Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 3. 10:32 Élet

Az éttermek után az edzőtermek is fellázadtak a zárva tartás ellen Lengyelországban

Az ágazati szövetség szerint a továbbra is érvényben lévő tiltás ellenére a lengyel edzőtermek fele, mintegy 1600 létesítmény kinyitott hétfőn. A szövetség képviselője erről egy rádióműsorban nyilatkozott, hozzátéve, hogy ezt a használatba vett bérletek adatai alapján látják.

A szövetség ugyanakkor arra figyelmeztette a tagjait, hogy számolniuk kell a hatóságok fellépésével, és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megsértéséért akár 30 ezer zlotyra (közel 2,4 millió forint) is megbírságolhatják őket.

Nem ez az egyetlen szektor, amely széles körűen fellázadt a korlátozások fenntartása ellen, hasonlóan tettek már korábban a vendéglátósok is. Igaz, kialakult némi számháború azzal kapcsolatban, hogy ennek mekkora a valós mértéke. A fejlesztési miniszter helyettese szerint a hétvégén a hírekben szereplő ezernél is több helyett mindössze 50-60 étterem, szálloda és edzőterem volt nyitva.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelországban akár 20 ezer vendéglátóhely nyithatott ki a tilalom ellenéreTömeges tiltakozás lett abból, hogy a kormány szelektíven támogatja a vendéglátóhelyeket.

Igaz, a fitnesztermek eleve csak hétfőre hirdették meg a nyitást, de a felek által közölt számok már korábban is hasonló távolságra voltak egymástól. Egy hete a miniszterhelyettes 70-80 működő étteremről beszélt, miközben a lengyel gasztronómiai kamara szerint akár 20 ezer étterem is kinyithatott január 18. után, és volt olyan nap, amikor 1300-at ellenőriztek a hatóságok.

A vállalkozók egyrészt azért kockáztatják meg a megnyitást, mert elfogytak a tartalékaik, másrészt a hírek szerint sok esetben a bíróságok megsemmisítik a kiszabott büntetéseket a nem megfelelő jogszabályi megalapozás miatt. Emellett – a magyarországi helyzethez hasonlóan – sokakat frusztrál az egyenlőtlennek érzett bánásmód. Lengyelországban ugyan a bevásárlóközpontoknak is be kellett zárniuk egy időre, de hétfőn ismét kinyithattak.

A már említett rádióműsorban nyilatkozva a lengyel egészségügyi miniszter ezt azzal magyarázta, hogy az éttermekben, kávézókban sokkal nagyobb a fertőzésveszély a fizikai közelség és a maszkhasználat evés-ivás közbeni mellőzése miatt. Ami pedig a fitnesztermeket illeti, maszkban ugyan lehet edzeni, de a ki- és belégzés mindenképpen sokkal erőteljesebb, ami ugyancsak elősegíti a vírus terjedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA vendéglátás egyik részét magára hagyta a kormány, a másik részének nem utalja a megígért támogatástKávézók, kiskocsmák ezrei hónapok óta bevétel nélkül tengődnek, de a kormány nem segít rajtuk, ráadásul még sokszor azoknak sem utal, akiknek jár a támogatás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fitneszterem járvány koronavírus Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.