesés a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalmában, mint az elsőben, az egész évben viszont összesen a forgalom harmada eltűnt a szektorból – derül ki a KSH nemrég publikált adataiból.

Ahogy az az alábbi ábrán is látszik, a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalma decemberben a tavalyi 44 százaléka volt. A tavalyi legrosszabb hónap április volt, amikor szintén egész hónapban zárva kellett tartaniuk a vendéglátóhelyeknek.

A két hónap közötti nagyjából 20 százalékpontos különbséget az magyarázhatja, hogy a második hullámra egyrészt már jobban felkészültek az éttermek a kiszállítás megszervezésével, másrészt ebben az időszakban a kormány 27-ről 5 százalékra csökkentette a kiszállítás áfáját, így több étteremnek érhette meg ebbe belevágni.

Ez utóbbi jelentős segítség volt az éttermeknek, mondta kérdésünkre Hamvas Zoltán, a Bocuse D’Or Akadémia elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ő “érzésre” biztosan nagyobb visszaesést becsült volna decemberre ahhoz képest, amekkorát a KSH most kimutatott. 

Egyrészt azért, mert 2019 decemberében kiemelkedően jó volt a forgalom, tehát magas volt a bázis, másrészt viszont azért, mert Hamvas szerint a kiszállítás érzésre nem jelenthetett ennyi étteremnek megoldást.

Az éttermek mellett a kereskedelmi vendéglátóhelyek közé tartoznak a kávézók, cukrászdák, kocsmák, amelyeknek a kiszállításra nincs lehetősége, azaz lényegében nem volt bevétele a novemberi bezárás óta.

Az egész szektor teljesítményét valamennyivel javította ugyanakkor, hogy a második hullámban a munkahelyi vendéglátóhelyek nyitva maradhattak. Ez ugyan a távmunka terjedése miatt még így is 25 százalékos visszaesést jelentett decemberben, de a szegmens az átlagot így is feljebb húzta.

Novemberben a korlátozások bejelentésével együtt 50 százalékos bértámogatást jelentettek be az érintett vállalkozásoknak. Mindez azonban azt is jelentette, hogy a kormány vendéglátóipari kis- és mikrovállalkozások tömegét hagyta teljesen magára, amelyeknél csak alkalmi jelleggel vagy egyáltalán nincsenek alkalmazottak.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) nyári összesítése szerint a mintegy 50 ezer magyar vendéglátóhelyet működtető 24,5 ezer vállalkozás felét egyéni vállalkozók működtetik, ők teljesen kimaradnak a csak foglalkoztatóknak járó bértámogatásból.

Miután a vendéglátóiparban tömegesen jelezték, hogy nem kapják meg időben a bértámogatásokat, a kormány február elején bejelentette, hogy az utólagos finanszírozás helyett az igénylők előre megkapják majd az állami bértámogatást. Hamvas Zoltán most azt mondta, a környezetében úgy látja, hogy az elmúlt héten a bejelentésben ígéreteknek megfelelően mindenhol meg is érkezett a bértámogatás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat étterem KSH vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.