Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 10. 15:55 Adat

Most már egyértelmű, hogy megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása

Az utóbbi pár napban megállt a járvány hetek óta tartó visszaszorulása a teljes visegrádi régióban. Lengyelország kivételével a napi új fertőzések lakosságarányos mozgóátlagának enyhe emelkedése látszik. A V4-es országokban továbbra is nagyjából a tavaly októberben mért szinten alakulnak a napi esetszámok, noha Csehország és Szlovákia decemberben a fertőzések harmadik felfutását is megszenvedte. 

A pozitív tesztek arányát tekintve is érzékelhető a megtorpanás. Magyarországon január vége óta nyolc százalék környékén áll a fertőzésre utaló mintavételek aránya – ez régiós összehasonlításban ugyan továbbra is kedvező adat, de a további javulás jelei egy ideje nem látszanak, pedig érdemes lenne tovább bővíteni a tesztkapacitásokat a járvány feletti kontrollt jelentő öt százalékos határérték eléréséhez. A régió többi országában, különösen Szlovákiában ugyanakkor a tesztelési gyakorlat még kevésbé tudja követni a koronavírus terjedését.


A halálozási adatokat nézve is jól látszik, hogy a járvány nem enyhül tovább. Szlovákiában a mutató még az év eleje óta rekordmagasságban ingadozik, Csehországban és Magyarországon az elmúlt egy hétben növekedni kezdett a halálesetek száma, Lengyelországban pedig stagnálás látható. A magyar és a lengyel statisztikák mindenesetre sokkal kedvezőbb helyzetre utalnak, mint a harmadik hullámot is megszenvedő Csehország és főleg Szlovákia halálozási adatai.

A javuló trendek megtörésében vélhetően a vírus fertőzőbb és pusztítóbb brit variánsának terjedése is szerepet játszhat. Szlovákiában már a fertőzések közel háromnegyedét ez a mutáció okozza, ami január közepe óta Magyarországon is terjed. A szlovák korlátozások érdemi feloldása egyelőre aligha jöhet szóba, a héten a kevésbé fertőzött régiókban az óvodák és iskolák nyithattak csak ki újra, de csak bizonyos évfolyamok számára. A veszélyhelyzetet ugyanakkor még negyven nappal meghosszabbították.

Lengyelországban a héten lejár több szigorítás érvényessége, a kormánynak hamarosan döntenie kell ezek sorsáról. Csehországban is vasárnapig tart a korlátozásokat lehetővé tevő szükségállapot, amit a kormány meghosszabbítana. Ehhez az ellenzéki pártok támogatására is szüksége van, az viszont kérdéses, hogy ezt megkapja-e – várhatóan csütörtökön derül ki, hogy sikerül-e megegyezniük a cseh politikai erőknek egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid-19 fertőzés járvány koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.