Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. február 3. 17:08 Adat

A szolgáltatók búslakodnak, az iparban viszont kikezdhetetlen a jó hangulat

Az üzleti helyzet szubjektív megítélését mérő beszerzési menedzserindexek (BMI vagy angolul PMI) januári értékei a feldolgozóipar töretlen optimizmusáról árulkodnak a visegrádi régióban és az eurózónában. Az iparvállalatokat nem érintette a járvány az ünnepekkor sok helyen – például Csehországban – tapasztalt harmadik felfutása, miután a második hullámot is optimistán tudták átvészelni. Sőt, a magyarországi helyzetmegítélés még javult is az utóbbi hónapban, a hazai konjunktúramutató felzárkózott az eurózónában mért szinthez, ahonnan tavaly nyáron leszakadt.

Az ipari termelés volumenindexeinek mostanra elérhető novemberi értékei is azt mutatják, hogy az ágazatot a járvány őszi fellángolása nem érintette meg.

Sajnos a szolgáltató szektort jellemző beszerzési menedzserindexek jóval kevesebb országból érhetők el, mindenesetre az eurózónában a szolgáltatók kilátásai már kevésbé kedvezők. Összességében tavaly nyár közepe óta lassan romló tendencia tapasztalható, aminek következtében már szeptemberben 50 pont alá süllyedt a mutató értéke – ez a pesszimista, rossz üzleti helyzetben lévő vállalkozások többségbe kerülésére utal.

A BMI-hez képest valamelyest más módszertant*Például a jórészt csak gyártást végző feldolgozóipar helyett a tágabb ipari ágazatra vonatkoznak az alábbi statisztikák, amibe többek között a bányászattal vagy az energiatermeléssel foglalkozó cégek is beletartoznak. Továbbá az indexek nulla alatti értékei utalnak a pesszimista, a nulla feletti értékei pedig az optimista vállalatok túlsúlyára. követő, de hasonló céllal készülő uniós konjunktúrakutatás januári eredményei szerint is viszonylag stabil az ipar helyzete. A szolgáltatóké már kevésbé egyöntetű az eurózónában és a visegrádi országokban – Magyarországon például novemberben, a lezárások hónapjában a tavaszi mélypont közelébe zuhant a szektorban az üzleti bizalom, majd a következő két hónapban a fennmaradó szigorú szabályok ellenére visszatért az index a nyári szint közelébe.

A háztartási fogyasztók helyzete sem alakul valami fényesen, különösen a visegrádi országokban. Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában már az áprilisi mélységet közelítik a lakossági konjunktúraindexek, és a nyár vége óta Magyarországon is lassan, de szinte folyamatosan romlik a háztartások helyzetmegítélése. Az eurózónában az utóbbi hat-hét hónapban stagnálás volt tapasztalható e tekintetben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDerűlátóbbak lettek az európai iparvállalatok vezetői, mint 2019-ben voltakA járvány második hullámát szinte meg sem érzi az európai feldolgozóipar.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat beszerzési menedzser index bmi konjunktúra konjunktúramutató Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.